Μυστήριο με τον θάνατο 44χρονης ερωμένης πολυεκατομμυριούχου στο Λονδίνο
16:54 - 19 Μαρτίου 2023
H Πολωνή ερωμένη πολυεκατομμυριούχου μεγαλοτραπεζίτη της Goldman Sachs - η οποία κατηγορούνταν πως του έφαγε τέσσερα εκατομμύρια λίρες στη διάρκεια της σχέσης τους- βρέθηκε νεκρή σε διαμέρισμα στο Λονδίνο, ενώ βρισκόταν σε σκληρή δικαστική διαμάχη με τον αδελφό του νεκρού, από το 2019, εραστή της.
Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα Ζαλίνσκα, ήταν 44 ετών, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών, πρώην ιδιοκτήτρια night club στο Λονδίνο και εκείνος ήταν ο "πολύς" Ντάνι Τρούελ, πολυεκατομμυριούχος μεγαλοτραπεζίτης της Goldman Sachs αρχικά και στη συνέχεια Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου Φιλανθρωπικού fund της Μεγάλης Βρετανίας, που πέθανε το 2019 μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία μόλις 55 ετών.
Μια ιδιοφυΐα του Citi του Λονδίνου που άρχισε με... Monopoly
Ο Ντάνι Τρούελ γεννήθηκε το 1963 στη Μαλαισία. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και πατέρας του αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, που βρισκόταν στη Βόρνεο πολεμώντας ενάντια στους Ινδονήσιους αντάρτες και ο οποίος είχε επιζήσει από τη διαβόητη Μάχη του ποταμού Ιμτζίν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας του 1950-1953.
Με ιδιωτική εκπαίδευση στο Berkshire Prep School Lambrook, όπου τα παιδιά του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας είναι μαθητές, στη συνέχεια στο Wellington College και τέλος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και τα δύο αδέρφια Τρούελ (ο Ντάνι και ο ΄Εντι) έδειξαν νωρίς σημάδια της απίστευτης ικανότητάς τους στα οικονομικά, τόσο που ο πατέρας τους εξαγόρασε τη σύνταξή του και έδωσε τα χρήματα και στους δύο γιους του για να τα διαχειριστούν. Το ταλέντο τους φάνηκε όταν, ως παιδιά, έπαιζαν το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly σε τέσσερα διαφορετικά νομίσματα και δημιουργούσαν από μόνοι τους νέα ακίνητα σε όλο τον κόσμο, που τα έβαζαν στο παιχνίδι.
Ωστόσο, η οξυδέρκεια περί τα οικονομικά, του Ντάνι συνδυάστηκε επίσης με έντονη κοινωνική συνείδηση: Ανήκε στο Εργατικό Κόμμα σε όλη του ζωή, Αφού έγινε δεκτός στο κολλέγιο Balliol της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία— ήταν σύγχρονος του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο κοντραριζόταν συχνά σε συζητήσεις και τότε αλλά και αργότερα— πέρασε μεγάλο μέρος τού χρόνου του εκεί συγκεντρώνοντας μετρητά για απεργούς ανθρακωρύχους. Ήταν τέτοια η αποφασιστικότητά του να δείξει την αλληλεγγύη του που μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα και διαχειριζόταν το συνταξιοδοτικό τους ταμείο.
Μετακόμισε στη συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ για να εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα S.G. Warburg. Επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1996 και ακολούθησαν αρκετά χρόνια στον επενδυτικό κολοσσό Goldman Sachs, όπου το έντονα διορατικό μάτι του και οι τολμηρές αποφάσεις του απέφεραν τεράστια ποσά για την εταιρεία μετά την έκρηξη του λεγόμενου "dotcom bubble" (σ.σ. η περίοδος μεταξύ 1995 και 2000, όταν οι επενδυτές έβαλαν χρήματα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που βασίζονταν στο Διαδίκτυο με την ελπίδα ότι αυτές θα είχαν σύντομα κέρδη).
Στη συνέχεια, το 2005, άρχισε να εργάζεται στο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Βρετανίας, το Wellcome Trust ως επικεφαλής επενδύσεων (σ.σ. Το Wellcome Trust είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που εστιάζει στην έρευνα για την υγεία με έδρα το Λονδίνο Ιδρύθηκε το 1936 με κληρονομιά από τον φαρμακευτικό μεγιστάνα Henry Wellcome (ιδρυτή ενός από τους προκατόχους της GlaxoSmithKline) για τη χρηματοδότηση έρευνας για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, ενώ το 2020 είχε ένα εύρος δραστηριοτήτων της τάξεως των 29,1 δισεκατομμυρίων λιρών και ήταν το τέταρτο πλουσιότερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.).
Η Wellcome, με τον Ντάνι Τρούελ, άρχισε να πουλά ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Ως νέος επικεφαλής επενδύσεων ανταποκρινόταν σε προειδοποιητικά σημάδια που διέκρινε στις αγορές. Ως αποτέλεσμα, όταν χτύπησε η διεθνής τραπεζική κρίση το 2008, η Wellcome βρισκόταν σε σχετικά ισχυρή θέση, με πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία που θα ήταν ευάλωτα στο κραχ. Σε 12 χρόνια, αύξησε τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από 12,3 δισεκατομμύρια σε 20,9 δισεκατομμύρια λίρες. Επίσης διπλασίασε το ποσό δωρεών ετησίως, σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες.
Ο ίδιος κέρδιζε πάνω από 3 εκατομμύρια λίρες ετησίως και η περιουσία του, κατά τον θάνατό του, ανερχόταν στα 18 εκατομμύρια λίρες.
Σύμφωνα με τα λόγια του σημερινού διευθυντή του Wellcome,Τζέρεμι Φάραρ: "Ο Ντάνι Τρούελ ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που υπηρέτησαν το Wellcome. Η συνεισφορά του ήταν καθοριστική για να γίνει το Wellcome αυτό που είναι σήμερα."
Με τη διαθήκη του άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 14 εκατομμυρίων λιρών, σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα, αλλά 4 εκατομμύρια λίρες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο μιας σκληρής διαμάχης μεταξύ του αδελφού του, Έντι Τρούελ και της Πολωνής ερωμένης του, Μαγκνταλένα Ζαλίνσκα, στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η «αμαρτωλή» Πολωνή Μαγδαληνή
Το νεκρό σώμα της 44χρονης Μαγκνταλένα Ζαλίνσκα , διευθύντριας night club, που κατηγορείται πως εξαπάτησε τον Ντάνι Τρούελ και του απέσπασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία, που έσπασε την πόρτα του διαμερίσματός της στο Clapham του Λονδίνου πριν λίγες μέρες. Αλλά η υπόθεση πήρε μια μυστηριώδη τροπή καθώς αστυνομικοί επιβεβαίωσαν στη MailOnline ότι ο ξαφνικός θάνατος της Ζαλίνσκα δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος μεν, αλλά απροσδόκητος δε. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους γείτονες, που ανησύχησαν διότι δεν την είχαν δει για μέρες.
Όπως η ίδια είχε καταθέσει στο Δικαστήριο, γνώρισε τον Ντάνι Τρούελ το 2004 και έμεινε μαζί του μέχρι τον θάνατό του το 2019. Ο Τρούελ είχε διαγνωσθεί το 2012 με σκλήρυνση κατά πλάκας που αργότερα έγινε μια μορφή νόσου του κινητικού νευρώνα. Το ζευγάρι μετακόμισε στο υπόγειο διαμέρισμα στο Clapham το 2016.
Κατά τη διάρκεια της μακράς ασθένειάς του, ο Ντάνι Τρούελ ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ, όπως και η Πολωνή ερωμένη του, η οποία και ήταν αυτή που τον φρόντιζε. Στη διαθήκη του, της άφησε ένα εκατομμύριο λίρες και της μεταβίβασε το δικαίωμα να εξακολουθεί να μένει στο κοινό τους σπίτι.
Μετά το θάνατο του Τρούελ, το πρόβλημα της Μαγκνταλένα με το ποτό επιδεινώθηκε και ζούσε έναν χαοτικό τρόπο ζωής, με πάρτι και καταχρήσεις σε ένα διαμέρισμα στο Κρόιντον. ΄Οπως κατέθεσε η ίδια στο Δικαστήριο, είχε περικυκλωθεί από ανθρώπους που την έβλεπαν σαν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Έδωσε τη χρεωστική της κάρτα σε κάποιους από αυτούς και δεν ήξερε σε τι είχαν δαπανηθεί πολλά από τα χρήματά της.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ίδια έχει παραδεχθεί ορισμένους από τους ισχυρισμούς του αντιδίκου περί υπερβολικών δαπανών, κάποιες από τις οποίες έγιναν «απερίσκεπτα» και προς όφελός της, αλλά δεν ήταν σκόπιμη απόπειρα να εξαφανίσει τα περιουσιακά της στοιχεία πριν από τη δίκη για την αξίωση των 4 εκατομμυρίων λιρών εναντίον της.
Το φτωχικό σπίτι στο Clapahmjunction
Παρά την τεράστια περιουσία του, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ντάνι Τρούελ ζούσε μαζί με την Πολωνή ερωμένη του στο ημιυπόγειο μιας φτωχικής κατοικίας σε μια, όχι και τόσο καλή, γειτονιά του Λονδίνου. Στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικαστής Μάικλ Γκριν είπε ότι ο Τρούελ είχε σημαντική προσωπική περιουσία, αλλά ζούσε «έναν φαινομενικά λιτό τρόπο ζωής», δεν οδηγούσε, δεν είχε ακριβά χόμπι ούτε έκανε πολλές και ακριβές διακοπές και ζούσε σε μίζερο επιπλωμένο ημιυπόγειο. ΄Αλλωστε με την πρώτη ματιά, φαίνεται απίθανο να είναι αυτό το σπίτι στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης πολλών εκατομμυρίων λιρών. Προσβάσιμο μέσω μιας κοινόχρηστης εισόδου, είναι το είδος του σπιτιού που θα περίμενε κανείς να νοικιάζουν πολλοί 20χρονοι συγκάτοικοι μαζί και όχι ο λαμπρός Ντάνι Τρούελ.
Αγάπη και εξάρτηση ή στυγνή εκμετάλλευση;
Ο 61χρονος αδερφός του Ντάνι, ΄Εντι Τρούελ, ο οποίος είναι επίσης χρηματοοοικονομικός σύμβουλος στο Σίτι του Λονδίνου, ισχυρίστηκε ότι παρόλο που η Μαγκνταλένα είχε σεξουαλική σχέση με τον αδελφό του, ήταν το πρόσωπο που τον φρόντιζε με αμοιβή από το 2012 και δεν ζούσε μαζί του. Η Ζαλίνσκα αρνήθηκε τους ισχυρισμό αυτόν και επέμενε ότι είχαν μια «ρομαντική και ερωτική σχέση» για 14 χρόνια.
Τα περιβόητα τέσσερα εκατομμύρια περιλαμβάνουν το 1 εκατομμύριο λίρες, που της άφησε ο Τρούελ με τη διαθήκη του, 1,34 εκατομμύρια λίρες που καταβλήθηκαν μεταξύ 2013 και 2018 σε μια εταιρεία μέσω της οποίας εκείνη διαχειριζόταν το νυχτερινό κλαμπ στο Λονδίνο, το Southwark Rooms, 915.000 λίρες που πήγαν απευθείας σε ηλεκτρονικά εμβάσματα, και 1,366 εκατομμύρια λίρες για δαπάνες και αναλήψεις με τη χρεωστική κάρτα του Τρούελ.
Η φύση της σχέσης του ζευγαριού ήταν αυτή που είχε μπει στο μικροσκόπιο, για να κριθεί από το Δικαστήριο κατά πόσον υπήρξε απάτη και εκμετάλλευση εκ μέρους της Μαγκνταλένα. Η αντίθετη πλευρά την έχει κατηγορήσει ότι ήταν call girl, είχε πολλούς εραστές και χρησιμοποιούσε το night club για να προωθεί την επαγγελματική της δραστηριότητα και να απομυζά τεράστια ποσά από τον Τρούελ.
Ο πρώην σύζυγος της Μαγκνταλένα, Βόϊτσεκ Ζαλίνσκι επιβεβαίωσε τον θάνατό της στην MailOnline και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η πρώην σύζυγός του ήταν πόρνη και είπε: " Αυτά είναι εντελώς αηδίες, δεν ήταν ποτέ call girl. Ποτέ. Δεν ξέρω γιατί ειπώθηκαν τόσο φριχτά πράγματα για αυτήν στο δικαστήριο. Αυτό είναι λάθος και δεν έπρεπε να ειπωθεί. Δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα, οπότε θα το κάνω εγώ".
Τέτοιες εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις προοιώνιζαν ότι το σκηνικό είχε δημιουργηθεί για μια πολύ μεγάλη σύγκρουση στο Δικαστήριο, που θα παρακολουθούσαν με πολύ ενδιαφέρον τα tabloids, ανάμεσα σ΄έναν από τους πιο γνωστούς και πλούσιους διαπραγματευτές του Λονδίνου- τον αδελφό του Ντάνι Τρούελ- με μια γυναίκα που κάποτε διατηρούσε μια επιτυχημένη επιχείρηση, αλλά η ζωή της, είχε καταλήξει στον χαοτικό κόσμο του αλκοόλ και των ναρκωτικών.
Όσο για τον διεκδικούντα τα 4 εκατομμύρια λίρες ΄Εντι Τρούελ, μάλλον δε θα μάθει ποτέ τί απέγιναν. Και δεν θα πάρει κάτι από την τεράστια περιουσία του αδελφού του, που πήγε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πηγή: Πρώτο Θέμα