Ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση με ΠτΔ οι πρατηριούχοι-Θέλουν μέτρα για την φυγή στα κατεχόμενα

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητούν μέσω επιστολής τους οι πρατηριούχοι, αναφορικά με τη φυγή Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους, αλλά και για το λαθρεμπόριο καυσίμων που πραγματοποιείται στις ελεύθερες περιοχές.

Η κατάσταση που επικρατεί καθημερινώς στα οδοφράγματα και οι ουρές που σχηματίζονται από οχήματα για να μεταβούν στα κατεχόμενα με απώτερο σκοπό να γεμίσουν το ντεπόζιτο με φθηνότερα καύσιμα, έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και της υπομονής για τους πρατηριούχους, αφού αρκετοί εξ αυτών, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή, έχουν σημειώσει αισθητή πτώση στα έσοδά τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται προς λουκέτο.

Έτσι, οι πρατηριούχοι, έχουν αποστείλει την Τετάρτη, επιστολή προς τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον οποίο ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση, για τη φυγή Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους με καύσιμα, λόγω του ότι είναι φθηνότερα, σε σύγκριση με τις τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι θέλουν να συζητήσουν με τον Πρόεδρο το θέμα των κατεχομένων. «Τον κ. Χριστοδουλίδη, συναντήσαμε δυο φορές στο παρελθόν ως Υπουργό Εξωτερικών, αλλά θέλουμε να τον δούμε και σήμερα για να βρεθεί επίλυση του προβλήματος, αφού είναι κάτι που επηρεάζει τόσο τους πρατηριούχους, αλλά και διάφορους άλλους τομείς του κράτους».

Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Προκοπίου, «για το θέμα των κατεχομένων δεν έχει δοθεί λύση και ούτε βλέπουμε να αλλάζει κάτι. Είναι ένα ζήτημα, που για τους πρατηριούχους έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε μια διαφορά στα καύσιμα στις ελεύθερες περιοχές με τα κατεχόμενα, της τάξης των 30 με 40 σεντς και αυτό το πράγμα πρέπει να το μελετήσει το κράτος, ώστε να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μεταβαίνει μεγάλη μερίδα πολιτών στα κατεχόμενα για να εφοδιαστεί με καύσιμα».

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Προκοπίου, «συνεχίζονται καθημερινώς οι ροές προς τα κατεχόμενα δυστυχώς και είναι σε τρεις άξονες αυτοί που μεταβαίνουν. Δεν είναι μόνο ο απλός ο κόσμος που μεταβαίνει στα κατεχόμενα, είναι και το εμπόριο που υπάρχει, δηλαδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και βάση της τιμής που προμηθεύονται τα καύσιμα από τα κατεχόμενα παράνομα, είναι σε καλύτερη θέση και έτσι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το λαθρεμπόριο καυσίμων, για το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί, αλλά δεν γνωρίζω τον λόγο που δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από το κράτος για να το αντιμετωπίσει».

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, αυτές φαίνεται να βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα, ενώ προβλέπεται η σταθεροποίησή τους, για το επόμενο διάστημα. «Το θετικό, είναι ότι βρισκόμαστε σε καλά επίπεδα, καθώς υπάρχει μια σταθερότητα το τελευταίο εξάμηνο. Ευελπιστούμε ότι θα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Υπάρχει επίσης, η εκκρεμότητα με τον φόρο των καυσίμων που είναι περίπου στα οκτώ σεντς και θα επανέλθει σε δυο μήνες. Θέλω να τονίσω ότι με αυτή τη σταθερότητα που επικρατεί στα καύσιμα, ο κόσμος δεν ασχολείται τόσο πολύ με το θέμα των καυσίμων και ούτε υπάρχει ψυχολογική πίεση. Ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθούμε σε αυτά τα επίπεδα και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει σταθερότητα το επόμενο διάστημα, με ελάχιστες αυξομειώσεις».

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή