Πανεπιστήμιο για κατασκόπους λειτουργεί στις ΗΠΑ-Το τρομακτικό βιογραφικό των καθηγητών του

Με ειδίκευση στα εκρηκτικά, στη δημιουργία κρυφών παγίδων στα όπλα, στις τεχνικές απόδρασης και στις ανακριτικές μεθόδους που θα μπορούσε κανείς να διδάξει; Θα έλεγε κανείς σε κάποιο σχολείο ειδικών δυνάμεων. Και όμως, ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ εφοδιάζει με τίτλους σπουδών νέους, ώστε να διαπρέψουν στις μυστικές υπηρεσίες και όχι μόνο.

Η Σχολή Διεθνών Σχέσεων Edmund A. Walsh (SFS) του Πανεπιστημίου Georgetown κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων σχολών διεθνών σχέσεων παγκοσμίως, ενώ είναι και η πιο αρχαία σχολή στο είδος της στις ΗΠΑ, μετρώντας 104 χρόνια «προσφοράς».

Ωστόσο, το μεγάλο καμάρι της συγκεκριμένης Σχολής είναι το «Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας», ένα μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρέχει όλες εκείνες τις γνώσεις που χρειάζεται η… CIA και όχι μόνο.

Η αποστολή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι «να διδάξει μια νέα γενιά αναλυτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και μελετητών να σκέφτονται κριτικά και να ενεργούν υπεύθυνα απέναντι στα πιο πιεστικά εθνικά και διεθνή προβλήματα ασφάλειας του 21ου αιώνα».

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό μεταπτυχιακό που έχει «σχεδιαστεί για να προετοιμάζει τους αποφοίτους για θέσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας» μέσω ενός μεγάλου φάσματος επιλογών μαθημάτων.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι πράγματι πρωτότυπο: Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην συγκέντρωση πληροφοριών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες χώρες. Τα μαθήματα εξετάζουν τον κύκλο πληροφοριών, τα όρια συλλογής πληροφοριών, προβλήματα ανάλυσης ξένων και εγχώριων πληροφοριών, μυστικές επιχειρήσεις και τους δεσμούς υπηρεσιών πληροφοριών-πολιτικής.

Μαθαίνουν για τη διεθνή ασφάλεια με θέματα από μολυσματικές ασθένειες έως τη τρομοκρατία, τα οποία οι μαθητές εξετάζουν όλα από διεθνή προοπτική. Διδάσκονται τις στρατιωτικές εξελίξεις και εξετάζουν τον αμερικανικό και άλλους στρατούς διερευνώντας συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη χρήση της αεροπορίας, τη στρατιωτική ανάλυση, τεχνικές αξιολόγησης και τις σχέσεις στρατού-πολιτικής.

Οι μαθητές επεκτείνουν τις γνώσεις στα πυρηνικά όπλα, τα συστήματα πυραυλικής άμυνας, τον κυβερνοπόλεμο, την κρυπτογράφηση και άλλες τεχνολογίες. Μελετούν τα κίνητρα και τις επιχειρήσεις τρομοκρατικών και ανταρτικών ομάδων, τη δυναμική των εμφυλίων πολέμων και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Διδάσκονται τρομοκρατικές τακτικές, στρατηγικές κατά εξεγέρσεων εθνοτικές συγκρούσεις και αποστολές σταθεροποίησης μετά από πολέμους.

Εξετάζουν πυρηνικά, χημικά, βιολογικά, άλλα αντισυμβατικά όπλα και τη δυναμική της απόκτησης και των επιχειρήσεων τους. Τα μαθήματα προσφέρουν μια εις βάθος μελέτη των πολιτικών και στρατιωτικών χρήσεων και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών των μη συμβατικών όπλων.

Στην περιγραφή πάντως του προγράμματος ξεκαθαρίζεται ότι οι σπουδαστές «μαθαίνουν να βρίσκουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα». Σημειώνεται, όμως ότι μεγάλα εγκλήματα, όπως η ανατροπή του Μοσαντέκ στο Ιράν, η χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1980, το φιάσκο στο Αφγανιστάν ήταν δημιουργήματα ανθρώπων που έβρισκαν πρακτικές λύσεις, στελεχών της CIA.

Το διάστημα 2018-2020 οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους σε 85 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν παίζοντας ενεργό ρόλο άνθρωποι που αποφοίτησαν ή δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Ο ένας στους τρεις αποφοίτους του προγράμματος απορροφούνται στη CIA και ένα μεγάλο τμήμα στον Στρατό.

Ο Ντάγκλας Λάντον, ένας από τους καθηγητές της Σχολής και πρώην πράκτορας της CIA παραδέχτηκε πως με αυτές τις επιχειρήσεις «οι ΗΠΑ σίγουρα αμαύρωσαν τη φήμη τους ως φάρος αξιών. Είναι μια χώρα που έχει κάνει κάποια σοβαρά λάθη για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει. Αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι είχαμε αυτή τη συζήτηση στις ΗΠΑ είναι μια αντανάκλαση του τι είμαστε ουσιαστικά. Δεν θέλουμε να είμαστε οι κακοί».

Ο Ντάγκλας σημειώνεται υπήρξε αρχηγός του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας της CIA την περίοδο που βασανίζονταν κρατούμενοι στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ ενώ ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί στα εκρηκτικά, στις ανθρωποπαγίδες, στα όπλα, στις τεχνικές απόδρασης και διαφυγής και στις ανακρίσεις. Δύσκολα ένα τέτοιο βιογραφικό να καθησυχάσει ως προς το είδος των πρακτικών λύσεων που θα διδάξει νέους ανθρώπους.

Ο επίκουρος καθηγητής στο ίδιο πρόγραμμα Μάικλ Γουόκερ, υπήρξε για 29 χρόνια στέλεχος της CIA, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Alan MacLeod που έχει εντρυφήσει στο θέμα. Ο άνθρωπος αυτός, τη δεκαετία του 1980, έπαιξε ρόλο στην τρομερή Επιχείρηση Cyclone, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που παρείχε η CIA στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους Μουτζαχεντίν εναντίον των σοβιετικών.

«Με περισσότερες από δύο ντουζίνες πρώην αξιωματούχους της CIA μεταξύ του διδακτικού του προσωπικού, η Σχολή προσαρμόζει τα μαθήματά για να δημιουργήσει την επόμενη γενιά αναλυτών, δολοφόνων, πραξικοπηματιών και οικονομικών δολοφόνων, που ανελίσσονται ραγδαία στα ανώτερα κλιμάκια του κράτους εθνικής ασφάλειας» διαπιστώνει ο Alan Macleod.

Η ιστορία έχει δείξει και δείχνει ποιος είναι ο «κακός» και όχι τα πρωτοκλασάτα ιδρύματα.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ