Aννίτα: Συλλογικός ο αγώνας για προστασία της πολιτισμικής μας ταυτότητας στα κατεχόμενα

Η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής μνήμης αποτελεί πάγια πολιτική της Τουρκίας, με ορατές επιπτώσεις και στην πολύπαθη Κύπρο, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι καμία προσπάθεια αλλοίωσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτησε το πρωί του Σαββάτου την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Λεμεσού, στο περιθώριο της Διευρυμένης Συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και εισηγητών των Επιτροπών της  Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Ο αφιερωματικός τόμος της ΔΣΟ, προβάλλει συνολικά 37 ναούς της Σοφίας του Θεού, περιλαμβανομένων των δυο ομώνυμων κυπριακών ναών σε Λευκωσία και Πάφο και επιχειρεί να αναδείξει το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος, ως ένα ιδρυτικό μέλος της ΔΣΟ συμμετέχει επί 30 χρόνια σε αυτό το θεσμό, «έναν πολύ σημαντικό θεσμό καθώς σήμερα, όσο ποτέ, κλυδωνιζόμαστε από μια κρίση αρχών και αξιών και χρειάζεται να προστατεύσουμε αυτά που πιστεύουμε, αυτά που ασπαζόμαστε, αυτά που μας εκπροσωπούν».

Αναφερόμενη στον τόμο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», η κ. Δημητρίου είπε πως αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο που λειτουργεί ως απάντηση στην άνομη ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει τον πλέον εμβληματικό χριστιανικό ναό σε τζαμί, «μια δράση και αντίδραση στην τουρκική μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό». «Η πολύγλωσση έκδοση συνιστά σημαντικό μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το οικουμενικό και μοναδικό αυτό μνημείο της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.

«Αν δεχτούμε ότι τα μνημεία λειτουργούν ως αποτυπώματα και χαρακιές στη μνήμη, τότε η μνήμη, όπου και να την αγγίξεις, πονεί», είπε και υπογράμμισε πως, το πόσο διαχρονικά είναι τα λόγια του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, «μπορούμε να το αντιληφθούμε αν αναλογιστούμε την αυθαίρετη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να προβεί σε μια πράξη βέβηλη προς την ιστορικότητα ενός διαχρονικά πανανθρώπινου συμβόλου θρησκευτικής λατρείας, να μετατρέψει σε τζαμί έναν χριστιανικό ναό που, από το 1985, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».

Υπενθύμισε ότι η  Βουλή των Αντιπροσώπων προέβη στην ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος με το οποίο καλείται η Τουρκία να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ καλούνται επίσης η ΕΕ, τα Η.Ε. και η ΟΥΝΕΣΚΟ να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην τουρκική Κυβέρνηση, με σκοπό τη διαφύλαξη του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής μνήμης αποτελεί πάγια πολιτική της Τουρκίας, με ορατές επιπτώσεις και «στην πολύπαθη Κύπρο μας» και ότι «τα πολιτισμικά θρησκευτικά μνημεία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού μας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της τουρκικής μισαλλοδοξίας».

«Μάλιστα, η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνιστά άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα παραβίασης βασικών δικαιωμάτων και καταστρατήγησης θεμελιωδών διεθνών και ευρωπαϊκών συμφωνιών», συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι καμία προσπάθεια αλλοίωσης της πολιτισμικής μας ταυτότητας δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το δίκαιο του ισχυροτέρου να υπερισχύσει του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Για την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και για ουσιαστική προστασία όλων των μνημείων – συμβόλων που εξακολουθούν να υφίστανται την τουρκική βαρβαρότητα χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων και λήψη άμεσων μέτρων,  τόνισε η Αννίτα Δημητρίου.

Εδώ και 50 σχεδόν χρόνια παρακολουθούμε με πόνο και αγωνία τη βεβήλωση και την καταστροφή των ιερών ναών και μνημείων μας στην κατεχόμενη μας πατρίδα, ανέφερε εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Όπως υπέδειξε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος «όλα αυτά τα τραγικά δράματα δεν είναι απλά διηγήσεις για μακρινούς τόπους και χώρους, αλλά καθημερινά μας τραύματα και οδυνηρά μας βιώματα».

Είναι καιρός, υπογράμμισε, η ορθόδοξη πίστη μας να ενώσει όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς σε μια ενότητα δυνάμεων και αγάπης, για το καλό όλης της ανθρωπότητας, «αφού οι προκλήσεις και οι ανάγκες του σύγχρονου κόσμου συνεχώς αυξάνουν και απαιτούν από όλους μας τη συμπαράσταση μας και την αγάπη μας για την αντιμετώπιση τους.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ακόμη ότι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι άκρως επίκαιρο και σημαντικό, καθώς βιώνουμε την μετατροπή του ιερού ναού στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος και συνεχάρη την ΔΣΟ για την πρωτοβουλία της.

Εξάλλου ο επικεφαλής της κυπριακής βουλής στην ΔΣΟ, βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, λέγοντας πως ο τόμος «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»,  είναι μια πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με διττό σκοπό.

Αφενός, εξήγησε,  να αναδείξει την πνευματική ενότητα του χριστιανικού κόσμου, ουσιαστικά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και αφετέρου, μέσω αυτής της έκδοσης να καταγγείλει παντού την αυθαίρετη μετατροπή, από την τουρκική ηγεσία, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, του διαχρονικού φάρου αυτού της Ορθοδοξίας, σε τζαμί.

Εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και των εργασιών της ΔΣΟ αυτές τις ημέρες στην Κύπρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, υποδεικνύοντας ότι η Λεμεσός, μια πόλη με μια ιστορία 4 χιλιάδων χρόνων, διαμόρφωσε ισχυρούς δεσμούς με την ορθοδοξία εδώ και αιώνες, μετά το πέρασμα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα από το νησί.

Εξέφρασε ακόμη τη βαθιά εκτίμηση του προς το έργο που επιτελεί, από την ίδρυση της, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, την οποία ευχαρίστησε για «την σθεναρή υποστήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια για τα δίκαια της ημικατεχόμενης Κύπρου μας, για τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και λύση του Κυπριακού, για τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων μας και για να τεθεί τέρμα στη σύληση των εκκλησιών και της καταστροφής της πολιτιστική μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα».

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ χαιρέτησε την εκδήλωση ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων δρ. Παντελεήμων Κελίρης, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αξεπέραστος από αρχιτεκτονικής τέχνης και πλούτου ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι μεταγενέστεροι ομώνυμοι ναοί,  «είναι το απαύγασμα και υπέροχο σύμβολο του χριστιανικού ορθόδοξου ελληνορωμαϊκού κόσμου και πολιτισμού».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη μας, είναι αλληλένδετη με μια στρατηγική του κατακτητή που στοχεύει στην εξάλειψη κάθε μορφής πολιτιστικής έκφρασης και στην ανεπανόρθωτη βλάβη κάθε μορφής συλλογικής και ιστορικής μνήμης».

Ακολούθησε προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τους 37 ναούς που περιλαμβάνονται στην έκδοση καθώς  και για τη δράση της ΔΣΟ, παρουσίαση του τόμου, ομιλία για τους ναούς της Αγίας Σοφίας στην Κύπρο, από τον δρ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, ομιλία του καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Στέφανου Ευθυμιάδη με θέμα «Λαός και κλήρος στη βυζαντινή Αγία Σοφία» και ομιλία από τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνο Χολέβα με θέμα «Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα η Αγία Σοφίας και ο βυζαντινός πολιτισμός».

Την ενότητα των ομιλιών έκλεισε  ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το ειλικρινές, όπως είπε, ενδιαφέρον των Κυπρίων για τα ζητήματα της χριστιανικής, της ορθόδοξης ταυτότητας, παράδοσης και ιστορίας.

Είπε ακόμη ότι το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα από τα σημεία αιχμής των δράσεών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, η οποία προσπαθεί να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, με εκδηλώσεις όπως η σημερινή στη Λεμεσό.

Το θαύμα αυτό της αρχιτεκτονικής του 6ου αιώνα, συνέχισε, κινδυνεύει πραγματικά από την αθρόα προσέλευση επισκεπτών σε καθημερινή βάση και τις καταστροφές και φθορές που καταγράφονται στα μάρμαρα του δαπέδου, στην αυτοκρατορική πύλη και στους τοίχους.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «η αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τη διεθνή κοινότητα, γιατί τότε νομιμοποιείται μια λανθασμένη πρακτική, που θα επιτρέπει στον κάθε έναν να την επαναλαμβάνει».

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι αυτό έχει σχέση και με την κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα, «τα οποία ως ΔΣΟ τα αναδεικνύουμε, και ζητούμε την προστασία τους από τους αρμόδιους θεσμούς και τους φορείς».

Ο κ. Χαρακόπουλός εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες της ΔΣΟ προς την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της, Αννίτα Δημητρίου, για την επιτυχημένη διοργάνωση και την πρόθεσή της να τυπωθεί ικανός αριθμός αντιτύπων του τόμου.

Ευχαρίστησε ακόμη τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Πανίκο Λεωνίδου και όλους τους Κύπριους βουλευτές που συμμετέχουν στην ΔΣΟ, αλλά και τον Μητροπολίτη Λεμεσού για την σημερινή φιλοξενία της εκδήλωσης.

Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών, διανομή του τόμου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο  και εκτέθηκαν στο χώρο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία