Ισχυρό ενδιαφέρον από ΟΑΣΕ για τη συμμόρφωση του Καζακστάν με δημοκρατικές δεσμεύσεις

Η αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στο Καζακστάν, ενόψει των πρόωρων εκλογών, συνιστά ισχυρή ένδειξη ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα, ανέφερε σε ομιλία της προς τους παρατηρητές βραχείας διάρκειας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), η Κύπρια Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου άρχισε εχθές στην Αστάνα του Καζακστάν επαφές, στο πλαίσιο της αποστολής για την παρακολούθηση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν.

Κατά την ομιλία της  προς του παρατηρητές του ODIHR εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εμπειρογνώμονες και τους παρατηρητές που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα και τόνισε ότι σε συνεργασία με τους παρατηρητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να παρουσιάζει συμπεράσματα με αδιαμφησβήτητη αξιοπιστία.

Σημείωσε, δε, ότι η αποστολή αποτελεί ισχυρή ένδειξη του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα πράξη αλληλεγγύης προς τον λαό του Καζακστάν.

Επίσης, αναφερόμενη στα βίαια γεγονότα του Ιανουαρίου 2022, καθώς και στο συνταγματικό δημοψήφισμα και τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας, έπονται μιας χρονιάς με σημαντικές για το Καζακστάν εξελίξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να προσβλέπουν στη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών.

Υπενθύμισε ότι ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες και έχει διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στο Καζακστάν. Σημείωσε, ακόμα, τις δηλώσεις των αρμόδιων αρχών ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων μέσω του συνταγματικού δημοψηφίσματος και άλλων μεταρρυθμίσεων στην εκλογική νομοθεσία της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη απτής προόδου.

Απευθυνόμενη προς τους παρατηρητές, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ακρίβειας στην καταγραφή των παρατηρήσεών τους, ώστε ο ΟΑΣΕ να είναι σε θέση να παρουσιάσει μία αξιόπιστη και λεπτομερή αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Καζακστάν με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι δηλώσεις στο Κρεμλίνο για τη προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ τονίζουν ότι δεν απέφερε καρπούς για τη Μόσχα
Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
Με επικρίσεις κατά του Τραμπ επανήλθε στην προεκλογική του καμπάνια ο Μπάιντεν
Έπαιζε PlayStation ενώ το παιδί του πέθαινε-Τα SMS της μητέρας στον πατέρα που ξέχασε το μωρό στο αμάξι
ΒΙΝΤΕΟ: H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Εξήγγειλε επιπλέον χορηγία 350 χιλιάδων ευρώ για τους Κύπριους αθλητές ο Πρόεδρος
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος