Ιστορική απόφαση, αλλά απίθανη η σύλληψη Πούτιν-Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προχώρησε σε μια «ιστορική» απόφαση να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και τον εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, μάλιστα, 16.221 παιδιά μεταφέρθηκαν στην Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Γιατί δεν έχει πρακτική ισχύ το ένταλμα

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, όμως, να δούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής; Σχεδόν μηδενικές.

Ο μοναδικός τρόπος για να συλληφθεί ο Ρώσος ηγέτης με πραγματικούς όρους, είναι να ταξιδέψει σε άλλο κράτος – και εκεί, να ενεργοποιηθεί το ένταλμα – ή να αλλάξει κυβέρνηση στην Ρωσία και να παραδοθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη δικαιοσύνη.

Και τα δύο σενάρια, επίσης, θεωρούνται απίθανα.

Κατ’ αρχήν, το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία νομική ισχύ στην Ρωσία, αφού όπως φρόντισε να εξηγήσει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, «η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού».

Ως εκ τούτου, «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε από νομική άποψη», επισήμανε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με την Ρωσία.

Με λιγότερο… κομψό τρόπο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν με κ…χαρτο!

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο… χαρτιού υγείας.

«Δικαιολογημένο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το ένταλμα σύλληψης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία