ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακές εικόνες από την συνεκπαίδευση ΕΦ και Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ

Την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS – 1/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, συνδιοργάνωσαν από 20 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

ena

Σύμφωνα με ανακοίνωση του του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σενάριο της ΤΑΜΣ περιλάμβανε μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με τη χρήση ταχύπλοων σκαφών, στην προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων υποδομών.

dyo

Επισημαίνεται ότι από 27 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου, στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Φάση της συνεκπαίδευσης παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιωάννης Παπαμελετίου. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχυπλόων σκαφών για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

tria

Κατά την επίσκεψη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν τη μεγάλη σημασία της πραγματοποίησης κοινών εκπαιδεύσεων, τόσο για την αύξηση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΕΔ των 2 χωρών, όσο και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γενικότερα.

tessera

Υπογραμμίζεται ότι η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή αντίληψη σε σχέση με την τακτική χρησιμοποίηση των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εκτέλεση εξειδικευμένων σεναρίων σε πολυεθνικό πλαίσιο.

pente

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, δημοσίευσε βίντεο από την ΤΑΜΣ. Ακόμη, έκανε λόγο για "δυναμική επίδειξη δυνατοτήτων", "διαλειτουργικότητα" και "συνεργασία για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή", συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΤΑΕΠ και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Λάρνακας επισκέφθηκε η Υπ. Υγείας
Επαναλειτουργεί από την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις Παγκύπριες
Πέραν των 60 εκατομμυρίων θα δοθούν σε Κύπριους γεωργούς μέσω εκταρικών επιδοτήσεων
Tον Νόμο περί Τύπου και τη δημοσιογραφική ταυτότητα, συζήτησαν ΕΣΚ και ΥΠΕΣ
Επ. Περιβάλλοντος: Το Γραφείο μου θα συμβάλει ώστε οι παραλίες της Κύπρου να είναι χωρίς πλαστικά
Κάλεσμα ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Διευθετήσεις για ραντεβού μετά την κατάργηση της πλατφόρμας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού
Νέος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας ο Χρίστος Ιωσήφ
Απόδοση ευθυνών και διασφάλιση βιωσιμότητας δημοσίων νοσηλευτηρίων ζητά η ΠΑΣΥΚΙ
Ανοικτοί δρόμοι μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αλυσίδες προς το Τρόοδος-Η πρόγνωση του καιρού