Το έντονο πρόβλημα από την πιτυοκάμπη, άλλαξε την όψη των πευκοδασών

Μια κάμπια, η πιτυοκάπμπη, οφείλεται για την όψη των πευκοδασών μας, που δείχνουν τα ξηραίνονται αυτή την περίοδο, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τους πολίτες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Συντηρητής Δασών Κωνσταντίνος Νικολάου, καθώς σύντομα τα πεύκα θα αποκτήσουν ξανά το πράσινο χρώμα τους.

Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, εξήγησε ο κ.Νικολάου, αφού δεν παρατηρήθηκαν ακραίες θερμοκρασίες, είτε ψηλές, είτε χαμηλές, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, περίοδο κατά την οποίαν η πιτυοκάμπη είναι πιο ευάλωτη.

Η πιτυοκάμπη, εξήγησε, προσβάλλει τα φύλλα των πεύκων και απορροφά το χυμό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυτή η εικόνα μεγάλων εκτάσεων ξεραμένων δασών που αρκετοί πολίτες διαπίστωσαν και εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Το Τμήμα Δασών, συνέχισε, πραγματοποίησε αεροψεκασμούς και ψεκασμούς εδάφους από τον Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο υπέδειξε πως «ήταν αδύνατον να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη έκταση δασών 250 χιλιάδων εκταρίων».

«Το πρόβλημα είναι παντού και ειδικά στα ημιορεινά και πεδινά, ακόμη και στο ύψος της θάλασσας, αφού το πεύκο απαντάται από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.300 μέτρων, στα ανατολικά και νότια του Τροόδους», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία αφού τα πεύκα δεν καταστρέφονται και μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουν να βγάζουν νέες βελόνες για να επιστρέψουν στην φυσική τους κατάσταση, ενώ ήδη το 90% του πληθυσμού της πιτυοκάμπης έχει κατεβεί κάτω από το έδαφος για να ακολουθήσει τον βιολογικό της κύκλο και να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.

Την ίδια ώρα ο κ. Νικολάου σημείωσε πως οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με την πιτυοκάμπη καθώς οι τρίχες που φέρουν δημιουργούν δερματικά προβλήματα όπως ερυθρότητα, φαγούρα, εξανθήματα και πρήξιμο. Σε τέτοια περίπτωση, υπέδειξε, η επίσκεψη στο γιατρό είναι αναγκαία για παροχή της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο, εξήγησε, το Τμήμα Δασών επικέντρωσε τους ψεκασμούς του σε εκδρομικούς χώρους, πάρκα και κατά μήκος των δρόμων.

«Αν ο κόσμος έχει σπίτι του πεύκα να φροντίζει να ψεκάζει έγκαιρα τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η απομάκρυνση και καταστροφή – κάψιμο των φωλιών τους πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατά προτίμηση από κηπουρούς.

Τέλος, είπε πως το Τμήμα Δασών βρίσκεται κάθε χρόνο σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως Επαρχιακές Διοικήσεις, Δήμους και Κοινότητες, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δειτε Επισης

Μέθοδο ταυτοποίησης κυπριακού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ανέπτυξε ο ΠΟΑ
Πληροφορίες της Αστυνομίας για στημένο παιχνίδι στο πρωτάθλημα Β κατηγορίας-Zητά αναβολή από την ΚΟΠ
Απαντά με στοιχεία στην ΟΕΛΜΕΚ η Μιχαηλίδου-Έστειλε επιστολή με τις θέσεις της σε καίρια θέματα
Ζήτησε οδικό χάρτη για την στάση της Ε.Ε στην Συρία ο ΠτΔ-«Είναι ανάγκη να υπάρχει κοινή προσέγγιση των 27»
Πούτιν: Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού, είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Γάλλος που σκότωσε την 36χρονη στην Κρήτη
Ικανοποιημένη η Κύπρος από τα συμπεράσματα για την Τουρκία-Επιβεβαιώθηκε η διασύνδεση με το Κυπριακό
Αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων καταγράφει το παρατηρητήριο τιμών
Πρόταση Νόμου για χρηματοδότηση της Επ. Δεοντολογίας μέσω Προϋπολογισμού-Επίκεντρο η ανεξαρτησία της
Έρευνα ΕΠΑ για την αγορά καυσίμων-Εκφράζουν ανησυχία οι πρατηριούχοι