Βούληση να μεταβεί στη Νέα Υόρκη εξέφρασε ο Πρόεδρος στη ΝτιΚάρλο

Με μια σύντομη και γενικόλογη δήλωση της Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Τετάρτης. Η Ροζμαρι ΝτιΚάρλο ανέφερε, στην ουσία, τα απολύτως απαραίτητα δημοσίως, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, παρά το γεγονός πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης της εξέφρασε την ετοιμότητά του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αλλά και να διευθετηθεί άμεσα συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Ακολούθως αποχώρησε για την κατεχόμενη Λευκωσία, ώστε να πάρει άλλη μια γεύση της τουρκικής αδιαλλαξίας, δια στόματος Ερσίν Τατάρ, στον οποίο αναμένεται να μεταφέρει αυτά που άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η κ. ΝτιΚάρλο ανέφερε ότι συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία κατά τη θητεία του, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση μαζί του «εξαιρετική». «Συζητήσαμε εκτενώς το Κυπριακό», είπε, «και θέλουμε απλώς να επαναλάβουμε τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα να υποστηρίξει την επίλυση του Κυπριακού», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συζήτησης. Ακολούθως δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Τατάρ, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρωτοβουλία το Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για ξεκλείδωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας και επιμένει στις γνωστές, απαράδεχτες θέσεις της, αποφεύγοντας την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πάντως, η κ. ΝτιΚάρλο ήταν εξίσου φειδωλή στις δηλώσεις της και στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τα όσα είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα και χωρίς να δίνει εικόνα για τα όσα της ανέφερε ο Τατάρ. Έκανε πολύ ξεκάθαρη την δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και στην επίλυσή του «και στις προσπάθειές μας για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον κ. Τατάρ σε βάθος το Κυπριακό και μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνικών Επιτροπών ώστε να εργαστούν σκληρά για μια ευρεία σειρά από θέματα «ώστε να κινηθούμε προς τα εμπρός». Του εξέφρασε, τέλος, «βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια» για τις απώλειες ζωών κατά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Ετοιμότητα Προέδρου

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του προς την κ. ΝτιΚάρλο για μία κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ ακόμη και σήμερα. Εξέφρασε, επίσης, βούληση να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λετυμπιώτης, η άφιξη της κ. ΝτιΚάρλο «στέλνει ένα μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ για την προσήλωση του στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κ. ΝτιΚάρλο εκ νέου ότι η πρώτη προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του συμφωνημένου πλαισίου, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέπτυξε στην κα ντι Κάρλο την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για τα οφέλη και τα κίνητρα που αυτή μπορεί να επιφέρει και να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη. Περιέγραψε στην κα ντι Κάρλο ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήδη και οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάποια οφέλη από την ΕΕ, και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση που συμβάλλει αρνητικά, αλλά συμβάλλει πολύ θετικά στο κατάλληλο κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί, πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές που θα έχει και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα του οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κα ντι Κάρλο και κρίνει χρήσιμο, για κοινή τους συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ακόμα και σήμερα. Τέλος εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο», τόνισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με την αντίδραση της Βοηθού ΓΓ στην πρόταση του Προέδρου για εμπλοκή της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που τα ΗΕ αναγνωρίζουν είναι ότι θα είναι υποστηρικτικός ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα ΗΕ, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, τα ΗΕ έχουν συνεργασία με την ΕΕ και αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι πάντοτε είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις». Σε συμπληρωματική ερώτηση αν είδε θετικά η κ. ΝτιΚάρλο αυτή την πρόταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. ΝτιΚάρλο είπε ότι ο ρόλος της ΕΕ και η συνεργασία με τα ΗΕ είναι άριστη. Βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ενέργειες από πλευράς μας είναι ενέργειες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Και είναι αυτό που επιθυμούμε και εμείς και όλες οι πλευρές».

Σε ερώτηση αν κ. ΝτιΚάρλο κλήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον κ. Τατάρ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε «την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι εμείς είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε και τον κ. Τατάρ να έρθει με ειλικρινή βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ΗΕ»..

Αναφορικά με το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι «έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κ. ΝτιΚάρλο και της ζήτησε να το μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης εξήγησε ότι «το πρόγραμμα του ΓΓ των ΗΕ είναι βεβαρημένο, αναμένουμε. Σίγουρα θα υπάρξει δυνατότητα έστω και στο περιθώριο, μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ επανέλαβε πως υπάρχει καθορισμένη συνάντηση με τον Σαρλς Μισιέλ και θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με τους προέδρους των θεσμών και ηγέτες κρατών.

Φωτογραφίες και ελικόπτερα

Σημειώνεται ότι την κ. ΝτιΚάρλο συνόδευε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, Κόλιν Στιούαρτ, δύο αξιωματούχοι του Οργανισμού από τη Νέα Υόρκη και αξιωματούχοι των Καλών Υπηρεσιών στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλαισιωνόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τον διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τη Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, Μαριλένα Ραουνά και τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, Βικτωρα Παπαδόπουλο.

Το απόγευμα, η κ. ΝτιΚάρλο θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στον χώρο έξω από το Λήδρα Πάλας, όπου θα συναντηθεί επίσης με δικοινοτική ομάδα γυναικών. Παρούσα στην εκδήλωση αυτή θα είναι και η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη. Αργότερα η κ. ΝτιΚάρλο θα συναντηθεί με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Επίσης αύριο θα πετάξει με ελικόπτερο από τη Λευκωσία προς την Αμμόχωστο κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Στην περιοχή της Αμμοχώστου η κ. ΝτιΚάρλο θα συναντηθεί με Σλοβάκους ειρηνευτές, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Την Πέμπτη θα συναντηθεί, επίσης και με δικοινοτική ομάδα νέων.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ