«Δεν θα είναι κανονικές εκλογές αυτές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου»

Δεν θα είναι κανονικές εκλογές αυτές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, δήλωσε η Τουρκάλα ακαδημαϊκός Σεμπνέμ Ογούς αναλύοντας σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΑΚΡ μετά τους πρόσφατους σεισμούς.

Η διάλεξη διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών με τίτλο «Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία: Κατανόηση του πολιτικού καθεστώτος που μετέτρεψε μια φυσική καταστροφή σε σφαγή». Η κ. Ογούζ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαασκέντ της Άγκυρας μέχρι πρόσφατα, ανέφερε ότι στην τουρκική κοινωνία υπάρχει οργή για τους σεισμούς, τις απώλειες ζωών και την μεγάλη καταστροφή, την ίδια ώρα όμως υπάρχει και φόβος. Με μεθόδους που είδαμε και παλιότερα, συνέχισε, μπορεί να δούμε επιρροή του αποτελέσματος, εννοώντας την άσκηση πίεσης σε ψηφοφόρους, ίσως και καλπονοθεία, ενώ σημείωσε με έμφαση πως στους Νομούς που πλήγηκαν από τους σεισμούς μπορεί άτομα που σκοτώθηκαν να υπάρχουν ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους κι αυτό να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Η κ. Ογούζ σημείωσε πως η Εθνική Συμμαχία υπό τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, είναι μια εύθραυστη συμμαχία, με νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα κι ενώ ο ίδιος ο κ. Κιντσντάρογλου φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να συναντηθεί με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που έχει κάνει την δική του συμμαχία, όμως δεν προχωρεί σε αυτή την συνάντηση λόγω αντιρρήσεων από μέλη της συμμαχίας.

Η Τουρκάλα ακαδημαϊκός σημείωσε ότι η «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας» υπό το HDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβάνει τα κόμματα: Εργατικού Κινήματος (EHP), Εργατικό Κόμμα (EP), Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF), Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) και κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TOP), συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 15%. Αυτό είναι απαραίτητο, σημείωσε, για την νίκη του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. «Το HDP δέχεται να στηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, της Εθνικής Συμμαχίας, μ’ έναν όρο: να πάει να τους συναντήσει. Κι αυτός δεν το έχει κάνει. Όχι ακόμα».

Η Σεμπνέμ Ογούζ πιστεύει ότι ακόμα κι αν κερδίσει ο Κιλιντσντάρογλου και η συμμαχία της αντιπολίτευσης τις επερχόμενες εκλογές, δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση. Εξήγησε ότι το ΑΚΡ έχει διαβρώσει, σχηματίσει κι ελέγχει όλους τους μηχανισμούς του κράτους. Έφερε ως παράδειγμα και το ότι για την ανοικοδόμηση των πληγέντων από τον σεισμό περιοχών η κυβέρνηση του ΑΚΡ αναθέτει τα έργα απευθείας σε εταιρείες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP), το Καλό κόμμα και τα υπόλοιπα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, είπε, θα έρθουν – εάν νικήσουν – να προωθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους και τις δικές τους εταιρείες.

Σημείωσε δε ότι η οικονομική πολιτική που προτείνει στο πρόγραμμά του ο κ. Κιλιντσντάρογλου είναι οι φιλελεύθερες πρακτικές της πρώτης περιόδου του ΑΚΡ στην εξουσία πριν από 21 χρόνια, και συμφώνησε με την άποψη ότι δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στο εσωτερικό της Τουρκίας, ούτε στο εξωτερικό, οι συνθήκες για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Η κ. Ογούζ πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαίου θα εξαρτηθεί από την «δύναμη του λαού», αλλά και πάλι η μετάβαση από ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Δημοκρατία δεν θα είναι εύκολη. Χρειάζεται, είπε, μια τρίτη επιλογή που θα προστατεύει και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, των γυναικών των παιδιών, όλων των πολιτών.

Οι σεισμοί

Δεν ζήτησε συγνώμη ούτε ο Τούρκος Πρόεδρος, ούτε κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος για την καταστροφή των σεισμών, γιατί δεν νιώθουν την ανάγκη νομιμότητας (legitımacy), ανέφερε η Σεμπνέμ Ογούς εξηγώντας τους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς που η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια, ελέγχοντας την εικόνα και όχι την κατάσταση. Κι αυτοί ήταν: τα ΜΜΕ, οι ΜΚΟ, θρησκευτικοί θεσμοί, πανεπιστήμια, , ο στρατός, η αστυνομία, οι τοπικές διοικήσεις και η δικαστική εξουσία.

Ο τομέας των κατασκευών, είπε, λειτούργησε εδώ και χρόνια ως ένας μηχανισμός μεταφοράς κεφαλαίου σε εταιρείες που πρόσκεινται στο ΑΚΡ και τώρα η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, θα εξυπηρετήσει και πάλι τον ίδιο στόχο. Πιστεύει δε ότι παρά τις διώξεις που άρχισαν εναντίον ιδιοκτητών, εργολάβων, κατασκευαστών, για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ελάχιστοι θα τιμωρηθούν, και αυτοί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Η Κ. Ογούζ έκανε σύγκριση και με την αντίστοιχη κατάσταση στον μεγάλο σεισμό στην Νικομήδεια το 1999 και πως τότε έγινε ο χειρισμός από το κράτος. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την παρέμβαση του στρατού, λέγοντας ότι το 1999 τις πρώτες 48 ώρες είχαν κατέβει 65.000 στρατιώτες να βοηθήσουν, ενώ φέτος το πρώτο 48ωρο ο στρατός απλά παρακολουθούσε και ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στις επικρίσεις για το «πού είναι ο στρατός» απάντησε «και ποιος θα φυλάει τα σύνορα;». Σημείωσε δε ότι με τη δημιουργία το 2009 της AFAD,  Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών, πολλές αρμοδιότητες έφυγαν από τον στρατό και πήγαν σε αυτόν τον οργανισμό, που αποδείχθηκε όμως πως δεν ξέρει από διαχείριση καταστροφών.

Η κ. Ογούζ είπε επίσης ότι η διαφορά είναι πως αυτοί οι σεισμοί έγιναν στην ΝΑ Τουρκία, μια περιοχή με πολλές μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες. Σημείωσε δε πως από την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες αποκλείστηκαν ΜΚΟ που δεν είχαν ισλαμικό χαρακτήρα, τα ΜΜΕ προέβαλαν μόνο την βοήθεια που έρχονταν εντός της Τουρκίας κι από μουσουλμανικές χώρες, υπενθύμισε δε ότι αποκλείστηκε η βοήθεια της Κύπρου και της Αρμενίας, ενώ κάποια μέλη ελληνικών διασωστικών ομάδων απελάθηκαν και σημείωσε πως το Diyanet, Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων είχε αρχικά τοποθετηθεί υπέρ του να παντρεύονται σεισμόπληκτα κορίτσια που έχουν μείνει ορφανά, μετά από αντιδράσεις το απέσυρε, αλλά «συνεχίζει να το υπερασπίζεται».

Η Τουρκάλα ακαδημαϊκός μίλησε και για την εθνο-πολιτική των σεισμών που δημιούργησε περεταίρω διακρίσεις για τις μειονότητες, και τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι οι σεισμόπληκτοι που έχουν μετακινηθεί τώρα αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό που τυγχάνει εκμετάλλευσης.

Η κάλυψη του σεισμού, συνέχισε, έγινε από τα ΜΜΕ, μέσω φιλικά προσκείμενων στο ΑΚΡ δημοσιογράφων, χωρίς άσκηση κριτικής, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ δέχθηκαν οδηγίες να μην βγάζουν κόσμο που διαμαρτύρεται.

Η Σεμπνέμ Ογούζ κατέληξε λέγοντας ότι οι σεισμοί αυτοί εξέθεσαν όλο το οικοδόμημα στο οποίο βασίζεται το ΑΚΡ εδώ και 21 χρόνια, δημιούργησαν αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων της Τουρκίας και οι αντιπολιτευτικές φωνές άρχισαν να ακούγονται, ακόμα και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Η κυβέρνηση αποκάλυψε το ιλιγγιώδες ποσό
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank επέβαλαν οι ΗΠΑ
Ανεβάζουν την ένταση οι Βρετανοί-«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Ρώσους ακόμη και απόψε»
Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης
Εγκρίθηκαν οι 26 επίτροποι από τις πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, μένει η ψήφος των ευρωβουλευτών