Το Κέντρο Συνεργασίας που θα αναζωογονήσει τον Κορμακίτη

Νέα πνοή θέλει να δώσει στον κατεχόμενο Κορμακίτη, το νέο Κέντρο Συνεργασίας που ανεγέρθηκε και είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ένα Κέντρο που μέσω των προγραμμάτων του, θέλει να κρατήσει ζωντανή την ιστορία της Μαρωνίτικης κοινότητας και του Κορμακίτη συγκεκριμένα, να δώσει κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στο χωριό, αλλά και ενώσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Το Κέντρο Συνεργασίας Κορμακίτη, που ανοίγει τις πόρτες του το ερχόμενο Σάββατο, έχει στόχο να αναζωογονήσει, με τα διάφορα προγράμματά του, αλλά και να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε τα νεαρά ζευγάρια, που κατάγοντα από το χωριό, να επιστρέψουν και να κρατήσουν ζωντανό το χωριό. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω και της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου, μία κίνηση που θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους νέους, αφού δεν θα πρέπει να πηγαινοέρχονται καθημερινά προς τις ελεύθερες περιοχές για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η συγκυρία είναι ότι το Κέντρο θα λειτουργήσει στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, που από το 1997, όταν αποφοίτησε και ο τελευταίος μαθητής, είχε ερημωθεί και αφέθηκε στο χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνει ερείπιο. Και αυτό επειδή οι κάτοικοι που έμειναν στο χωριό μετά την εισβολή, άρχισαν να μειώνονται συνεχώς και από 1,000 άτομα, μέχρι την ημέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο ενθάρρυνσης επανεγκατάστασης, έμειναν μόνο 50. Πλέον, στο χωριό μένουν 350 άτομα και με τη λειτουργία του Κέντρου, ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πριν τέσσερα χρόνια, μία ομάδα που εκπροσωπεί την μαρωνίτικη κοινότητα, μέσω του γραφείου του κ. Γιαννάκη Μούσα, προώθησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ιδέα, βασισμένη στο μοντέλο που λειτουργεί και στο Ριζοκάρπασο, δηλαδή να υπάρχει νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, ώστε οι οικογένειες να παραμένουν στο χωριό, έχοντας τις βασικές υποδομές. Την ίδια ώρα, ήθελαν να προσελκύσουν και όλη την κοινωνία, για να μελετήσει την περιοχή και να κάνει γνωστή την ιστορία της.

Για το Κέντρο έχει δημιουργηθεί μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, με Διοικητικό Συμβούλιο, που θα διαχειρίζεται το κτίριο και το πρόγραμμα του. Την μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση του Κέντρου έχει η κοινότητα Κορμακίτη, όμως μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει και Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, για να ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις όλα τα μέλη.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, Αντώνης Σκούλλος, εξήγησε το λόγο που πήραν την απόφαση να προωθήσουν τη συγκεκριμένη ιδέα, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά και τα προγράμματα που θα προσφέρονται το επόμενο διάστημα στο Κέντρο.

«Εμείς αναπτύξαμε μία ιδέα, εκεί που ήταν το παλιό μας σχολείο, να χτίσουμε ένα οίκημα, που θα ονομάσουμε Κέντρο, για να φιλοξενείται και το σχολείο μας μέσα, αλλά και να δίνει υπηρεσίες στην ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου, για να έχει ένα χώρο να μπορεί να κάνει δραστηριότητες, να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαλέξεις, που να προσφέρονται για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Να χτίσει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημοτικό Σχολείο στον Κορμακίτη ήταν λίγο δύσκολο και έτσι αποταθήκαμε, μέσω του γραφείου του εκπροσώπου της Μαρωνίτικης Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επαναφέρουμε το Δημοτικό Σχολείο. Αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες της να χτίζει σχολεία, αποφάσισε να μας ακούσει για να δει τι σκέψεις είχαμε.

Η ιδέα αυτή ακούστηκε αρκετά καλή στην Ευρώπη και κάναμε μέσω του γραφείου του εκπροσώπου μία πρόταση και την καταθέσαμε, για να πειστούν. Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο που είναι Κέντρο με αίθουσες διδασκαλίας, με κατασκηνωτικό χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 52 παιδιά με δασκάλους, ένα πολυχώρο για εκδηλώσεις, κουζίνα, μπάνιο, αυλή, κοιτώνες. Σχεδιάσαμε ένα χώρο για πολλές χρήσεις. Ήρθε μεγάλη αντιπροσωπεία της Ευρώπης στο χώρο για να τον δει, κατάλαβαν τι θέλουμε να φτιάξουμε, αρχίσαμε με πρόχειρα αρχιτεκτονικά σχέδια και πριν 2,5 χρόνια μας ανακοίνωσαν την απόφαση να μας επιχορηγήσουν, με 1,300,000 ευρώ. Την ανέγερση του Κέντρου ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ευρώπη. Εξέδωσαν προσφορές, τις αξιολόγησαν, τις καταχώρησαν, επέβλεπαν το έργο και στις 18 Μαρτίου θα παραδοθεί στην κοινότητα, για να λειτουργήσει.

Για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα, χρειάστηκε να κάνουμε πολλές μελέτες και προτάσεις για να τους πείσουμε και όταν έγινε έπρεπε να χτίσουμε συνεργασία και με την Εκκλησία, που είναι οι ιδιοκτήτες της γης που βρίσκεται το Κέντρο. Είναι κάτω από το όνομα της Εκκλησίας που έγινε η κατάθεση των σχεδίων. Άρα, χρειάστηκαν συνολικά τέσσερα χρόνια, από την ημέρα έγκρισης μέχρι σήμερα, που είμαστε κοντά στην παράδοση του έργου».

c3810561-69c5-4f88-a980-03e2ffc19db3

Ο στόχος του συγκεκριμένου Κέντρου

«Ευελπιστούμε ότι το Κέντρο θα αναζωογονήσει την περιοχή και να δώσει ελπίδες και έναυσμα στις νέες οικογένειες, να επιστρέψουν πίσω στον Κορμακίτη, ξέροντας ότι έχουμε υποδομές για σχολείο, για να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, οι εκκλησίες μας είναι διατηρημένες, ζούμε σε ένα αρκετά ωραίο περιβάλλον και οι βασικές ανάγκες προσφέρονται και δεν είμαστε απομονωμένοι.

Επίσης, με το status του Κορμακίτη, που οι τουρκοκυπριακές αρχές το αναγνωρίζουν στην ολότητά του και είναι Ελληνοκύπριοι οι κάτοικοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις κατοχικές αρχές. Αυτό το χρησιμοποιήσαμε για να ελκύσουμε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να έρθουν στο Κέντρο. Μέχρι στιγμής, οι εντυπώσεις είναι θετικότατες. Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις μας θα είναι πάντα στο πνεύμα της επανένωσης, δεν θα είναι μονόπλευρες και θα προκαλούν με πολιτικές απόψεις. Θα προσκαλούμε οργανισμούς και οργανισμούς, με το συγκεκριμένο mind set. Αυτά παρουσιάσαμε και στην Ευρώπη, με το όραμα και τις δραστηριότητες που θα κάνουμε στο Κέντρο και αυτό είναι που έπεισε την Ευρώπη να υιοθετήσει το έργο».

033c249d-c928-4f19-b1b0-42cf5e7c4e74

Ήδη έχει γεμίσει το πρόγραμμα για το καλοκαίρι

Αν και επίσημα το Κέντρο Συνεργασίας δεν έχει ξεκινήσει επίσημα εργασίες, εντούτοις για το καλοκαίρι έχει γεμίσει με δραστηριότητες, οι περισσότερες είναι κατασκηνώσεις, για παιδιά της Μαρωνίτικης κοινότητας, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και διεθνείς οργανισμοί.

«Θέλουμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε την γύρω περιοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, για ανακύκλωση. Έχουμε στο πρόγραμμά μας να ανακοινώσουμε τέτοια σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, με διάφορους οργανισμούς. Παράλληλα, θα έχουμε κατασκήνωση. Ήδη, αυτό καλοκαίρι το Κέντρο είναι γεμάτο. Θα φιλοξενήσουμε γύρω στα 250 παιδιά, από πέντε διαφορετικούς οργανισμούς. Ξεκινούμε από 25 Ιουνίου, με ένα παγκόσμιο οργανισμό, που θα κάνουν για τρεις εβδομάδες ένα ειδικό πρόγραμμα, με διαλέξεις, εργαστήρια. Μετά θα ακολουθήσει το Cyprus Friendship Program, με άτομα από τις δύο κοινότητες, με περίπου 40 παιδιά, που θα μένουν στο Κέντρο για μία εβδομάδα και θα μοιράζονται εντυπώσεις για την Κύπρο.

Έχουμε το Sanna Camp, που θα είναι η εκμάθηση του Κορμακίτη. Εκεί μιλούμε μία γλώσσα, που ονομάζεται Sanna και προέρχεται από τα αραμαϊκά και είναι η γλώσσα του Χριστού. Όταν οι πρώτοι Μαρωνίτες ήρθαν στην Κύπρο, την κουβάλησαν μαζί τους. Τότε ήταν πιο αυθεντική, επειδή με το πέρας των αιώνων μετατράπηκε σε μία τοπολαλιά, η οποία αναγνωρίστηκε από την UNESCΟ, αλλά και από το Υπουργείο μας, ως μία υπό προστασία γλώσσα. Εδώ και 10-15 χρόνια, με τη συμβουλή του Υπουργείου και της Ευρώπης, προσπαθούμε να τη σώσουμε και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας.

Το Σεπτέμβριο το Κέντρο θα είναι και σχολείο και ταυτόχρονα θα τρέχει διάφορα προγράμματα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για γλώσσες, επειδή θέλουμε να διδάξουμε Αγγλικά, Τουρκικά, Ελληνικά, που χρειάζονται για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να συνεννοούνται μεταξύ τους και να έχουν φιλικές σχέσεις».

b3a47566-809f-4029-bec8-471013253f5c

Μικρό το κόστος για όσους ενδιαφέρονται

Αν και το Κέντρο έχει στόχο να αναζωογονηθεί η περιοχή, να ενώσει τις δύο κοινότητες της Κύπρου και να διδάξει στους νέους την ιστορία της κοινότητας των Μαρωνιτών, τα προγράμματα δεν παρέχονται δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά, η χρέωση είναι τόση, ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου, χωρίς να υπάρχει επιπρόσθετο κέρδος.

«Δεν είναι δωρεάν τα προγράμματα, αλλά το κόστος θα είναι συμβολικό, επειδή δεν θέλουμε να έχουμε όφελος. Εμείς είμαστε Κέντρο και μέσα από τα προγράμματα θα έχουμε μία μικρή χρέωση, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και όχι να έχουμε κέρδος. Όσοι θέλουν το Κέντρο, για ένα σεμινάριο, ή θέλει να διανυκτερεύσει στους κοιτώνες μας, θα πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό».

Το Κέντρο Συνεργασίας Κορμακίτη, παραδίδεται και επίσημα στην κοινότητα το ερχόμενο Σάββατο και πλέον θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. «Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηγεσίες των οργανισμών που θα συνεργάζονται με το Κέντρο, προσωπικότητες από την κοινότητα».

00104158-0807-49dd-941b-317fa61ab5e2

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας