Απονομή Οίκοθεν Βραβείου στον Βαλεντίνο Χαραλάμπους για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του

Για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και τη συμβολή του στη σύγχρονη, παγκόσμια, κυπριακή και ιρακινή κεραμική, η Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα την απονομή Οίκοθεν Βραβείου στον, Βαλεντίνο Χαραλάμπους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρει ότι η απονομή του Βραβείου θα γίνει στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας του 2023, σύμφωνα με τους Κανονισμούς.

Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25 Οκτωβρίου 1929 και σπούδασε στην Κεντρική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας στο Λονδίνο. Βραβεύεται για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και τη συμβολή του στη σύγχρονη, παγκόσμια, κυπριακή και ιρακινή κεραμική.

Το 1957 προσκλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας του Ιράκ να αναλάβει την ίδρυση του Τμήματος Κεραμικής του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών στη Βαγδάτη. Αργότερα, το 1967, ανέλαβε την ίδρυση και διεύθυνση του Τμήματος Κεραμικής στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, όπου εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1983. Έργα καλλιτεχνικής αναφοράς θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι κεραμικές τοιχογραφίες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα κεραμικά του στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου και το κεραμικό ψηφιδωτό που παρουσιάζει την ιστορία της Κύπρου (το οποίο δημιουργήθηκε για το αεροδρόμιο Λευκωσίας και τώρα κοσμεί το αεροδρόμιο Λάρνακας).

Έργα του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (όπου εκπροσώπησε την Κύπρο το 2017), όπως και σε ατομικές εκθέσεις στη Βαγδάτη, Λευκωσία, Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Βόννη, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μαδρίτη, και αλλού.

Δημιουργίες του εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και στον Λίβανο. Το 2001, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον περιέλαβε στον τόμο Great Minds of the 21st Century, ενώ το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική.

Το 2005, το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον αξιολόγησε ως έναν από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005, στην έκδοση 100 Top Artists 2005. To 2007, τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2017, εκπροσώπησε την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα