Να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Δένδιας από Γκουτέρες

H Ελλάδα ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στον ΟΗΕ το μεσημέρι της Πέμπτης για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Πέραν της υποψηφιότητας της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για ευρύτερο φάσμα θεμάτων, όπως το Κυπριακό και τη δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ερωτηθείς αν έγινε κάποια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με τον διορισμό Απεσταλμένου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο. «Ο Γενικός Γραμματέας περιμένει τη δική της αναφορά πριν συνεννοηθεί για τα περαιτέρω βήματα» σημείωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα «ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα για να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» για να προσθέσει πως «αυτός είναι ο ρόλος μας».

Όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Υπουργός είπε πως ο κ. Γκουτέρες την «καλοδέχθηκε», χωρίς να μπορέσει να πάρει θέση για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες συζητήθηκαν επίσης ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά μετά τους σεισμούς.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, μετά τους σεισμούς της Τουρκίας υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να ενισχύσει και να προχωρήσει αλώβητη μέχρι τις εκλογές των δύο χωρών ώστε οι δύο Κυβερνήσεις που θα προκύψουν να έχουν μια ευκαιρία μιας νέας αρχής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι η βελτίωση στο κλίμα αυτό μπορεί να επηρεάσει στο να γίνει μια εκ νέου προσπάθεια όσον αφορά στο Κυπριακό.

Το απόγευμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν σε 350 Αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη του ΟΗΕ δύο Έλληνες επιστήμονες, η Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ. 

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»