Οι νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην σπονδυλική́ στήλη μειώνουν τις επιπλοκές λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και παρέχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον ασθενή

Οι νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην σπονδυλική́ στήλη μειώνουν τις επιπλοκές λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και παρέχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον ασθενή

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αποτελούν συχνά «αθώα» προβλήματα. Παρολαυτά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία μερικής ή μόνιμης αναπηρίας, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά. Οι νέες τεχνολογίες και τεχνικές στα χέρια ενός έμπειρου νευροχειρουργού κάνουν τις επεμβάσεις αυτές περισσότερο ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Ο Δρ Γεώργιος Φ. Χατζηγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής, μας περιγράφει μεταξύ άλλων τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των νευροχειρουργικών επεμβάσεων, τις δυνατότητες της ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής, καθώς και ποια είναι τα οφέλη για τους ασθενείς από τις νέες τεχνικές.

- Δρ. Χατζηγεωργίου, τι σημαίνει ο όρος «ελάχιστα επεμβατική» χειρουργική της σπονδυλικής στήλης;

Την τελευταία δεκαετία, ειδικά σε προηγμένες ιατρικά χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπάρχει η τάση να προσφέρουμε ένα αποτελεσματικό χειρουργείο στην σπονδυλική στήλη μέσα από πολύ μικρές τομές ή ακόμα και χωρίς εξωτερικές τομές. Ουσιαστικά, αυτές οι σύγχρονες τεχνικές που προκαλούν ελάχιστο τραυματισμό των φυσιολογικών ιστών περιγράφονται ως «ελάχιστα επεμβατικές». Το κέρδος είναι η σύντομη νοσηλεία και άμεση κινητοποίηση των ασθενών, δεν υπάρχει απώλεια αίματος και λόγω των μικρών τομών ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος λοιμώξεων. Επίσης, ο ασθενής έχει μια πολύ πιο σύντομη ανάρρωση και επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητες του.

- Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της σπονδυλικής στήλης;

Οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης αποτελεί η χρήση της νευροπλοήγησης (Neuro-Navigation), ο συνεχής νευροφυσιολογικός έλεγχος (Neuro-monitoring), της διεγχειρητικής απεικόνισης με αξονικό τομογράφο και φυσικά η ρομποτική χειρουργική. Με την χρήση της τεχνολογίας αυτής, που πλέον διαθέτουμε, μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την ελάχιστη πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών. Επίσης, μπορούμε πλέον να επεκτείνουμε και τα χειρουργικά μας όρια και να αντιμετωπίσουμε παθολογίες που στο παρελθόν θα χαρακτηρίζονταν ανεγχείρητες.

- Πόσο συχνά πραγματοποιείται τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο;

Την τεχνολογία και τις τεχνικές αυτές τις χρησιμοποιώ ήδη από το 2008 στην Γερμανία και κατόπιν στις ΗΠΑ που εργάστηκα. Από το 2019 που βρίσκομαι στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, είμαστε οι πρώτοι που τις εφαρμόσαμε και εδώ. Συγκεκριμένα, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά εδώ την διαδερμική σπονδυλοδεσία το 2019, εισαγάγαμε την ενδοσκοπική νευροχειρουγική στην χειρουργική εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης το 2020 και από το 2021 χρησιμοποιούμε σε αποκλειστικότητα στην Κύπρο το σύστημα METRx για την διαδερμική μικροδισκεκτομή. Ανά έτος πραγματοποιώ περίπου 350 επεμβάσεις με χρήση ελάχιστων επεμβατικών τεχνικών τόσο για την χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αλλά και του εγκεφάλου.

- Καλύπτονται οι επεμβάσεις αυτές από το Γεσύ;

Όλα τα χειρουργεία μας και φυσικά η χρήση των ελάχιστων επεμβατικών τεχνικών καλύπτονται πλήρως από το Γεσύ. Στο σημείο αυτό να αναφερθώ και σε κάτι που ακούω συχνά από τους ασθενείς μου. Πολλές φορές με ρωτάνε αν γίνεται χρήση «καλών» υλικών και αναλωσίμων ή αυτά είναι προνόμιο μόνο σε επεμβάσεις που πραγματοποιούνται εκτός Γεσύ, όπως δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι ιδιωτικών νοσηλευτηρίων υποστηρίζουν. Ακριβώς τα ίδια υλικά και την ποιότητα εργασίας που προσφέραμε και στην προ - Γεσύ περίοδο, συνεχίζουμε να προσφέρουμε και εντός Γεσύ, χωρίς την οποιαδήποτε υποβάθμιση τηςποιότητας του χειρουργείου.

- Ποιο είναι το προφίλ των συνεργατών σας;

Η αντιμετώπιση των δύσκολων νευροχειρουργικών περιστατικών απαιτεί την παρουσία μιας άρτιας εκπαιδευμένης ομάδας. Πλέον και από το 2019 έχουμε σταδιακά δημιουργήσει μια χειρουργική ομάδα που αποτελείται πλέον από εμένα και άλλους 4 Νευροχειρουργούς ( Δρ Πετρίδης, Δρ Μαρίνος, Δρ Πετροσιάν, Δρ Γεωργιάδης). Κάθε ένας από αυτούς έχει εξειδικευθεί σε συγκεκριμένο χειρουργικό αντικείμενο σε κέντρα του εξωτερικού και μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε νευροχειρουργική παθολογία. Επιπρόσθετα, έχουμε συνεργασίες με έμπειρους Νευρολόγους, ΩΡΛ, ορθοπεδικούς και αναισθησιολόγους ώστε να ανταποκριθούμε και σε παθολογίες πέραν της ειδικότητας μας.

- Ποιος είναι ο στόχος σας για το 2023;

Ο στόχος μας για το 2023 είναι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να προσφέρουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μας χρειάζονται, με ειλικρίνεια και ανθρώπινο χαρακτήρα. Επίσης, μεγάλο στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου Παιδιατρικής Σκολίωσης, με συνεργασία έμπειρων Ορθοπεδικών Χειρουργών Σκολίωσης από το εξωτερικό, πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα.

Θεωρώ ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα μας παιδιατρικά περιστατικά.

cats

Δρ. Γεώργιος Φ. Χατζηγεωργίου

Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής

Λεωφόρος Λευκοθέου 20, 2054 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ: +357 22 469 220

www.apollonion.com

Δειτε Επισης

Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο
5 tips καθαριότητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει διαγωνισμό για το DiscoverEU