Διαφάνεια και διαδικασίες για ευκολότερη υιοθεσία μεταξύ κρατών μελών ζητά η Σταύρου

Διαδικασίες για ευκολότερη υιοθεσία μεταξύ κρατών-μελών θα μείωνε κατά πολύ τους κινδύνους παιδιά και θετοί γονείς να πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων, είπε η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις διασυνοριακές υιοθεσίες.

Συγκεκριμένα, η κ. Σταύρου, είπε στην παρέμβασή της, ότι χρειάζεται διαφάνεια γύρω από τις υιοθεσίες που γίνονται εκτός συνόρων, αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία, να εξαλειφθεί η σύγκρουση νόμων και να προωθηθεί μία ομαλή διαδικασία αναγνώρισης των υιοθεσιών μεταξύ των κρατών-μελών.

«Γνωρίζουμε όλοι πως τα θέματα υιοθεσίας αφορούν εθνική αρμοδιότητα για τα κράτη-μέλη», σημείωσε η κ. Σταύρου στη συζήτηση για τις διασυνοριακές υιοθεσίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτό που συμβαίνει με την εμπορία παιδιών από δίκτυα που δραστηριοποιούνται στις παράνομες υιοθεσίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζουν αυτό το Κοινοβούλιο να λάβει δράση». Είπε επίσης, ότι εξίσου σημαντικό, είναι πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που θα ήθελαν να προσφέρουν αγάπη στα παιδιά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ορφανοτροφεία και συστήματα πρόνοιας και ευημερίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δυστυχώς, αυτές οι οικογένειες απογοητεύονται από τα τρομερά γραφειοκρατικά εμπόδια και τις περίπλοκες και μακροχρόνιες διαδικασίες», είπε η κ. Σταύρου, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, υπάρχουν ζευγάρια που προσεγγίζουν τρίτες χώρες και στην προσπάθεια τους να επιταχύνουν τα πράγματα διαλέγουν την λάθος υπηρεσία υιοθεσίας και καταλήγουν, μαζί με τα παιδιά αυτά, να είναι θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών.

«Συνεπώς, αν γινότανε ευκολότερη η υιοθεσία μεταξύ κρατών-μελών θα μειώναμε κατά πολύ τους κινδύνους αυτούς», είπε. Σημείωσε ότι «η υιοθεσία είναι ένα ζήτημα κοντά στην καρδιά μου για προσωπικούς λόγους». «Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νιώθω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικογένεια μας, χρειάζεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Σταύρου είπε ότι χρειάζεται διαφάνεια γύρω από τις υιοθεσίες που γίνονται εκτός συνόρων, «να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να εξαλείψουμε την σύγκρουση νόμων και να προωθήσουμε μία ομαλή διαδικασία αναγνώρισης των υιοθεσιών μεταξύ των κρατών-μελών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ