Ισχυρό ενδιαφέρον από ΟΑΣΕ για τη συμμόρφωση του Καζακστάν με δημοκρατικές δεσμεύσεις

Η αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στο Καζακστάν, ενόψει των πρόωρων εκλογών, συνιστά ισχυρή ένδειξη ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα, ανέφερε σε ομιλία της προς τους παρατηρητές βραχείας διάρκειας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), η Κύπρια Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου άρχισε εχθές στην Αστάνα του Καζακστάν επαφές, στο πλαίσιο της αποστολής για την παρακολούθηση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Καζακστάν.

Κατά την ομιλία της  προς του παρατηρητές του ODIHR εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εμπειρογνώμονες και τους παρατηρητές που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα και τόνισε ότι σε συνεργασία με τους παρατηρητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να παρουσιάζει συμπεράσματα με αδιαμφησβήτητη αξιοπιστία.

Σημείωσε, δε, ότι η αποστολή αποτελεί ισχυρή ένδειξη του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων κρατών για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα πράξη αλληλεγγύης προς τον λαό του Καζακστάν.

Επίσης, αναφερόμενη στα βίαια γεγονότα του Ιανουαρίου 2022, καθώς και στο συνταγματικό δημοψήφισμα και τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας, έπονται μιας χρονιάς με σημαντικές για το Καζακστάν εξελίξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να προσβλέπουν στη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών.

Υπενθύμισε ότι ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες και έχει διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στο Καζακστάν. Σημείωσε, ακόμα, τις δηλώσεις των αρμόδιων αρχών ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων μέσω του συνταγματικού δημοψηφίσματος και άλλων μεταρρυθμίσεων στην εκλογική νομοθεσία της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη απτής προόδου.

Απευθυνόμενη προς τους παρατηρητές, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ακρίβειας στην καταγραφή των παρατηρήσεών τους, ώστε ο ΟΑΣΕ να είναι σε θέση να παρουσιάσει μία αξιόπιστη και λεπτομερή αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Καζακστάν με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου
Το ΗΒ πρόσθεσε επτά πρόσωπα και έξι οντότητες στις διεθνείς κυρώσεις κατά Ιράν