Χορός υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ-Συνωστισμός για μια θέση στην ηγεσία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία του κόμματος το περασμένο Σάββατο, καθώς η εσωκομματική εκλογική διαδικασία μοιράστηκε στα δύο και το κέντρο βάρους μεταφέρθηκε τώρα στην εκλογή των υπόλοιπων μελών της ηγετικής πυραμίδας της παράταξης.

Το Εκλογικό Συνέδριο έχει οριστεί για το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου και υπό διεκδίκηση θα είναι η θέση του αναπληρωτή προέδρου, καθώς και οι τρεις θέσεις αντιπροέδρου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας θα αναδειχθούν, επίσης, τα εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και η πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης. Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό πως πρόκειται συνολικά για 30 θέσεις και, ως εκ τούτου, θα υπάρξει πολλαπλάσιος αριθμός διεκδικητών.

Το ενδιαφέρον, βεβαίως, εστιάζεται στις θέσεις της ανώτερης ηγεσίας, για τις οποίες, αν και οι επίσημες εξαγγελίες είναι μέχρι στιγμής λίγες, αυτοί που φαίνεται να κάνουν σκέψεις ή να δέχονται παραινέσεις για να διεκδικήσουν μέρα με τη μέρα πληθαίνουν. Σε ό,τι αφορά το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου -ο οποίος ενδέχεται να έχει και αυξημένα καθήκοντα, δεδομένου ότι η Αννίτα Δημητρίου είναι η Πρόεδρος της Βουλής- ήδη έχουν γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά τους οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Φαίδωνας Φαίδωνος. Ακούστηκαν, επίσης, τα ονόματα των τέως Υπουργών Νίκου Νουρή και Γιάννη Καρούσου. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, ωστόσο, ενώ επιβεβαίωσε δημοσίως την πρόθεσή του να διεκδικήσει θέση στην ανώτατη ηγεσία, δεν διευκρίνισε ποια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο των αντιπροέδρων.

Τα ονόματα που ακούγονται, πάντως, για τους αντιπρόεδρους μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς φαίνεται πως πολλά στελέχη βρίσκονται σε σκέψεις και βολιδοσκοπούν τα μέλη, ώστε να διαπιστώσουν την εκλεξιμότητά τους. Επίσημα έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της μόνο η βουλεύτρια Σάβια Ορφανίδου. Στα ονόματα που ακούγονται βρίσκεται η επίσης βουλεύτρια Φωτεινή Τσιρίδου, μέλη του Πολιτικού Γραφείου, πρώην υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος και στελέχη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Πρόκειται για τον Μάριο Πελεκάνο, την Ξένια Κωνσταντίνου, την Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, τον Γιώργο Νικολέττο, τον Χρίστο Πάλλη, τον Βαλεντίνο Ιωάννου, τον Ονησίφορο Ιορδάνους και τον Πέτρο Δημητρίου.

Όλα αυτά τα πρόσωπα είχαν διαφορετικές πορείες στο κόμμα, ενώ προέρχονται από διαφορετικές επαρχίες και η γεωγραφία ενδέχεται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης, είναι βουλευτής Λευκωσίας και οι αντιπρόεδροι είναι ο Γιώργος Γεωργίου, τέως βουλευτής Αμμοχώστου και ο Ευθύμιος Δίπλαρος, βουλευτής Λεμεσού. Η άλλη αντιπρόεδρος ήταν μέχρι τις εκλογές του Σαββάτου η Αννίτα Δημητρίου, η οποία είναι βουλεύτρια Λάρνακας.

Ένα στέλεχος που δεν προτίθεται πάντως να διεκδικήσει θέση στην ανώτατη ηγεσία είναι ο αντίπαλος της νέας προέδρου, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος με ανακοίνωση έβαλε τέλος στις φήμες, αν και η απόφασή του ήταν ειλημμένη από τότε που αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία. Ο κ. Δημητρίου, εκτός από βουλευτής, τα τελευταία χρόνια ήταν και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία, αφήνοντας κενό, το οποίο καλύπτει προσωρινά ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά, μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει μόνιμα τη θέση.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου κινήθηκε σε πολύ πολιτισμένα πλαίσια, μετά από μία περίοδο τοξικότητας και έντονου διχασμού, η οποία κορυφώθηκε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών και έφτασε μέχρι το σημείο να υπάρχουν γιουχαΐσματα και προπηλακισμοί σε συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν ο προεκλογικός για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας θα κυλήσει σε εξίσου συναγωνιστικό τέμπο ή αν τα πνεύματα θα οξυνθούν εκ νέου, καθώς πολλοί στη βάση του κόμματος ερμηνεύουν αυτές τις εκλογές ως μια ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες τάσεις, παρά το γεγονός πως η πρώτη προτεραιότητα της Αννίτας Δημητρίου είναι η επίτευξη ενότητας. Το σίγουρο είναι πως, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εκλογικές διαδικασίες, δεν αναμένεται η παράταξη να βγει από την εσωστρέφεια.

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού