Επιμένει το ΑΚΕΛ για τις κοινές συνόδους-Ζητά από την Κυβέρνηση παραδοχή λάθους

Δεν κάνει πίσω το ΑΚΕΛ αναφορικά με το ζήτημα των κοινών συνόδων των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας, που αποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, αφού συνεχίζει να τις θεωρεί λανθασμένες και να τις διαχωρίζει από άλλες μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα. Το κόμμα επανήλθε, υπαινισσόμενο ότι η Κυβέρνηση ανασκεύασε μέσα από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ζητώντας διευκρινίσεις και παραδοχή λάθους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κουκουμά, «προχθές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε «κοινές συνόδους των υπουργικών συμβουλίων» Κύπρου-Ελλάδας, σε τακτά χρονικά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα. Σήμερα όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ΔΕΝ θα είναι κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, αλλά «συναντήσεις αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών» αναλόγως της ατζέντας». «Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι από τα δύο ισχύει. Ισχύει η εξαγγελία του Προέδρου ή αποσύρεται αυτή με τη νέα δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου;», διερωτήθηκε.

Ακολούθως επανέλαβε πως, «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει -όπως υπέδειξε εξ αρχής το ΑΚΕΛ- ότι είναι άλλο πράγμα η θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας που είναι καλοδεχούμενη κι εντελώς άλλο πράγμα οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών». Υπέδειξε πως θα έπρεπε επίσης να αντιλαμβάνεται τις πολιτικές προεκτάσεις που έχουν οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας και η εκμετάλλευση που θα τύχει κάτι τέτοιο από την Τουρκία. «Ο κύριος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να έχει υπόψη ότι τελείωσαν οι εκλογές και ως Πρόεδρος πλέον κάθε δήλωση του μετρά», τόνισε ο κ. Κουκουμάς.

«Αφού ισχυρίζεται η νέα κυβέρνηση ότι φέρνει νέα ήθη, τότε μπορεί να αρχίσει με την παραδοχή του λάθους, την ανάκληση της εξαγγελίας για κοινές συνόδους υπουργικών και έτσι να μείνουμε σε αυτά που συμφωνούμε όλοι: στενή και πολύπλευρη συνεργασία με την Ελλάδα και στο επίπεδο της διακυβερνητικής συνεργασίας», κατέληξε.

Η δήλωση Λετυμπιώτη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Πολίτη, λέγοντας ότι υπάρχουν θέματα τα οποία θα τεθούν σε προτεραιότητα με την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως θα πρέπει να τεθεί κι ένας οδικός χάρτης σε διάφορους τομείς προτεραιότητας για τον συντονισμό μεταξύ των χωρών.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που θα άπτονται των αρμοδιοτήτων των εκάστοτε υπουργών ανάλογα με την ατζέντα της κάθε διακυβερνητικής συνόδου. Ήδη αυτή η συνεργασία, σε επίπεδο ηγεσιών ή υπουργών, υπήρχε. Δεν ήταν θεσμοθετημένη. Και υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορεί να είναι και οριζόντια, να αφορούν διάφορα Υπουργεία και Υφυπουργεία», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι κοινές συνεδρίες υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε ότι η κάθε σύνοδος θα έχει μια συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων. Βάσει αυτής θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί από τις δύο κυβερνήσεις. Τέτοιοι μηχανισμοί υπάρχουν μεταξύ κρατών εδώ και χρόνια. «Δεν θα είναι κοινές συνεδριάσεις του συνόλου των Υπουργικών Συμβουλίων, θα είναι κοινές συνεδριάσεις των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργού, ανάλογα με την ατζέντα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι αυτό που ισχύει σε όλους τους ανάλογους θεσμούς, σε ολόκληρο τον κόσμο», διευκρίνισε.

Δειτε Επισης

Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις για ποια αξιώματα ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος