Χάος στη Γαλλία για το ασφαλιστικό-Πορείες, συγκρούσεις και ρίψη χημικών

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές για άλλη μια φορά το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κοντά στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης, στην Πλας ντε λα Κονκόρντ. Ήταν μία ακόμη από τις εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία κατά της υιοθέτησης του νόμου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χημικών για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε αυτήν την κεντρική πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας και είχε ανάψει μια μεγάλη φωτιά.

Διαδηλωτές έριξαν μάλιστα στη φωτιά ένα ομοίωμα του προέδρου Μακρόν.

Αργά το βράδυ επενέβησαν οι δυνάμεις της τάξης (CRS) και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα, κάτι που όπως λέει είναι αναγκαίο ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

Ωστόσο και η πρόθεσή της να αυξήσει τα όρια, αλλά και ο τρόπος για αυτό, με μια διαδικασία που στην πράξη παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον πολιτικό κόσμο, πέρα από τις απεργίες και τις μαζικές διαδηλώσεις. Δύο προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί και θ συζητηθούν μετά τη Δευτέρα.

dyo - Copy

ena - Copy

Σε ένα άλλο περιστατικό, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 200 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του 1ου Διαμερίσματος του Παρισιού, όπου είχαν μεταφερθεί δύο φοιτητές οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί.

Σε όλη τη Γαλλία, γύρω στα 15 Πανεπιστήμια έχουν αποκλειστεί και σε άλλα 20 έχει γίνει κατάληψη, σύμφωνα με τον φοιτητικό σύλλογο L'Alternative, που πρωτοπορεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Στο Παρίσι έγιναν δύο μικρές συγκεντρώσεις και οι φοιτητές επιχείρησαν να οργανώσουν μια αυθόρμητη διαδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες της καθαριότητας του Παρισιού. Με την επέμβαση της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν γρήγορα.

Αποκλεισμένα είναι και ορισμένα λύκεια στο Παρίσι. «Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλους τους μαθητές. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ομοφωνία», είπε μια 16χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Ανρί Κατρ.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν