Διαφάνεια και διαδικασίες για ευκολότερη υιοθεσία μεταξύ κρατών μελών ζητά η Σταύρου
19:16 - 17 Μαρτίου 2023
Διαδικασίες για ευκολότερη υιοθεσία μεταξύ κρατών-μελών θα μείωνε κατά πολύ τους κινδύνους παιδιά και θετοί γονείς να πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων, είπε η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις διασυνοριακές υιοθεσίες.
Συγκεκριμένα, η κ. Σταύρου, είπε στην παρέμβασή της, ότι χρειάζεται διαφάνεια γύρω από τις υιοθεσίες που γίνονται εκτός συνόρων, αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία, να εξαλειφθεί η σύγκρουση νόμων και να προωθηθεί μία ομαλή διαδικασία αναγνώρισης των υιοθεσιών μεταξύ των κρατών-μελών.
«Γνωρίζουμε όλοι πως τα θέματα υιοθεσίας αφορούν εθνική αρμοδιότητα για τα κράτη-μέλη», σημείωσε η κ. Σταύρου στη συζήτηση για τις διασυνοριακές υιοθεσίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτό που συμβαίνει με την εμπορία παιδιών από δίκτυα που δραστηριοποιούνται στις παράνομες υιοθεσίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζουν αυτό το Κοινοβούλιο να λάβει δράση». Είπε επίσης, ότι εξίσου σημαντικό, είναι πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που θα ήθελαν να προσφέρουν αγάπη στα παιδιά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ορφανοτροφεία και συστήματα πρόνοιας και ευημερίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δυστυχώς, αυτές οι οικογένειες απογοητεύονται από τα τρομερά γραφειοκρατικά εμπόδια και τις περίπλοκες και μακροχρόνιες διαδικασίες», είπε η κ. Σταύρου, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, υπάρχουν ζευγάρια που προσεγγίζουν τρίτες χώρες και στην προσπάθεια τους να επιταχύνουν τα πράγματα διαλέγουν την λάθος υπηρεσία υιοθεσίας και καταλήγουν, μαζί με τα παιδιά αυτά, να είναι θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών.
«Συνεπώς, αν γινότανε ευκολότερη η υιοθεσία μεταξύ κρατών-μελών θα μειώναμε κατά πολύ τους κινδύνους αυτούς», είπε. Σημείωσε ότι «η υιοθεσία είναι ένα ζήτημα κοντά στην καρδιά μου για προσωπικούς λόγους». «Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νιώθω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικογένεια μας, χρειάζεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, η κ. Σταύρου είπε ότι χρειάζεται διαφάνεια γύρω από τις υιοθεσίες που γίνονται εκτός συνόρων, «να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να εξαλείψουμε την σύγκρουση νόμων και να προωθήσουμε μία ομαλή διαδικασία αναγνώρισης των υιοθεσιών μεταξύ των κρατών-μελών».
Πηγή: ΚΥΠΕ