Με βίντεο η Ρωσία επιχειρεί να διαψεύσει τις ΗΠΑ-«Ποτέ δεν χτυπήσαμε το drone»

Με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία για «απαράδεκτη» συμπεριφορά και τη Μόσχα να κάνει λόγο για προβοκάτσια, η τελευταία κυκλοφορεί βίντεο με σκοπό να διαψεύσει το συμβάν κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό Su-27 αναχαίτισε αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε μέσα από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους Su-27 της Ρωσίας, ενώ κυκλοφορεί στο Telegram και στα ρωσικά ΜΜΕ. Δείχνει ότι το ρωσικό αεροσκάφος έκανε ελιγμό και απέφυγε το drone και ότι ουδέποτε χτύπησε τον έλικά του για να προκαλέσει την κατάρριψή του, όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο.

Πάντως, ο πλανήτης παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Μετά το συμβάν στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ κάλεσαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν.

ΗΠΑ: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος

Σε νέα ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξαν αναγκαστικά οι Αμερικανοί στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου υπέστη ζημιά στον έλικα από ρωσικό μαχητικό Su-27, πιθανόν να μην μπορεί να ανακτηθεί ποτέ ξανά.

«Δεν θα μπορέσει να χρησιμοιποιηθεί ξανά το drone» δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο CNN.

«Έπεσε σε πολύ βαθιά νερά στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Πιθανότατα να μην υπάρχει» τόνισε δε ο εκπρόσωπος.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, για εξηγήσεις, ενώ από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε το θερμό επεισόδιο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μη αποδεκτή» συμπεριφορά από πλευράς Ρωσίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρα και επρόκειτο για άσκηση ρουτίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά το τελευταίο διάστημα, που οι Ρώσοι επιχειρούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό drone.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Διπλωματική ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ισραήλ-Αναστολή εμπορικών διαπραγματεύσεων και αντιδράσεις
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Γάζα
Φόβοι για νέο εμφύλιο στη Συρία-Προειδοποιήσεις ΗΠΑ, η ΕΕ αίρει τις κυρώσεις για να «μη γίνει Αφγανιστάν»
Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν έχει συζητήσει την απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Λιβύη
Υπό αναθεώρηση η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και Ισραήλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας
Ευελιξία από Κομισιόν στα κράτη μέλη για απόρριψη αιτήσεων ασύλου βάσει ασφαλούς τρίτης χώρας
Η Κομισιόν... χτυπά Shein και Temu-Προτείνει πάγια χρέωση δύο ευρώ σε κάθε δέμα μικρής αξίας
Εγκρίθηκε το 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας-Στο στόχαστρο ο σκιώδης στόλος και οι υβριδικές επιθέσεις
Δεκάδες νεκροί στη Γάζα από νέες ισραηλινές επιδρομές