Χωρίς να σπείρουν πανικό, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τα γερασμένα κτίρια
12:54 - 16 Μαρτίου 2023
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, αναφορικά με τη στατική επάρκεια των κτιρίων, την υποχρέωση περιοδικών ελέγχων αλλά και μια σειρά από αυτεπάγγελτα θέματα που αφορούσαν τις επικίνδυνες οικοδομές και τις παραλείψεις των αρμόδιων Αρχών για να λάβουν προληπτικά μέτρα. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε εγκαταλελειμμένες οικοδομές, όπως και κενά στην υποχρέωση καθιέρωσης πιστοποιητικού ασφάλειας για τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια. Σημαντικές ήταν οι θέσεις επίσης, που ακούστηκαν αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου και των κρατικών υπηρεσιών στο ενδεχόμενο ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας.
Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, κατατέθηκαν αρκετά στοιχεία και το κεντρικό ζήτημα, ήταν η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάθεση εντός δυο μηνών, από τον περασμένο Νοέμβριο, Νομοσχεδίου για όλα τα παραπάνω ζητήματα, που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ωστόσο, υπήρξε η ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος και θα πρέπει το Νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο και στην πορεία να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, «με τους ρυθμούς που λειτουργεί η πολιτεία, η δέσμευση που αναλήφθηκε πριν αρκετούς μήνες, δυστυχώς, δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε φαίνεται να υλοποιείται στο ορατό μέλλον. Έτσι, ως Επιτροπή Εσωτερικών προσφερθήκαμε να υιοθετήσουμε το πρόπλασμα του Νομοσχεδίου, ως πρόταση Νόμου, να τύχει επεξεργασίας στην Επιτροπή Εσωτερικών με την αίσθηση του επείγοντος, γιατί πρόκειται για ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Έτσι αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την αναγκαία απάντηση, σε αντίθετη περίπτωση, στο μέτρο των δυνάμεων μας, θα προχωρήσουμε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και να προχωρούμε με τις δικές μας προτάσεις Νόμου».
Επιπρόσθετα, έντονη άποψη της Επιτροπής Εσωτερικών, που αντιλαμβάνεται ότι μόλις έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, είναι ότι πρέπει να μπει το καλό των πολιτών πάνω από όλα και κυρίως πάνω από τη γραφειοκρατία που ταλανίζει τις διαδικασίες του δημοσίου, ακόμα και για την ετοιμασία του νέο Νομοσχεδίου.
Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι παρά τον σχεδιασμό για τους σεισμούς, όπου υπάρχει το σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει πρωτοβάθμιοι σεισμικοί έλεγχοι είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτικά κτίρια. «Χωρίς να σπείρουμε τον πανικό, κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου. Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι, να είναι και να φαίνονται αρμόδιοι. Επίσης, δεν έχει συνολική καταγραφή και προτεραιοποίηση του κινδύνου σε κτίρια, αναφορικά με τη στατική τους επάρκεια».
Ακόμη, επειδή έχει γίνει μια εκτενής συζήτηση γύρω από τον σχεδιασμό τμημάτων και υπηρεσιών, είναι προφανές ότι υπάρχει αναγκαιότητα για ένα ενιαίο φορέα που θα διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα, γιατί σήμερα όπως διαφάνηκε, όλες οι αρμοδιότητες είναι διεσπαρμένες σε πάρα πολλά τμήματα και υπηρεσίες και οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλα τα ζητήματα και την ίδια ώρα να έχει πολιτική και θεσμική ευθύνη.
Η Επιτροπή Εσωτερικών, κατέληξε ότι θα αναμένει την ανατροφοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και να αποφασίσει ως Επιτροπή πώς θα προχωρήσει, με το θέμα της στατικής επάρκειας των κτιρίων.