Τα καύσιμα φέρνουν άρον-άρον στα έδρανα την Ολομέλεια-Επί τάπητος η μείωση του φόρου

Σηκώνει τα μανίκια και επιστρέφει δυναμικά στα έδρανα της Βουλής η Επιτροπή Οικονομικών, σε μία έκτακτη συνεδρία, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για παράταση της μείωσης του φόρου στα καύσιμα. Μία απόφαση που πάρθηκε ενώ η Βουλή ήταν κλειστή, λόγω των Προεδρικών Εκλογών, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, από πλευράς των βουλευτών.

Συγκεκριμένα, στις 22 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρία ως Κυβέρνηση, είχε αποφασίσει όπως εγκρίνει το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα παραχωρείται παράταση της επιβολής μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι τα καύσιμα κίνησης. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η παράταση θα ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, ενώ θα είχε ισχύ από την 1η Μαρτίου και όπως είχε δηλώσει η τότε αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, «με την παραχώρηση της παράτασης θα υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους, με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού δεν είναι εφικτό να τεθεί σε άμεση ισχύ, καθώς θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, αφού πρώτα περάσει από το νομοθετικό έλεγχο της Επιτροπής Οικονομικών. Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να μην αφήνει περιθώριο στην Επιτροπή Οικονομικών και κατ’ επέκταση την Ολομέλεια της Βουλής, που επιστρέφουν εκτάκτως το απόγευμα, ώστε να συζητήσουν το θέμα.

Πάντως, η κίνηση της προηγούμενης Κυβέρνησης, να θέσει το θέμα αυτό λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει ενώπιον της Βουλής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Οικονομικών, αφού οι εργασίες της δεν είχαν ξεκινήσει επίσημα. Αντ’ αυτού, μία ώρα πριν την καθορισμένη Ολομέλεια, η οποία συγκαλείται αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα, έχει οριστεί έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, επικρατεί η άποψη ότι η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να παρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιανουαρίου, ώστε να είναι σε θέση η Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και η Ολομέλεια να αναλώσουν περισσότερο χρόνο επ’ αυτού και να το συζητήσουν, παρά το γεγονός ότι πάλι θα είχε συγκληθεί εκτάκτως το νομοθετικό σώμα, που είχε διακόψει τις εργασίες της, από το Δεκέμβριο.

Το ευτύχημα είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι ήδη γνωστό στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και ανάλυση επ’ αυτού. Μάλιστα, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι η συζήτηση ενδεχομένως να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και ορίστηκε μία μόνο ώρα πριν την συνεδρία της Ολομέλειας.

Λόγω της κρισιμότητας του συγκεκριμένου θέματος, για το θέμα υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, ώστε να οριστεί συνεδρία της Ολομέλειας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στα καύσιμα. Η κα. Ερωτοκρίτου, δε, σε δηλώσεις της είχε αναφέρει πως «δεν θα αφήσουμε τους Κύπριους καταναλωτές να πληρώνουν έστω και ένα σεντ παραπάνω για εννέα ή δέκα μέρες».

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί, αφού κανένα κόμμα δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του επ’ αυτού, στις συζητήσεις που έγιναν παρασκηνιακά, ώστε να προωθηθεί άμεσα το συγκεκριμένο θέμα.

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν