Χριστοδουλίδης: Σημαντική η προβολή του πολιτισμού μας για ανάδειξη κινδύνων λόγω της εισβολής

Στη σημασία της προβολής της ταυτότητας και του πολιτισμού της Κύπρου αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε σχέση με την ανάδειξη κινδύνων που προκύπτουν λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού, όπως η συντήρηση των μνημείων και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών, που διοργανώνει στη Λευκωσία η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, ευχήθηκε παράλληλα να δοθεί το έναυσμα για περισσότερη ενασχόληση με ανεξερεύνητες πτυχές τις Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου και της περιοχής.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τα Συνέδρια καθιστούν την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσο γνωριμίας με την ιστορική πορεία και την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

«Ταυτόχρονα, μέσα από την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας, οι σύνεδροι γίνονται κοινωνοί και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού οι κίνδυνοι είναι προφανείς σε πολλά μέτωπα, όπως π.χ. αυτό της συντήρησης των μνημείων μας και της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η σημασία της διοργάνωσης αυτού, όσο και άλλων ανάλογων συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι μεγάλη για τον τόπο μας, καθώς κοσμούν και εμπλουτίζουν την πνευματική και πολιτιστική ζωή, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη άγνωστων ή λιγότερο προβεβλημένων πτυχών της Ιστορίας μας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάνοντας μια αναδρομή στην χιλιόχρονη ιστορία της Κύπρου, τον εξελληνισμό και εκχριστιανισμό  του νησιού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι "κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων στην Κύπρο αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, εξαπλώθηκε η χριστιανική πίστη και άκμασε η πνευματική ζωή, κτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια, ιστορήθηκαν εικόνες και ψηφιδωτά".

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τη μελέτη της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης, Αρχιτεκτονικής, Λογοτεχνίας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και άλλων συναφών κλάδων στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη Μεσόγειο, κατά τη Βυζαντινή, Μεσαιωνική και Οθωμανική περίοδο, προσθέτοντας ότι μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες -Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ισραήλ, Τουρκία, Αρμενία, Σερβία κ.ά.- θα εκθέσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και θα φέρουν στο φως νέα στοιχεία.

"Θα παρουσιαστεί επίσης το έργο του ιδρυτικού μέλους της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Αθανάσιου Παπαγεωργίου, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το Συνέδριο", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο Συνέδριο θα συνυπάρξουν εξέχοντες και καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και νέοι επιστήμονες και ερευνητές.

"Επιπλέον προς τις ακαδημαϊκές ανακοινώσεις, το φετινό Συνέδριο φιλοξενεί και μία ενότητα για τη διδασκαλία της Βυζαντινής Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, κάτι που θα συμβάλει στην άμεση διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και πιστεύω ότι θα αποτελέσει καλή πρακτική για περαιτέρω αξιοποίηση", τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η Βυζαντινή Ιστορία διδάσκεται σε τάξεις τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και θα είναι χρήσιμα τα πορίσματα όλου του Συνεδρίου.    

Ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρα Νικόλα Μπακιρτζή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου "για την προώθηση της έρευνας, διδασκαλίας και διάδοσης των Βυζαντινών και ευρύτερα Μεσαιωνικών Σπουδών στην Κύπρο και το εξωτερικό, αλλά και γενικότερα για τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσα από τα Διεθνή Συνέδρια που διοργανώνουν".

Καταληκτικά, συνεχάρη και πάλι τους διοργανωτές του Συνεδρίου καθώς και τον Επίτιμο Πρόεδρό του, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη και ευχήθηκε οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική