Απογοήτευση της Στοκχόλμης που δεν πήρε πράσινο φως από την Άγκυρα

Η Σουηδία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της που δεν έλαβε το πράσινο φως από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έχει πλέον ορθάνοιχτο το δρόμο για να εισέλθει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θέλαμε αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτήν», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το σημαντικό τώρα για τη Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν» από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ίδια της την ασφάλεια κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις, είπε.

Άλλα άσχημα νέα για τη Σουηδία: το ουγγρικό κοινοβούλιο όρισε σήμερα την 27ή Μαρτίου για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, αλλά η περίπτωση της Σουηδίας θα κριθεί «αργότερα», τόνισε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση από τη Βουδαπέστη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την προθυμία της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και ζήτησε να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Η Στοκχόλμη πιστεύει ότι κάνει «τα πάντα» με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τόνισε ο Μπίλστρομ.

«Κάνουμε ό,τι γράφεται σε αυτό το μνημόνιο, δεν κάνουμε λιγότερα και δεν κάνουμε περισσότερα από αυτά που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι «δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από τη Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών», αναφερόμενος σε «περισσότερα από 120» αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλλει η Άγκυρα.

Η Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τακτικά ότι η δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις εκδόσεις στη Σουηδία.

«Θα υπάρξουν απαντήσεις που μπορεί να είναι θετικές και άλλες αρνητικές από την οπτική της Τουρκίας και έτσι θα γίνει, πολύ απλά», επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπίλστρομ.

Η ημερομηνία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας από την Τουρκία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά ο Ερντογάν είπε ότι «ελπίζει» να πραγματοποιηθεί πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Πάπας πάσχει από διπλή πνευμονία-Η κλινική του κατάσταση παραμένει «περίπλοκη»
Η Γαλλία συγκαλεί δεύτερη συνάντηση για Ουκρανία με άλλους Ευρωπαίους και Καναδά
Ηλικιωμένη στην Ισπανία πέθανε από την πείνα, επειδή απεβίωσε ο γιος της που την τάιζε
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύριοι επιστρέφουν στα σπίτια τους
Ξεκινά η συζήτηση για αύξηση αμυντικών δαπανών στην ΕΕ μέσω εξαιρέσεων από δημοσιονομικούς κανόνες
Γιατί αναποδογύρισε το αεροσκάφος που συνετρίβη κατά την προσγείωση και πώς επέζησαν όλοι οι επιβάτες
Ζελένσκι: Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη μας
Η Χαμάς θα παραδώσει έξι Ισραηλινούς ομήρους και τέσσερις σορούς αυτή την εβδομάδα
Καρχαρίας έκοψε τα χέρια 55χρονης-«Η ζωή άλλαξε εντελώς μέσα σε μία στιγμή»
Νέο βίντεο της συντριβή του αεροσκάφους στο Τορόντο-«Μείναμε κρεμασμένοι ανάποδα σαν νυχτερίδες»