Το μπαλάκι σε Αγγελίδη για να πατήσουν το «record» σε Αστυνομικούς-Κόλλησαν στα νομικά ζητήματα

Αρκετά νομικά ζητήματα φαίνεται να προκύπτουν τελικά στο Νομοσχέδιο, αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών στις αστυνομικές στολές και εξαρτήσεις των μελών της Αστυνομίας, όπως και στα οχήματα της Δύναμης, για χρήση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για τις οποίες εξετάζονται όλες οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε να παρέχεται η ασφάλεια τόσο στους πολίτες, αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς.

Η παροχή δυνατότητας στα μέλη της Δύναμης για να τοποθετούν φορητές κάμερες στις αστυνομικές στολές και εξαρτύσεις τους, καθώς και στα οχήματα, συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με τους βουλευτές να ρίχνουν το μπαλάκι πλέον στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, όπως και στη Νομική Υπηρεσία, που αναμένεται να βρίσκονται στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους, σχετικά με την εφαρμογή της νέας Νομοθεσίας στα μέλη της Αστυνομίας.

Πάντως, από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ανέφερε ότι το Γραφείο της, ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει το Νομοσχέδιο, υπό κάποιες προϋποθέσεις. «Η διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχέδιου χρονολογείται. Άρχισε από το 2016 και κατέληξε το 2021. Έφθασαν κοντά μας τρία νομοσχέδια και ο στόχος ήταν να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση καμερών. Σκοπός ήταν να γίνεται η χρήση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν θα έρχονταν αντίθετες στο Νόμο, της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Έχουν γίνει αποδεκτές όλες οι εισηγήσεις του γραφείο μας και είμαστε αποδεκτοί για να προχωρήσει το Νομοσχέδιο».

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι Αστυνομικοί-«Κάθε επεισόδιο θα θυμίζει χουλιγουντιανή ταινία»

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, όταν οι Αστυνομικοί, από τη μια υποστήριζαν το Νομοσχέδιο και από την άλλη, η Συντεχνία Ισότητα, συμφωνούσε με το πνεύμα, ωστόσο διαφωνούσε με την πρακτικότητα του Νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, εκ μέρους της Αστυνομικής Δύναμης, αναφέρθηκε ότι, «χρονολογείται η όλη ιστορία. Το σκεπτικό της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι ότι θέλουμε κατά κάποιο τρόπο να παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες για το καλό γενικά της κοινωνίας. Πρέπει να τονίσουμε τους τρεις πυλώνες όμως. Η προστασία των δικών μας μελών από τυχόν παράξενες ή παράτυπες ή στενευμένες καταγγελίες εναντίον των αστυνομικών, που στο τέλος είναι καταχρηστικές. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται το έργο της αρχής διερεύνησης παραπόνων για να καταλήξει σε κάποιο παράπονο. Δεύτερο είναι η προστασία των πολιτών και τρίτο είναι η διευκόλυνση της δικαιοσύνης στο να παίρνει πιο γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Έχουμε ζητήσει τη γνώμη και από άλλες χώρες όπως στο Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία και Αυστρία, που ήταν σε στάδια προκαταρκτικής μελέτης. Επίσης στο Ηνωμένο Βασιλείο και στις ΗΠΑ το εφαρμόζουν ήδη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου, Κυριάκου Χαράλαμπος, σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για να φαίνεται και η εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, που το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικοί έγιναν έρμαιο των καταγγελιών. Έχουμε κάποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις όμως με το Νομοσχέδιο, καθώς με το υφιστάμενο θα υπάρξουν μερικά προβλήματα και θα αφήσουν εκτεθειμένους ορισμένους αστυνομικούς. Το νομοσχέδιο είναι έλλειπες. Προβλήματα θα υπάρξουν και σοβαρές υποθέσεις όταν θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Δεν έχουμε ενημερωθεί επίσης ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος αυτού του εγχειρήματος. Επίσης, στο Νομοσχέδιο δεν προνοείται εκπαίδευση, ενώ αντιθέτως πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση. Επίσης δεν αναγράφεται πουθενά ποιος θα είναι ο χειριστής των αρχείων που θα καταγράφονται. Γιατί αν διαρρεύσει οτιδήποτε, ποιος θα φέρει στο τέλος την ευθύνη; Τι θα γίνει επίσης όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα ή δεν προλάβει ο αστυνομικός να πατήσει το κουμπί για ηχογράφηση;».

Παράλληλα, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ, ζήτησε να διευκρινιστεί όταν ένα μέλος της αστυνομίας έχει φορητή κάμερα και για κάποιο λόγο δεν καταφέρει να ενεργοποιήσει την κάμερα θα υπάρχουν νομικές επιπτώσεις; «Εάν κάποιος αστυνομικός δεν έχει τη συγκεκριμένη κάμερα, αλλά χρησιμοποιήσει για παράδειγμα το κινητό γίνεται; Εάν σε κάποιο επεισόδιο δεν γνωρίζει ο πολίτης ότι ηχογραφείται από κάμερα, θα είναι αποδεκτό στο δικαστήριο;».

Ενώ, με ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως «το πνεύμα για να υπάρχουν φορητές κάμερες στους αστυνομικούς είναι σωστό, γιατί ψευδείς καταγγελίες εναντίον αστυνομικών, έχουν γίνει πολύ της μόδας, όμως ο Νόμος, χρήζει εντελώς άλλης φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Περιέχει μέσα παραγράφους, οι οποίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά από τους αστυνομικούς. Κάθε επεισόδιο θα θυμίζει χουλιγουντιανή ταινία με σκηνοθέτες τους αστυνομικούς. Έχουμε προχωρήσει σαν Αρχηγείο και σαν Υπουργείο Δικαιοσύνης, να προτείνουμε φορητές κάμερες στους αστυνομικούς, έχουμε προχωρήσει με το να πάρουμε την Αστυνομία σε ένα επίπεδο του Χάρβαρντ, όταν αυτή τη στιγμή το κόστος για όλα αυτά είναι τεράστιο, αλλά στολές, περιπολικά, κτίρια και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται οι αστυνομικοί δεν υπάρχουν».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των μελών της Αστυνομίας και της μαρτυρίας. «Πρέπει να γίνει έρευνα και τι γίνεται σε ότι αφορά και τις υπόλοιπες χώρες. Έτσι, το κόστος, οι νομοτεχνικές δυσκολίες και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν πρέπει να επιλυθούν με την παρουσία Νομικής Υπηρεσίας και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην επόμενη συζήτηση του θέματος».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έθιξε σωρεία νομικών ζητημάτων και ερωτημάτων. «Έχει χώρα που είναι σε live link στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, με μηδενική επεξεργασία. Το δέχεστε ως Αστυνομία; Εάν το δέχεστε σε ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, τότε ελάτε να το συζητήσουμε. Διαλύει τον περί αποδείξεως νόμων, αυτό το νομοσχέδιο. Ποιος μπορεί να παρέμβει σε μαρτυρικό υλικό; Είναι προχειρότατο το Νομοσχέδιο. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Αγγελίδης, πρέπει να είναι εδώ για να μας πει τα δεδομένα, καθώς είναι δεκάδες τα νομικά ζητήματα που υπάρχουν».

Δειτε Επισης

Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Αυξάνεται το ποσοστό δαπάνης για εξοπλιστικά-«Στόχος να φθάσουμε το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση»
Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp