Ψάχνουν λύσεις για τα ετοιμόρροπα γερασμένα κτήρια-Στην ακίδα η τακτική επιθεώρηση

Τρόπους επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις επικίνδυνες οικοδομές, τις παραλείψεις των αρμόδιων αρχών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο προληπτικά, όσο και κατά τον εντοπισμό τους, ψάχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού φαίνεται ότι τα γερασμένα κτίρια είναι αμέτρητα σε κάθε γωνιά της Κύπρου και δυστυχώς, τα κενά που υπάρχουν στην υφιστάμενη Νομοθεσία, αφήνουν ανυποψίαστους πολίτες να ζουν μέσα σε επικίνδυνες ετοιμόρροπες οικοδομές.

Με αφορμή τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Τουρκία και προκάλεσαν τους χιλιάδες θανάτους σε ανυποψίαστους πολίτες που καταπλακώθηκαν στα συντρίμμια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τέθηκαν σε εγρήγορση, ψάχνοντας τρόπους επιδιόρθωσης ή και κατεδάφισης του γερασμένου κτιριακού αποθέματος της Κύπρου, αφού θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το εν λόγω θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, που πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, προβληματίζει έντονα και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, οι οποίοι επαναλαμβάνουν την ανησυχία τους για τη στατική επάρκεια και την ασφάλεια των παλιών οικοδομών της χώρας μας, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας, με της Τουρκίας.

Όπως διαφαίνεται μέσα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η μεγάλη ηλικία πολλών οικοδομών στη χώρα μας, η απουσία κουλτούρας συντήρησής τους, αλλά και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτές έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν την εφαρμογή του Κυπριακού Αντισεισμικού Κανονισμού το 1994, αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητά τους στο ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς, καταστροφικούς και μη, οι Πολιτικοί Μηχανικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επαναλαμβάνουν την άμεση ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων και της έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού, ως μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, εξέφρασε το κάλεσμά της προς την πολιτεία, για να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του υποχρεωτικού ελέγχου της στατικής επάρκειας των κτηρίων και αντισεισμικής αναβάθμισης των παλιών οικοδομών, δίδοντας προτεραιότητα στις οικοδομές δημόσιας χρήσης. «Θέση μας, είναι ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα η τακτική επιθεώρηση των κτιρίων με προτεραιότητα τα κτίρια δημόσια χρήσης και επίσης, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος, να επιχορηγείται η αναβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων, αξιοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνδυάζεται αυτή η αναβάθμιση, με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Την ίδια ώρα, βραχνάς αποτελούν και τα διατηρητέα κτίρια στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, για τα οποία οφείλουμε από τη μία να τα προστατεύσουμε γιατί αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά από την άλλη, αποτελούν κίνδυνο θάνατο, για ανυποψίαστους πολίτες. «Πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της επικινδυνότητας αυτών των κτιρίων και μετά να γίνει μελέτη και αξιολόγηση της εργασίας που απαιτείται για την αποκατάστασή τους και για την αντισεισμική αναβάθμισή τους. Θα πρέπει να λαμβάνεται μια απόφαση ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση, αναλόγως της κατάστασης του κάθε κτιρίου. Δηλαδή, πρέπει να μελετάται η επικινδυνότητα, το κόστος αποκατάστασης και η σημασία τους, όσον αφορά τη διατήρησή τους. Η προσπάθεια πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά χωρίς να εκθέτουμε άτομα σε κίνδυνο».

Αλγεινή εντύπωση την ίδια ώρα, προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα, δεν υπάρχουν καθόλου καταγεγραμμένα τα επικίνδυνα κτίρια, που φιγουράρουν σε κάθε επαρχία της Κύπρου. «Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να πράξει ένας ιδιωτικός οργανισμός, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει από κρατικό φορέα και θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τεθεί σε εφαρμογή η τακτική επιθεώρηση, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποτύπωση της επικινδυνότητας των οικοδομών στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αποτύπωση και ούτε είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία ή με την πρωτοβουλία κάποιας επαγγελματικής οργάνωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτό το πράγμα, ώστε να έχουμε γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί».

Οι λανθασμένες αποφάσεις, η στασιμότητα και οι ελλείψεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές

Την ίδια ώρα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, τονίζουν ότι το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, δείχνει το πόσο κρίσιμη και σύνθετη είναι η εφαρμογή της επιστήμης της Μηχανικής σε συνδυασμό με την ασφάλεια. «Σε ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο κόσμο, οι παθογένειες και οι ελλείψεις των δικτύων μεταφοράς όπως οδικά, σιδηροδρομικά, αεροδρόμια και λιμάνια, είναι αδιανόητο να μετρούνται με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «η έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας, η απουσία και αποψίλωση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, η άγνοια για την άμεση εκτίμηση κινδύνου, η καθυστέρηση σε αναβαθμίσεις συστημάτων, οι αλυσιδωτές παραλήψεις του συγκοινωνιακού συστήματος και η απουσία αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και ασφαλείας, είναι ορισμένα από τα αίτια που πρέπει να διερευνηθούν και να επιλυθούν άμεσα, για να μην γίνουν η αφορμή για ακόμα μια αλυσίδα λαθών».

Δειτε Επισης

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων
«Νόμιζα ήταν ταπεινός, σιωπούσε»-Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Τυχικό να διευθετήσει τις θέσεις του
Θλίψη στο νομικό κόσμο-Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Διορίστηκε το νέο ΔΣ της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Η Βουλή ενέκρινε προϋπολογισμούς τριών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό υποστηρίζουν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών
Αλλαγή νομικού πλαισίου Ταμείου Ευημερίας ΡΙΚ ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας