O Κουλίας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Άντρος της Βουλής;

Είναι κάποια θέματα που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών. Τέτοιο είναι και το θέμα με τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων. Ακούστηκε καλά στα αυτιά των πολιτών, η είδηση πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπλόκαρε την αγορά τους και μάλιστα ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ να ετοιμάσει υπόμνημα αναφορικά με την αναγκαιότητα των τριάντα-πέντε νέων κυβερνητικών οχημάτων για αντίστοιχο αριθμό αξιωματούχων, που εγκρίθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Θα φανεί στον χρόνο, αν αυτές οι κινήσεις του νέου Προέδρου, θα έχουν μια συνέπεια και συνέχεια, ή αν απλά αποτελούν ενέργειες με στόχο να κερδίσει την εύνοια και τη συμπάθεια, ακόμα κι εκείνων που δεν τον ψήφισαν.

Τι Πρόεδρο θέλουμε;

Την δεύτερη μέρα πήγε σε σχολείο, την τρίτη στο Νοσοκομείο και την τέταρτη σε στρατόπεδο. Όπου πάει, εν τω μεταξύ, προβαίνει σε μακρόσυρτες δηλώσεις, που πολλές φορές επαναλαμβάνονται. Η σύγκριση με τους προηγούμενους είναι αναπόφευκτη και συνεπώς δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι ο πιο επικοινωνιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον καιρό του Μακαρίου.

Αυτή η σημαντική αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική που έφερε η εκλογή Χριστοδουλίδη, αναμφίβολα κρίνεται ως θετική, διότι η ενημέρωση των πολιτών από τον ίδιο τον Πρόεδρο, θα έπρεπε να είναι εκ των ον ουκ άνευ. Ωστόσο κρύβει και παγίδες, διότι πολλές φορές, όσο περισσότερο μιλάς, αφενός κουράζεις και αφετέρου λες παραπάνω κουβέντες που στην πορεία μπορεί να σου γυρίσουν μπούμερανγκ. Τι Πρόεδρο θέλουμε τελικά;

Πότε θα εκραγεί το ηφαίστειο;

Όσοι βρίσκονται κοντά στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως η μεγάλη απειλή για το κόμμα είναι εντός. Μπορεί να είναι και εκτός. Άλλωστε τα όρια του εντός και του εκτός στο ΑΚΕΛ, με το καθεστώς των Νέων Δυνάμεων ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο. Όταν είναι προς το συμφέρον του κόμματος, στις Νέες Δυνάμεις δίνεται και φωνή και βήμα εντός του κόμματος. Όταν δεν είναι, τότε απομονώνονται και περιθωριοποιούνται.

Μένει να διαφανεί, πότε θα γίνει το ξέσπασμα που πολλοί περιμένουν, όχι μόνο για όσα έγιναν πριν τις Προεδρικές, αλλά και ενόψει των δεδομένων που δημιουργούν οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το ξέσπασμα και η έκρηξη του ηφαιστείου θα έχει υπογραφή. Κι αυτή θα είναι της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Το νέο κόμμα

Με σκωπτική διάθεση άκουσαν αυτοί που ανήκουν στον λεγόμενο χώρο των απορριπτικών και οι οποίοι εδώ και δεκαετίες, από την εποχή των Νέων Οριζόντων, έμειναν πολιτικά ορφανοί. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός πως μια μερίδα από τους εν δυνάμει υποστηρικτές και πρωτεργάτες του όλου εγχειρήματος, είναι κάθετοι και θεωρούν ως θέση αρχής την απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί, αν αυτοί που κατηγορούσαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο ως ασυνεπή με τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό, όταν λάμβανε απόφαση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα ενταχθούν σε ένα κόμμα, στο οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, θα χωρούν όλες οι απόψεις στο Κυπριακό, πλην των ακραίων. Αυτό, μάλλον, ανυπομονεί να συμβεί και ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος για να βγει στην αντεπίθεση, μετά από μια περίοδο που τον έχουν στη γωνία και τον χτυπούν από παντού.

Τι θα κάνει η ΕΔΕΚ

Κι αν πολλοί νομίζουν, ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος διανύει μια περίοδο ανεμελιάς, αφού μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να γίνει συγκυβέρνηση, κάνουν μεγάλο λάθος. Γνωρίζει πολύ καλά πως διαθέτει ένα κόμμα βαθιά πληγωμένο, μισό που οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες, εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς, σαν πανδημία. Ως ιατρός ψάχνει το εμβόλιο, αλλά ακόμα και η συμμετοχή στην Κυβέρνηση, προκάλεσε επιδείνωση της κατάστασης, αντί να γιατρέψει τις πληγές. Δεδομένης της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, που θα ασπάζεται τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, δεδομένων των αποχωρήσεων και των διαγραφών πρωτοκλασάτων και σημαινόντων στελεχών, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ γνωρίζει πως η αποτυχία εκλογής Ευρωβουλευτή του χρόνου, βρίσκεται προ των πυλών και σε αυτό το πλαίσιο, μηχανεύεται διάφορα σενάρια.

Ήδη κάποια από αυτά μπήκαν σε εφαρμογή, ενώ όσο κοντοζυγώνει ο Μάιος του 2024, θα ξεδιπλώνονται και άλλες εναλλακτικές, έτσι ώστε να αποκρυφθεί ως ένα βαθμό, η συρρίκνωση του κόμματος.

Οι εκτεθειμένοι

Και μιας και πιάσαμε τα προβλήματα των κομμάτων, αναπόφευκτα φεύγουμε από τη Λόρδου Βύρωνος και αφού διασταυρώσουμε τους πιο δύσκολους δρόμους της πρωτεύουσας, κατευθυνόμαστε προς την Πινδάρου. Τα στοιχήματα πάνε κι έρχονται για το που θα κάτσει η μπίλια των υπολοίπων θέσεων της ηγεσίας του κόμματος.

Το σίγουρο πάντως, είναι όπως σχολίαζε και σημαίνων στέλεχος, αυτή θα είναι η περίοδος που όλοι θα είναι με όλους. Οι υποψήφιοι αναπληρωτές πρόεδροι, θα στηρίζουν όλους τους αντιπροέδρους, αλλά και όλους τους υποψηφίους για τις θέσεις αιρετών του Πολιτικού Γραφείου. Όλοι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι θα τάζουν συμμαχίες σε όλους τους υποψήφιους αναπληρωτές και όλα τα υποψήφια μέλη του ΠΓ θα στάζουν μέλι για τους υποψήφιους για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως κάποιοι θα εκτεθούν, όπως εκτέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και κάποιοι συναγωνιστές τους που το έπαιζαν σε διπλό ταμπλό μεταξύ Δημήτρη και Αννίτας και τελικά αποκαλύφθηκαν.

Απορία...

Θα θυμάστε τις «ιστορικές» δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου δίπλα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, έξω από το Πολιτικό Γραφείο του δεύτερου μετά τη νίκη του στις Προεδρικές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναδιπλώθηκε και ενώ αρχικά είχε αρνηθεί συμμετοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο ΕΛΚ, αποκάλυψε πως μίλησε με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και του ζήτησε για να βρει λύση, έτσι ώστε στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ πριν από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συμμετέχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η «Σολομωνική» που βρέθηκε ήταν να συμμετέχει ο νέος Πρόεδρος στις Συνόδους ως παρατηρητής, ενώ ο ΔΗΣΥ ως κόμμα αντιπολίτευσης, θα συμμετείχε με τον πρόεδρό του.

Συνεπώς αυτή τη στιγμή δημιουργείται το εξής σκηνικό. Εάν τελικά αυτό εφαρμοστεί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναχωρεί για Βρυξέλλες, συνεπώς χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εκτελεί η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Η πρόεδρος της Βουλής, όμως, είναι και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνεπώς αν αναχωρεί κι αυτή για τις Συνόδους του ΕΛΚ, προεδρεύοντας της Δημοκρατίας θα είναι ο αρχαιότερος βουλευτής, δηλαδή ο Ζαχαρίας Κουλίας. Μιλάμε για το απόλυτο ντόμινο. Για την ιστορία να πούμε πως σε αυτό το ενδεχόμενο, χρέη προέδρου της Βουλής, θα εκτελεί ο δεύτερος αρχαιότερος βουλευτής, που είναι ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μένει, πάντως να διαφανεί, αν η Αννίτα Δημητρίου θα επιλέξει να συμμετέχει η ίδια στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ, ή αν θα στέλνει τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιος, μιλάμε για σημαντική αναβάθμιση του Νο2 στον ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά
Μα πού χάθηκε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας;