«Δεν πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΕΔΕΚ ή μια αντί-ΕΔΕΚ»
Μιχάλης Πολυδώρου 06:50 - 19 Μαρτίου 2023
Με ορίζοντα τον Ιούνιο συνεχίζεται η προσπάθεια για δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, αναφέρει ο εκ των πρωταγωνιστών της όλης προσπάθειας, ο οποίος υπογραμμίζει πως υπάρχει και η βούληση αλλά και ο χώρος στην κοινωνία για έναν νέο πολιτικό κόμμα που θα είναι εξορισμού απέναντι από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Σε συνέντευξη του στον REPORTER ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης υποδεικνύει πως θα πρόκειται για ένα κίνημα με ξεκάθαρο Σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, με ιδεολογική ταυτότητα που πάνω από όλα θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν, ο Δημήτρης Παπαδάκης, υπέδειξε πως πρόκειται για άτομα που ανήκαν στην ΕΔΕΚ και είτε διαγράφηκαν ή είτε αποχώρησαν αλλά και πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης προβαίνει και σε μια πρώτη αξιολόγηση των πρώτων κινήσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο στήριξε για την Προεδρία, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις παρεμβάσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων του κέντρου πριν από την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα αναφέρεται στην πρόταση του Προέδρου για το Κυπριακό και εκφράζει τις δικές του εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η δική μας πλευρά, αλλά και για τις προτεραιότητες των Βρυξελλών.
Τέλος ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προβαίνει σε μια αυτοαξιολόγηση της πορείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρεται στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζει και την υπόθεση Καϊλή και τις πληγές που αυτή άφησε στην Ευρωομάδα του S&D.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδάκη στον REPORTER
*Πού βρίσκεται η όλη προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα και τι ακριβώς θα είναι; Θα είναι πολιτικό κόμμα, πλατφόρμα;
Η κατάληξη θα μας πει τι πραγματικά θα είναι. Είμαστε όπως έχω πει πολλές φορές σε διαβούλευση. Βρισκόμαστε λίγο πιο πάνω από το πρώιμο στάδιο. Συνεχίζονται οι συναντήσεις με συναγωνιστές που είχαν αποχωρήσει ή είχαν διαγραφεί από την ηγεσία, σε εισαγωγικά, της ΕΔΕΚ, αλλά και με πολίτες που βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς χώρους. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση, γίνονται κάποιες συναντήσεις, αλλά θα πάμε βήμα βήμα.
Χθες έγινε μια νέα συνάντηση, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει βούληση, αλλά το πιο σημαντικό, υπάρχει ο χώρος στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικά τα τηλεφωνήματα και τα email που λαμβάνω καθημερινά που με παρακινούν να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου σχήματος, το οποίο θα είναι ξεκάθαρα εξορισμού, απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Θα πρόκειται για ένα Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα με ιδεολογική ταυτότητα, το οποίο θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική οικογένεια, κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι όρος επιβίωσης, το οποίο θεωρώ ότι είναι όρος επιβίωσης να έχεις πολιτικό στίγμα. Διαφωνώ με τις προσεγγίσεις ότι οι εποχές έχουν γίνει απολιτίκ. Και βεβαίως ένα κόμμα που θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Τίποτε άλλο. Με τα ωραία και παχιά λόγια έχουν χορτάσει οι πολίτες. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική που υπάρχει μέσα στην κυπριακή κοινωνία και δυστυχώς έχει επιλέξει να μπει στο περιθώριο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να μπουν μπροστά για να αλλάξουν τα πράγματα.
Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια πρωτοβουλία που θα είναι μια φωτοβολίδα και θα σκάσει, ή δεν έχω καμία διάθεση να κάνουμε ένα κόμμα που θα είναι βραχύβιο. Θέλουμε να κάνουμε ένα κόμμα που θα έχει προοπτική, θα ριζώσει στην κυπριακή κοινωνία και όπως είπα και πριν να είναι ωφέλιμο.
*Αναφερθήκατε σε πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Υπάρχουν και στελέχη ή πρώην στελέχη άλλων κομμάτων που χωρούν στη νέα προσπάθεια;
Ναι υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Επιτρέψετε μου να μην αναφέρω ονόματα, αλλά ναι, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν τον εαυτό τους πως πρέπει να είναι τοποθετημένος στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Στην Κύπρο έχουμε μάθει ταμπού. Εγώ σας λέω, βρίσκω πάρα πολλούς Συναγερμικούς που μου δηλώνουν ότι είναι Σοσιαλδημοκράτες. Άρα, τα στεγανά που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες είναι ώρα να σπάσουν και να επαναπροσδιοριστεί ο πολίτης που πραγματικά ανήκει, όχι στη βάση αν ήταν ελληνοκεντρικό το κόμμα του, με τον διχασμό των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά στη βάση της ιδεολογικής του ταυτότητας και των πιστεύω του.
*Συμμερίζεστε την άποψη ότι στην Κύπρο ο κεντρώος χώρος, όπως σήμερα εκπροσωπείται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είναι πιο συντηρητικός ακόμα και από τη δεξιά;
Συμφωνώ απόλυτα. Σε πολλές περιπτώσεις, τοποθετήθηκε κατά τρόπον συντηρητικότερο και είναι ένας από τους λόγους που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο η ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ που ήταν το πρωτοπόρο κόμμα της Κύπρου για κοινωνικές αλλαγές και αποδοχές. Τις δεκαετίες του 80’ και του 90’, όταν μιλούσε η ΕΔΕΚ για ζητήματα ταμπού στην κυπριακή κοινωνία, οι υπόλοιποι ήταν κρυμμένοι πίσω από την Εκκλησία. Τότε είχε έρθει από την Ελλάδα, ο ανθός των επιστημών με μια ανατρεπτική διάθεση και κατέθετε κοινωνικές προτάσεις που ήταν πρωτοποριακές για τα κυπριακά δεδομένα. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν θα πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΕΔΕΚ ή μια αντί-ΕΔΕΚ. Δυστυχώς η ΕΔΕΚ με τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη εξέπνευσε και βιολογικά.
*Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι όποια προσπάθεια έγινε από το 2000 και μετά, ίσως και πιο παλιά για ίδρυση νέου κομματικού σχηματισμού στην Κύπρο, έχει αποτύχει;
Αν φοβάσαι στην πολιτική να τολμήσεις, καλύτερα να κάτσεις σπίτι σου. Κίνδυνοι υπάρχουν, προϊστορία αρνητική, όπως πολύ σωστά λέτε υπάρχει. Θέλω να σας πω, όμως πως στην Κύπρο σήμερα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάποιος που δεν τύγχανε στήριξης ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό από μόνο του ήταν μια κοινωνική ανατροπή. Άρα τα δεδομένα αλλάζουν, οι πολίτες αποζητούν κάτι το νέο και να σας πω και πως αν δούμε πως στο τέλος της ημέρας, ότι δεν το αποδέχονται οι πολίτες, δεν θα μπούμε στην κομματική ζωή εκβιαστικά. Θα δούμε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε τώρα, συνεχίζονται θα προχωρήσουμε. Αν δούμε ότι δεν, θα μετρήσουμε ξανά και ξανά. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες κόμματα στην Κύπρο και έχουν κλείσει. Σας ξεκαθαρίζω πως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κάνουμε ακόμα ένα.
Και λέω ακόμη πως δεν θέλω ένα κόμμα όπως τα άλλα. Κάτι το διαφορετικό οφείλουμε να φέρουμε. Τη διαφάνεια στις συλλογικές αποφάσεις, τη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος, χρησιμοποιώντας ανθρώπους που δεν έχουν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή ή κουβαλούν βαρίδια. Για αυτό λέω πως αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε κάτι φρέσκο, νέο και δημιουργικό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά ο κάθε ένας θα πάρει τον δρόμο του.
*Πότε θα ξέρετε αν θα το έχετε καταφέρει; Δηλαδή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να καταλήξουν οι συζητήσεις. Νομίζω ότι δεν μπορούμε μετά τον Μάιο-Ιούνιο να συνεχίζονται οι συζητήσεις, γιατί θα έχουν γίνει όλες οι επαφές και διερευνητικές διεργασίες. Και μέχρι τον Σεπτέμβριο αν καταλήξουμε αρχικά σε πλατφόρμα ή σε κόμμα απευθείας, θα πρέπει μέχρι τότε θα πρέπει να έχει εξαγγελθεί.
Συνεπώς ο στόχος είναι συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο;
Ναι, στις πρώτες κουβέντες που έγιναν είναι στόχος να υπάρξει συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές με συνδυασμούς.
*Την προηγούμενη εβδομάδα στις δημόσιες παρεμβάσεις σας, θέσατε ένα πλαίσιο, σε σχέση με τις αρχές του νέου κόμματος στο Κυπριακό. Και όσα αναφέρατε, συζητήθηκαν από τους πολίτες, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έλεγαν πως δεν γίνεται να ιδρύσεις ένα νέο κόμμα, στο οποίο χωράνε όλες οι απόψεις στο Κυπριακό πλην οι ακραίες θέσεις, όπως το είπατε. Δηλαδή χωράει και κάποιος που ασπάζεται τη λύση της ΔΔΟ, αλλά χωράει κι αυτός που δηλώνει αντι-ομοσπονδιακός. Πώς το σχολιάζετε;
Επειδή στην Κύπρο, έχουμε πολύ παρεξηγημένη ερμηνεία, εγώ λέω ότι στην Κύπρο θα βρεις αντι-ομοσπονδιακούς και υπερομοσπονδιακούς, που εννοούν το ίδιο πράγμα και τσακώνονται για τις ορολογίες. Ποιο είναι το ζητούμενο; Να έρθει μπροστά μας ένα σχέδιο λύσης που θα μπορεί να είναι λειτουργικό για να είναι βιώσιμη η λύση. Νομίζω ότι συμφωνεί το 99,9% των πολιτών πάνω σε αυτή τη λογική.
Την ώρα που θα έρθει αυτό το σχέδιο να κάτσουμε κάτω και να το συζητούμε και ο κάθε ένας να τοποθετηθεί με τα πιστεύω και τη συνείδηση του. Δεν κατάλαβα Δηλαδή στα άλλα κόμματα, πχ στον Συναγερμό που χωρούσαν οι πάντες από ΕΟΚΑ Β μέχρί, να μου επιτραπεί η έκφραση, τους αρχη-ναινεκους, ήταν εντάξει και υπάρχει πρόβλημα σε ένα νέο σχήμα που έχει κι άλλες προτεραιότητες;
*Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας, το νούμερο ένα ζήτημα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο και τα υφιστάμενα κόμματα δεν εργάζονται για να το επιλύσουν;
Το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και βεβαίως η αναγέννηση του κράτους, μέσα από τις Μεταρρυθμίσεις.
*Τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής αγγίζουν και τα κόμματα
Προφανώς. Για αυτό και δεν αγγίζουν το θέμα. Βλέπουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο κόσμος νιώθει πως δεν υπάρχει σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Ότι δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, ότι ο έχων και ο υμέτερος έχει άλλη τύχη, σε σχέση με τον ίδιο.
*Καταλαβαίνω ότι τα περισσότερα στελέχη που συζητάτε σήμερα για τη δημιουργία του νέου κόμματος προέρχονται από την ΕΔΕΚ. Αν αλλάξει κάτι και όλα αυτά που είτε εσείς, είτε άλλοι συναγωνιστές σας ζητούσαν, γίνουν, υπάρχει δρόμος επιστροφής;
Σταμάτησα να πιστεύω στον Άγιο Βασίλη από τα έξι μου. Όσο βρίσκεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Προφανώς ζητούσαμε ένα δημοκρατικό Συνέδριο, να εκλεγεί νέα ηγεσία και αυτά που λέμε για το νέο σχήμα να το εφαρμόζαμε στην ΕΔΕΚ, κάνοντας ριζικές αλλαγές εντός του κόμματος για να μπορέσουμε να αποταθούμε στην κοινωνία.
Δυστυχώς αποδείχθηκε πως τα πράγματα δεν αλλάζουν. Έμεινε μόνος του ο κ. Σιζόπουλος με δέκα κλακαδόρους γύρω του, χωρίς αυτό το κόμμα να παράγει πολιτική. Δεν αναμένω ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλαίμε επί ερειπίων. Τα κόμματα δημιουργούνται για να εξυπηρετούν την κοινωνία και δεν είναι ομάδες που υποστηρίζουμε. Ο κάθε ένας έχει τη δική του ομάδα στο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που σταματούν να εξυπηρετούν την κοινωνία με την καλή έννοια, να προσφέρουν δηλαδή.
*Βρισκόμαστε σχεδόν στις πρώτες είκοσι ημέρες της νέας Κυβέρνησης. Εσείς προσωπικά στηρίξατε προεκλογικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρώιμη αξιολόγηση του τι είδαμε μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από τους διορισμούς των υπουργών.
Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας και με τους συμπολίτες μας. Διορίστηκε μια νέα Κυβέρνηση η οποία όντως πλησίασε τους στόχους που έθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, για αυξημένη συμμετοχή γυναικών και νέων ανθρώπων, δυστυχώς όμως υπήρξαν γεγονότα που πλήγωσαν τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα πρέπει να λησμονεί σε καμία περίπτωση, ότι έχει εκλεγεί από ένα κοινωνικό ρεύμα, το οποίο απαξίωνε τις συμπεριφορές και τη στάση των κομμάτων. Άρα αυτό το περίεργο παιχνίδι που στήθηκε, παραμονές του διορισμού της νέας Κυβέρνησης, θεωρώ ότι ήταν αρνητικό και αμαύρωσε την εικόνα της όλης προσπάθειας που έγινε.
*Εννοείται τις παρεμβάσεις που έγιναν από τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας;
Ναι αυτό το παζάρι το οποίο πληροφορηθήκαμε πως έγινε.
*Εσείς είχατε οποιαδήποτε συμμετοχή σε όλο αυτό;
Όχι, εγώ το μόνο πράγμα που είπα στον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του, ήταν ότι ο κόσμος σε εξέλεξε για να φέρεις το διαφορετικό. Δεν έχεις ανάγκη κανένα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα που σε στηρίζει και είσαι υπόλογος στους πολίτες. Αυτά είχα πει. Ούτε μπήκα σε παζάρι, ούτε οτιδήποτε άλλο, για να το ξεκαθαρίσουμε.
Βεβαίως αναμένουμε να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής των υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά επιτυχημένοι διορισμοί, αλλά σαφώς στο τέλος της ημέρας θα κριθούν από τα έργα τους.
*Σε σχέση με το Κυπριακό, βλέπουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσείς είστε στις Βρυξέλλες, συζητάτε, μιλάτε με Ευρωπαίους διπλωμάτες κτλ. Βλέπετε αυτή η νέα προσπάθεια να έχει προοπτικές;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλά κάνει, γιατί έτσι στέλνει ένα μήνυμα ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση και στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό. Κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε πολλές φορές η ε/κ πλευρά, ότι δεν ήθελε να λύσει το Κυπριακό.
Θεωρώ, όμως, ότι είναι κάποια γεγονότα που θα δημιουργήσουν κινητικότητα, για να υπάρξει ξανά προοπτική, για να ξεκινήσουν συνομιλίες. Θα εξαρτηθούν τα πάντα από τις εκλογές στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα μπει στο τραπέζι και ο παράγοντας ενέργεια και φυσικό αέριο. Τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπούμε σε μια συζήτηση για λύση του Κυπριακού, όπως την περιγράψαμε πριν και να μπούμε σε μια συζήτηση, αλλά όχι πριν φτάσουμε να πάμε να τα εκχωρήσουμε όλα στην Τουρκία. Χρειάζεται προετοιμασία και βεβαίως αυτό που δεν κάνουμε, τη σύσταση συμμαχιών εντός της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν τις εκλογές στην Τουρκία, γνωρίζοντας ποιος είναι ο κ. Κιλιτσάρογλου και ο κ. Ερντογάν
Κάποιοι θεωρούν ότι ο κ. Κιλιτσάρογλου είναι πιο επικίνδυνος, λόγω του εθνικιστικού του λόγου και της επιθετικότητας με την οποία προσεγγίζει κάποια πράγματα. Εγώ νομίζω ότι είναι περίοδος αναμονής για να δούμε τι πραγματικά θα γίνει. Διότι εγώ βάζω και ένα ερωτηματικό, αν ο κ. Ερντογάν θα παραδώσει αναίμακτα την εξουσία.
Άρα είναι πολλά αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν για αυτό θεωρώ ότι η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.
*Είστε Ευρωβουλευτής με τη θητεία σας βρίσκεται ένα χρόνο πριν τη λήξη της περίπου. Θα ήθελα, επειδή ο κόσμος δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, να μας περιγράψετε, ποιο είναι το φλέγον θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την ΕΕ;
Δυστυχώς στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ουκρανικό. Και έχει πάρει αρκετά πίσω την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σαφώς στην ατζέντα κυριαρχεί και η πράσινη συμφωνία, όπου και η Κύπρος οφείλει να συμμορφωθεί με αυτά που συμφωνεί από πριν, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον τόπο μας πράσινο. Βλέπω ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Χάσαμε κρίσιμα χρόνια. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε το Σχέδιο για κάθε στέγη και φωτοβολταϊκό, ώστε να γίνουμε αυτάρκεις στις κατοικίες μας σε ενέργεια και να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Ανταυτού σήμερα που μιλάμε παράγουμε το 85% ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές, έρχεται και ο διαχειριστείς και ομολογεί ότι δεν μπορεί το δίκτυο να τραβήξει το ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και έρχομαι και εγώ ο αφελής και ρωτώ που πήγαν τα χρήματα που πληρώνουμε ως καταναλωτές κάθε χρόνο για τους ρύπους, που πηγαίνουν πραγματικά; Να δοθούν για να κατασκευαστεί το δίκτυο για να καταστεί η Κύπρος ουδέτερη κλιματικά, με καθαρό περιβάλλον (πολλοί θάνατοι οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος) και θα μπορούσαμε να είμαστε μοντέλο για όλη την ΕΕ.
Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα και οι πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο; Προφανώς υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Άρα πρέπει και εμείς να τρέξουμε για να είμαστε συνεπείς με αυτά που συμφωνούμε.
*Πως αξιολογείτε τη δική σας παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο στη δεύτερη σας θητεία;
Δεν σου κρύβω ότι στη δεύτερη θητεία έμπαινα με πολύ μεγαλύτερη ορμή, γιατί είχα την εμπειρία της πρώτης πενταετίας που πολλοί άλλοι λένε, πως έκανα πράγματα που δεν θα ανέμεναν από ένα νέο Ευρωβουλευτή. Σημαντικές πρωτοβουλίες και σε επίπεδο της πολιτικής μου ομάδας και παρεμβάσεις και σε ψηφίσματα για το Κυπριακό. Έγιαναν πάρα πολλά πράγματα.
Δεν κρύβω όμως ότι η επίθεση που δέχθηκα από τον κύριο Σιζόπουλο μετά που εκλέχθηκα το 2019, με πήρε πίσω. Είχα πρόταση από συναδέλφους για να είμαι υποψήφιος αντιπρόεδρος στην πολιτική μας ομάδα και δεν μπορούσα να είμαι γιατί είχα αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς ακολούθησε μετά η πανδημία όπου ουσιαστικά χάθηκε αυτό που μπορούσαμε να κάναμε. Εκείνη την περίοδο δουλεύαμε μετά δυσκολίας και διεκπεραιωτικά, χωρίς να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Για αυτό, αυτή τη στιγμή τρέχουμε για να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε και στην επιτροπή Περιβάλλοντος και στην επιτροπή Αναφορών, αλλά και σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, με τη συμμετοχή μου στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ως σκιώδης εισηγητής για τη Σερβία, όπου προσπαθούμε να πιέσουμε η χώρα να βρεθεί στο σωστό μονοπάτι για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Η υπόθεση Καϊλή πλήγωσε την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκετε; Ποιο είναι σήμερα το κλίμα;
Στην αρχή το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Εντός της πολιτικής μας ομάδας, έβλεπες συναδέλφους να κλαίνε, διότι θεώρησαν ότι πλήγηκε αυτή όλη η δουλειά η οποία παράγουν, με την εμπλοκή κάποιων μέσα στη διαφθορά. Ομολογώ ότι κανένας δεν κατάλαβε κανείς τι γινόταν. Θεωρώ΄οτι ούτως ή άλλως αυτά που θα ψηφίστηκαν για τους Καταρινούς θα ψηφίζονταν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποια ‘’επιχορήγηση’’ αυτή η συμμορία που λειτουργούσε. Εγώ λυπάμαι γιατί μια νέα γυναίκα πολιτικός, θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον και ενεπλάκη, αφού ακόμα δεν έχει καταδικαστεί, σε αυτό το σκάνδαλο. Δεν το κρύβω ότι στο παρελθόν, πολλές φορές ζήτησα τη βοήθεια της από το 2014 μέχρι το 2017 που είχαμε πιο στενές σχέσεις και παρείχε στήριξη στις προσπάθειες που κάναμε. Εμείς περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια και να υπάρξει παραδειγματισμός για όλους όσους αποτολμήσουν στο μέλλον. Σας διαβεβαιώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν λειτουργεί με αυτές τις λογικές και ελπίζω να είναι μια κακή παρένθεση στη δουλειά που κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για την καθημερινότητα του πολίτη. Σας διαβεβαιώ ότι έγνοια των Ευρωβουλευτών, είναι να βρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.