Δωρεάν εξέταση από οδοντίατρους στις 20 Μαρτίου

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στον προαύλιο χώρο των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου θα προσφέρει στις 20 Μαρτίου ο Τομέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, μέσω των τεσσάρων κινητών οδοντιατρικών μονάδων του, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, σημειώνεται πως την ίδια μέρα, θα προσφέρονται δωρεάν στοματικοί έλεγχοι και από τους ιδιώτες οδοντιάτρους κατόπιν ραντεβού.

Η δράση εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών εξετάσεων καθώς οι στοματικές παθήσεις, λόγω του αυξημένου επιπολασμού τους, αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας με τις συνέπειες τους να είναι πολλαπλές σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, προστίθεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πως ιδιαίτερα στα άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας, οι στοματικές παθήσεις λαμβάνουν διαστάσεις καθολικής προσβολής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οδοντιάτρων (FDI) να εορτάζεται κάθε 20η Μαρτίου. Φετινό σύνθημα είναι «Δείχνουμε περήφανα το στόμα μας. Φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία για ευτυχία, ευζωία και παντοτινά χαμόγελα», που, όπως αναφέρεται, αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες αναφορικά με τη σημασία της στοματικής υγείας και την επίδραση που έχει ένα υγιές στόμα με την ευτυχία, την ποιότητα ζωής αλλά και τη γενικότερη υγεία. Σημειώνεται παράλληλα η ευθύνη που έχουν όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν τη στοματική τους υγεία.

Αναφέρεται τέλος ότι για διασφάλιση της στοματικής υγείας είναι ωφέλιμο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, για τουλάχιστον 2 λεπτά, περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή, συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν στοματολογικών προβλημάτων.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Χωρίς αντίκτυπο μέχρι στιγμής το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές ευθύνες, έρευνα για ανθρωποκτονία, καμία διαθεσιμότητα
Δύο συλλήψεις για τη βομβιστική επίθεση σε όχημα στη Λάρνακα-Χειροπέδες σε 64χρονο και 50χρονο
Είχε ενημερώσει τον εργολάβο να τερματίσει εργασίες στο υπό ανακαίνιση κτήριο στη Μακαρίου ο ΕΟΑ-Διαπιστώνει παραβιάσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Στρόβολο λόγω εργασιών βελτίωσης της οδού Τσερίου
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη φωτιά στη Λεμεσό, στη μάχη έξι εναέρια μέσα-Εκκενώνονται κατοικίες
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Άντρου Παυλίδη-«Άνθρωπος με πάθος για την Κύπρο»
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και ακινητοποιημένα οχήματα στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν υποστατικά
Καταζητείται 23χρονος για σοβαρά ποινικά αδικήματα στη Λάρνακα (pic)
Καταζητεί τον 60χρονο Θεοδώρου η Αστυνομία-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ερωτήματα Άλμα μετά την αθώωση της Ζαννέτου-«Το κράτος δικαίου λειτουργεί με τη δέουσα αμεροληψία;»