Παράπονα πολιτών για τις προληπτικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια-«Γίνονταν καταχρήσεις»
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 15 Μαρτίου 2023
Αντιδράσεις προκλήθηκαν από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το όριο των πέντε ετών, αλλά και διαφορετική άποψη εξέφρασε και μερίδα γιατρών για την εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις για προληπτικό έλεγχο. Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εκφράζει ικανοποίηση.
Βέβαια, δέκτης παραπόνων, κυρίως από άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδων των 18 μέχρι 44 ετών, οι οποίοι πλέον είναι δικαιούχοι για εργαστηριακές προληπτικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια, δεδομένου πως δεν υπάρχει ιστορικό ή παραπεμπτικό, έγινε και στην και όπως εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, οι πολίτες αντιδρούν γιατί το προηγούμενο διάστημα γίνονταν καταχρήσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διόρθωση της απόφαση, αναλόγως των συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς.
Η ΟΣΑΚ είχε λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις και όπως τόνισε ο κος Κουλούμας, η απόφαση για ένταξη προληπτικών εξετάσεων είναι ένα βήμα προς τα μπροστά. «Είναι αυτό που λέμε πάντα, ότι πρέπει να αρχίζουν να εισάγονται στο ΓεΣΥ προληπτικές εξετάσεις. Ο κόσμος νόμιζε ότι μπορεί να πάει για αναλύσεις στο ΓεΣΥ, αλλά οποιεσδήποτε εξετάσεις γίνονταν μέσω του συστήματος θα έπρεπε να αφορούν μόνον άτομα που νοσούν και όχι τους υγιείς πολίτες, γιατί δεν είναι προληπτικό σύστημα το ΓεΣΥ».
Παράλληλα είπε πως, «το να μην έχει ιατρικό ιστορικό κάποιος και κάθε έξι μήνες να ζητά εξέταση δεν είναι σωστό. Για αυτό το λόγο προχωρήσαν σε αυτή την απόφαση, η οποία είναι βασισμένη στην διεθνή πρακτική. Εάν χρειαστεί βελτίωση θα το δούμε, αλλά δεν παύει να είναι ένα θετικό βήμα».
Ο Κούλουμας είπε επίσης πως κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων είχαν γίνει κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν, ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν παύει να είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας που είναι αρμόδιο για την πρόληψή των πολιτών και θα πρέπει να την στηρίξει με ένταξη και άλλων εξετάσεων όπως του μαστού και του προστάτη στο Γενικό Σύστημα Υγείας».
Την ίδια θέση εκφράζει και ο ΟΑΥ, με την ανώτερη λειτουργό του Οργανισμού Μόνικα Κυριάκου, να διαμηνύει πως πριν την εγκύκλιο κανένας πολίτης δεν είχε δικαίωμα για δωρεάν εργαστηριακή εξέταση για προληπτικούς λόγους. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κα Κυριάκου, «στο ΓεΣΥ μέχρι πριν αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος και μέχρι πριν μπουν κάποιες άλλες πράξεις πρόληψης, αυτές τις εξετάσεις δεν τις αποζημίωνε το ΓεΣΥ. Σήμερα, ερχόμαστε μετά από αξιολόγηση του θέματος και καταλήγουμε στο να λέμε ότι κάποιες από αυτές τις εργαστηριακές εξετάσεις τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του συστήματος δωρεάν, όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες σε προληπτική βάση, μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναγράφονται, όταν κάποιος δεν παρουσιάζει συμπτώματα».
Επί της ουσίας, όπως εξήγησε η κα Κυριάκου, οι γενικές αναλύσεις προσφέρονταν δωρεάν από το ΓεΣΥ μόνο στην βάση συμπτωμάτων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση γίνονταν καταχρηστικά. «Θέλαμε να δώσουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο επιστημονικά να είναι σωστή η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και να αποζημιώνεται σε προληπτική βάση. Ο Οργανισμός ήρθε στην ουσία να προσθέσει στο πακέτο υπηρεσιών και όχι να αφαιρέσει πράγματα».
Υπενθυμίζεται πως η εγκύκλιος προνοεί πως οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν θα καλύπτονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, δηλαδή το ΓεΣΥ και διαχωρίζει τους ενήλικες πολίτες σε ομάδες για το κάθε πόσο χρονικά δικαιούνται να προχωρήσουν δωρεάν σε προληπτικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, οι συμπτωματικοί ενήλικες ηλικίας από 18 μέχρι 44 ετών, θα μπορούν να έχουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια. Ασυμπτωματικοί ενήλικες από 44 μέχρι 64 ετών θα είναι δικαιούχοι δωρεάν εξετάσεων κάθε δύο χρόνια και ασυμπτωματικοί ασθενείς από 65 ετών και άνω, κάθε ένα χρόνο.