Πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» εκπαιδεύτηκε σε μυστική τοποθεσία

Το Καζάν που είναι χτισμένο στις όχθες του Βόλγα, είναι μια βιομηχανική πόλη, με κάποια αξιοθέατα και πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων αλλά κουβάλαγε και ένα καλά κρυμμένο μυστικό που αποκαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επί τρεις δεκαετίες πράκτορα της CIA Τζέισον Μάθιους, που έγραψε το βιβλίο που ενέπνευσε την γνωστή ταινία, σε ένα κτήριο έξω από την πόλη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, λειτουργούσε μια σχολή της KGB από την οποία αποφοιτούσαν τα «κόκκινα σπουργίτια».

Πράκτορες δηλαδή άρτια εκπαιδευμένοι στις πιο δύσκολες συνθήκες που στέλνονταν σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, με σκοπό να διεισδύσουν σε ξένες πρεσβείες -αυτές της Αμερικής ήταν η πρώτη προτεραιότητα- αλλά και σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το πιθανότερο σήμερα είναι η σχολή στο Καζάν να μην υπάρχει πλέον, αν και με τους Ρώσους κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, όπως δεν υπάρχει και η KGB.

Υπάρχουν όμως αρκετά παραρτήματα τέτοιων σχολών της FSB και της GRU σε άλλες πόλεις σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους Δυτικών μυστικών υπηρεσιών και η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα πέρασε σίγουρα από μία τέτοια μυστική τοποθεσία, πριν έρθει στην Ελλάδα σαν «Μαρία Τσάλλα».

Και μπορεί η δράση της να μην παραπέμπει στα όσα τρομερά έκανε η Τζένιφερ Λόρενς στην ταινία «Κόκκινο Σπουργίτι» που βασίστηκε στο βιβλίο του Μάθιους, αυτό όμως είναι απόλυτα κατανοητό στους έμπειρους γνώστες του θολού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών.

Τα νέα «σπουργίτια» της FSB και της GRU εκπαιδεύονται πλέον για να εισχωρούν ως νόμιμοι πολίτες μιας χώρας με σκοπό να μένουν εκεί που θα τους στείλουν για πολλά χρόνια, καλυμμένοι πλήρως κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας, ένα επάγγελμα και μια κοινωνική ζωή, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και τον γάμο.

Η Ιρίνα που έγινε Μαρία

Η Ιρίνα επί τέσσερα και πλέον χρόνια ήταν η καθόλα νομότυπη «Μαρία Τσάλλα», ένα αγαπητό κορίτσι που είχε το μαγαζί της σε μια γειτονιά στο Παγκράτι, είχε καθημερινές επαφές με ανθρώπους, είχε αποκτήσει φίλους και γενικά δεν κρυβόταν.

Δεν ήταν τρομερά κοινωνική αλλά είχε τις επαφές της με γείτονες και γνωστούς, έμενε σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο μαγαζί της ενώ είχε συνάψει και σχέση με Έλληνα.

Το ότι ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα που δρούσε στη Βραζιλία με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος, το ήξερε αυτή και πιθανότατα ένα ή δύο άτομα στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας.

Ήταν αυτό που πρώην στελέχη και πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές γύρω από την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα η ΕΥΠ φέρεται να αναλύει εδώ και δύο μήνες τις κινήσεις και τα ταξίδια που πραγματοποίησε εντός και εκτός συνόρων της χώρας.

Η «Μαρία Τσάλλα» δήλωνε φωτογράφος.

tsalla_in__1_

Κύκλοι προσκείμενοι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θεωρούν ότι η Ρωσίδα που εμφανιζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», ένα παιδί ομογενών που επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν πολύ προσεχτική σε όλο το διάστημα της παραμονής της στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να μην θεωρείται απίθανο να ταξίδεψε τουλάχιστον μια φορά στην Ρωσία για ένα 24ωρο το πολύ, για να μπριφάρει τους ανωτέρους της, αν και τέτοιοι επιχειρησιακοί πράκτορες, μένουν μονίμως στη σκιά.

Θα το πράξουν μόνο αν κληθούν με ειδικό κωδικοποιημένο μήνυμα, εάν και εφόσον συντρέχει πολύ σοβαρό επιχειρησιακό θέμα, που χρήζει άμεσης ενημέρωσης με κατ’ ιδίαν συνάντηση στα κεντρικά της υπηρεσίας.

Σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική της ταυτότητα η Ιρίνα Αλεξάντροβνα είχε υιοθετήσει όνομα νεκρού βρέφους σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη γέννησης της, το οποίο μάλιστα είχε αποβιώσει λίγη ώρα αφότου ήρθε στον κόσμο.

Η υπάλληλος του μαγαζιού που διατηρούσε στο Παγκράτι καθώς και ο Έλληνας σύντροφος της έπεσαν από τα σύννεφα όταν κλήθηκαν να μιλήσουν για την «Μαρία Τσάλλα» που ήξεραν.

Αυτή που χειριζόταν άψογα την Ελληνική γλώσσα και άλλες τέσσερις τουλάχιστον, ίδιον των επιχειρησιακών πρακτόρων που καλούνται να κινηθούν σε χώρες που η FSB επιθυμεί βαθιά διείσδυση κάτω από πλήρη μυστικότητα και νέα ταυτότητα.

Το ταξίδι στην Βραζιλία

Η σελίδα της στο Facebook παραμένει ανοιχτή αλλά οι φίλοι της είναι «κλειδωμένοι», όπως «κλειδώθηκε» και η ίδια τον Ιανουάριο από τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας έπειτα από απόρρητες πληροφορίες για την κατασκοπευτική της δράση που αξιολογήθηκαν ως πολύ σοβαρές.

Ακολούθησε ενδελεχή έρευνα στο ληξιαρχείο όπου και εντοπίστηκαν σημαίνουσες διαφορές μεταξύ των εγγράφων και του ηλεκτρονικού αρχείου που αφορούσε την «Μαρία Τσάλλα».

Ταυτοποιήθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ ζήτησε την συνδρομή από βάσεις δεδομένων ξένων μυστικών υπηρεσιών, όμως το «κόκκινο σπουργίτι» ή η illegal πράκτορας, είχε ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη μιας «συναδέλφου» της από τις μυστικές υπηρεσίες της Σλοβενίας που σήμανε καμπανάκι στην FSB, η οποία «τερμάτισε» την αποστολή της Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, ανακαλώντας την στη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Έκτοτε επικοινώνησε με την υπάλληλο της και τον σπιτονοικοκύρη της, στον οποίο πλήρωνε τα ενοίκια με μετρητά για να τους ενημερώσει ότι λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο, διατηρούσε κυριολεκτικά μια διπλή ζωή, αφού ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Βραζιλία, υιοθετώντας το όνομα Ντάνιελ Κάμπος.

Ταυτόχρονα ως Μαρία Τσάλλα είχε συνάψει σταθερή σχέση με Έλληνα ο οποίος δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι η γλυκιά Μαρία, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που έδειχνε.

Κάτι που ήταν μάλλον εύκολο για την Ρωσίδα κατάσκοπο η οποία προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της, δεν δίστασε να κάνει ότι απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Έστησε μια νέα ζωή στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε λίγους φίλους, μια σχέση, μια συνηθισμένη δουλειά και μια κοινωνική δραστηριότητα που δεν «φώναζε».

Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε στην χώρα μας και σύμφωνα με την σελίδα που διατηρεί στο Facebook ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας.

Το ταξίδι έγινε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019 και η Ιρίνα Αλεξάντροβνα δημοσιοποίησε μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε η ίδια στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγο της, μακριά από την πόλη που δρούσε ο τελευταίος.

Δεν είναι απίθανο μάλιστα να χρησιμοποίησε το παραποιημένο διαβατήριο που την εμφάνιζε ως υπήκοο χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως εμφανιζόταν και ο «Βραζιλιάνος» σύζυγος της Ντάνιελ Κάμπος.

Αυτός που εγκατέλειψε την εξωτική χώρα της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτό το θρίλερ κατασκοπείας που εκτυλίσσεται σε συνέχειες από χθες, όταν η «Μαρία Τσάλλα» ήρθε στο φως ως Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή