Καμία έκπληξη για τη Λευκωσία η προσπάθεια εξομάλυνσης σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου
15:46 - 19 Μαρτίου 2023
Η επικοινωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με την αιγυπτιακή πλευρά είναι στενή, αδιάλειπτη και σε όλα τα επίπεδα και ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν στοιχεία εκπλήξεως σε σχέση με τις πρόσφατες προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από πηγές με γνώση του θέματος.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», μετά από επαφές που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, την πρώτη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε παράλληλα λόγο για σαφή βήματα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Λευκωσία θεωρεί ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας-Αιγύπτου είναι στρατηγικής ισχύος και κτισμένες με κοινό παρονομαστή τον ακλόνητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σε θέσεις αρχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα χρόνια μετά πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες ΥΠΕΞ Τουρκίας-Αιγύπτου
«Οι στενές σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και η στρατηγική συνεργασία μας αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια με την προσήλωση της Αιγύπτου στις άριστες σχέσεις, αναβαθμισμένες με συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα παρά τις όποιες αντιδράσεις της Τουρκίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επισημαίνεται τέλος πως η Λευκωσία δεν αντιμετωπίζει την στρατηγική ανάπτυξη των σχέσεων της με χώρες της περιοχής ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
Υπενθυμίζεται πως, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επλήγησαν όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου της Άγκυρας, το 2013.
Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι επισκέφτηκε την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν περισσότερους από 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.
Οι δύο χώρες είχαν εξάλλου αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για τη Λιβύη, όπου υποστήριζαν αντίπαλες φατρίες σε μια ανεπίλυτη σύγκρουση, καθώς και για τα θαλάσσια σύνορα στην πλούσια σε φυσικό αέριο ανατολική Μεσόγειο.