Η τελευταία φωτογραφία στο κινητό, η αναρρίχηση-καταρρίχηση 100 μέτρων και η κρίσιμη μια ώρα

Πολλά τα ερωτήματα που συνεχίζουν να πλανώνται σε σχέση με τον θάνατο της 28χρονης Lesya Bykova που βρέθηκε νεκρή στην Πέτρα του Ρωμιού και για την υπόθεση τελεί υπό κράτηση ο σύντροφος της, ο οποίος, εναντίον του οποίου, σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, διερευνάται φόνο εκ προμελέτης.

Πρόκειται για μια υπόθεση, που πέραν της σοβαρότητας της, έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερος θόρυβος από πλευράς του ιδιώτη ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη, ο οποίος εκπροσωπεί τον ύποπτο, εκφράζοντας την θέση πως οι ισχυρισμοί του πελάτη του περί ατυχήματος, επιβεβαιώνεται. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Ματσάκης αμφισβήτησε τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής και προκάλεσε ντόρο πριν την διενέργεια της δεύτερης που έγινε στην παρουσία του ιδίου και της ιατροδικαστού εξ Ελλάδος, Χαράς Σπηλιοπούλου, που έφθασε στην Κύπρο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αγγελικής Παπέττας και του ιατροδικαστή Ορθόδοξου Ορθοδόξου.

Ωστόσο, πέραν από τα ευρήματα και τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων που αναμένονται από εβδομάδας, στο κάδρο βρίσκονται ερωτήματα, τα οποία καλούνται να απαντήσουν οι ανακριτές, στους οποίους εναπόκειται η ευθύνη για την διερεύνηση μιας υπόθεσης. Και αυτό διότι, τα ευρήματα της δεύτερης νεκροτομής, σε συνάρτηση με τις επιστημονικές εξετάσεις, θα δώσουν απαντήσεις σε ότι αφορά κάποια δεδομένα. Ωστόσο σε ότι αφορά το εύρημα του κατάγματος στο υοειδές οστό, εικόνα που παρατηρείται σε περιπτώσεις στραγγαλισμού και που μόνο εξαιρετικά σπάνια έχει περιγραφεί σε πτώσεις, όπως αναφέρεται επιστημονικά και στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, εάν εικόνα δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί επιστημονικά, τότε μόνο η Αστυνομία μπορεί να βρει την άκρη του νήματος, μέσα από τις έρευνες της.

Υπενθυμίζεται, πως στην πολύκροτη υπόθεση του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που διαπιστώθηκε το ίδιο εύρημα, αποδόθηκε - τότε - στην πτώση, ωστόσο η ιατροδικαστική έκθεση από την Αθήνα ανέτρεψε τα δεδομένα, λέγοντας πως: «Το υοειδές οστό, με βάση αρχικώς την μακροσκοπική εξέταση και περιγραφή και κυρίως την μικροσκοπική εξέταση, στο ελεύθερο άκρο του αριστερού κέρατος, εμφανίζει οστικό έλλειμμα ως επί βαριάς τραυματικής κάκωσης γενομένη εν ζωή με στραγγαλισμό – ασφυξία του θανόντα. Παραθέτω ιατρικά άρθρα – βιβλιογραφίες και εικόνες στραγγαλισμού – ασφυξίας και τις ανάλογες κακώσεις του οστού».

Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, η Αστυνομία είναι αυτή που καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση, αφού όπως και στην υπόθεση του Θανάση, 17 χρόνια μετά, αποδόθηκαν ευθύνες στις Αρχές σε σχέση με τις έρευνες που έκαναν ή δεν έκαναν, δεδομένου αυτού του ευρήματος και σε συνδυασμό πως ο άτυχος 26χρονος δεν έφερε άλλες εκδορές στο σώμα του. Δηλαδή, να διαπιστώσει κατά πόσο πρόκειται για ατύχημα, ώστε να φύγουν οι σκιές γύρω από τον ύποπτο που συνελήφθη για φόνο, ή εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο.

Η τελευταία φωτογραφία και η κάμερα περίπου μία ώρα μετά

Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση, είναι η θέση του υπόπτου πως πρόκειται για ατύχημα, με την σύντροφο του να χάνει την ισορροπία της, στην προσπάθεια της να βγάλει φωτογραφία selfie. Θέση η οποία ήγειρε εξαρχής υποψίες στους ανακριτές, αφού το κινητό του θύματος βρέθηκε στο όχημα του, ενώ σε υποδείξεις σκηνών, ως προς το σημείο της πτώσης, όπως ανέφερε ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, ο 30χρονος έδειξε τέσσερα διαφορετικά σημεία.

Από περαιτέρω έρευνες των ανακριτών που προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, εντόπισαν στο κινητό του θύματος την τελευταία φωτογραφία, στην οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν απεικονίζει την ίδια και δεν πρόκειται για selfie.

Πρόκειται για φωτογραφία που απεικονίζεται ο 30χρονος και η οποία δείχνει την τοποθεσία και πως βρίσκονταν στην Πέτρα του Ρωμιού, ωστόσο δεν εντοπίστηκε selfie της άτυχης 28χρονης. Η εν λόγω φωτογραφία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται να λήφθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά το συμβάν, ο 30χρονος μετέβη στην εργασία του αναζητώντας τον εργοδότη του, ο οποίος κλήθηκε για κατάθεση στις Αρχές, ενώ από εξετάσεις σε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης καταγράφεται ο ύποπτος, με τα ίδια ρούχα που φορούσε στην φωτογραφία που εντοπίστηκε. Σε ότι αφορά την ώρα της φωτογραφίας και της κάμερας, καταγράφεται μια διαφορά περίπου μίας ώρας, στην οποία και εστιάζονται οι έρευνες.

Στη συνέχεια, είναι η θέση του υπόπτου πως μετέβη σε εστιατόριο όπου φόρτισε το κινητό του, το οποίο είχε ξεμείνει από μπαταρία, και αφού το φόρτισε, κάλεσε στον Αστυνομικό Σταθμό Κουκλιών, με την Αστυνομία να σπεύδει στο μέρος και να εντοπίζει τόσο τον ύποπτο όσο και οτ θύμα.

Αναρρίχηση και καταρρίχηση 100 μέτρων

Σε ότι αφορά το κινητό του θύματος που εντοπίστηκε στο όχημα του, ο 30χρονος ανέφερε πως η σύντροφος του έχασε την ισορροπία της και έπεσε αρχικά σε βράχο μερικών μέτρων και προσέτρεξε να την βοηθήσει, με την ίδια να του δίδει το κινητό της, εξού και το πήρε.

Στη συνέχεια, αφού δεν μπόρεσε να κρατηθεί και να την βοηθήσει, έπεσε στο κενό, με την απόσταση, σύμφωνα με την Αστυνομία, να υπολογίζεται περίπου στα 100 μέτρα. Ο 30χρονος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, ισχυρίστηκε πως αναρριχήθηκε τα 100 μέτρα και εντόπισε το θύμα, όπου δεν είχε τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια καταρριχήθηκε και μετέβη για να ζητήσει βοήθεια.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν αλκοτέστ και νάρκοτεστ στον 30χρονο, με θετική ένδειξη, ενώ ο ίδιος ανέφερε στους ανακριτές πως προηγουμένως βρισκόταν σε κέντρο διασκέδασης με το θύμα και οι δύο είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Ισχυρισμός που έχει επιβεβαιωθεί από τις έρευνες της Αστυνομίας, ενώ με βάση την θέση του, θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως οι εξετάσεις θα δείξουν πως το θύμα ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και νάρκοτεστ.

Ο Ματσάκης με σχοινιά

Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του πελάτη του, ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Μάριος Ματσάκης, για λογαριασμό του πελάτη του, διενήργησε αυτοψία στη σκηνή, ενώ δεμένος με σχοινιά, αναρριχήθηκε και καταρριχήθηκε βράχους, μέχρι τα δύο με τρία μέτρα και όχι τα 100. Σημειώνεται πως είναι η θέση του 30χρονου, πως δεν χρησιμοποίησε σχοινιά.

Ωστόσο σε ότι αφορά τη θέση αυτή, άγνωστο εάν η Αστυνομία θα πραγματοποιήσει κάποιου είδους αναπαράσταση ή εάν θα χρησιμοποιήσει κάποιον ειδικό για αναρρίχηση και καταρρίχηση, ώστε να καταγραφεί ο χρόνος που χρειάζεται για κάτι τέτοιο, με σκοπό να συγκριθεί με τις ώρες που έχει στη διάθεση της, δηλαδή από την ώρα της φωτογραφίας μέχρι την ώρα που καταγράφεται από κάμερα.

Πάντως, ο ύποπτος στο σώμα του είχε διάφορες εκδορές, που όπως ανέφερε είναι από την τριβή του στους βράχους, θέση την οποία επίσης επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης. Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται και τα ρούχα που φορούσε ο ύποπτος όταν βρέθηκε στη σκηνή από την Αστυνομία, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της φωτογραφίας και της κάμερας, και τα οποία αποστάλθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο ρουχισμός επίσης κρίνεται σημαντικό στοιχεία, αφού θα διαφανεί εάν οι εκδορές του θύματος συνάδουν με τα ρούχα που φορούσε, ενώ δεδομένου των εκδορών, θα διαφανεί κατά πόσο σε αυτά εντοπίζεται αίμα.

Πάντως, την ερχόμενη Τρίτη εκπνέει το διάταγμα κράτησης του υπόπτου, με την Αστυνομία να καλείται να πάρει αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό που αναμένει είναι και την ιατροδικαστική έκθεση της δεύτερης νεκροτομής, ώστε να ζυγίσει τα στοιχεία και να αποφασίσει κατά πόσο θα ζητήσει την ανανέωση της κράτησης του 30χρονου ή εάν θα αφεθεί ελεύθερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εξιχνίαση ενός θανάτου στον ρυθμό του… «ό,τι χορεύκω παίζε μου»

Δειτε Επισης

Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις