Επιχειρεί να ξετυλίξει τον μίτο του Κυπριακού, έρχεται ξέροντας τι θα ακούσει η ΝτιΚάρλο

Ήταν Φθινόπωρο του 2022, όταν για πρώτη φορά έγινε γνωστή η πρόθεση της Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, να επισκεφθεί την Κύπρο. Τότε την περίμεναν στο νησί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Η έλευση ΝτιΚάρλο πριν από περίπου έξι μήνες, θα είχε ως στόχο να σπάσει το αδιέξοδο, όχι για έναρξη συνομιλιών, αλλά για τον διορισμό –επιτέλους- ενός ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι μήνες πέρασαν και πλέον η Ροζμαρι ΝτιΚάρλο βρίσκεται από χθες στην Κύπρο, για συναντήσεις, με τους ηγέτες των δύο πλευρών, μόνο που τελικά θα συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη και όχι τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίσκεψη της θεωρήθηκε από τη Λευκωσία, ως αναβάθμιση του ενδιαφέροντος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφού πρόκειται για μια ξένη διπλωμάτη, που λογοδοτεί απευθείας στον Αντόνιο Γκουτέρες, σε αντίθεση με τον Μίροσλαβ Γέντζια, ο οποίος μετά από τις προηγούμενες επισκέψεις του στην Κύπρο, έδινε αναφορά στον ΓΓ μέσω της κας. ΝτιΚάρλο.

Η επίσκεψη της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνοδεύεται από μια σειρά δεδομένων, ενδεχομένως πιο ευνοϊκών από το αν η επίσκεψη γινόταν πριν από ένα εξάμηνο. Η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως έδωσε ξανά σφυγμό στο Κυπριακό, μέσω των πρωτοβουλιών του, για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, αλλά και τις επικείμενες συναντήσεις του στις Βρυξέλλες. Το γεγονός μάλιστα, ότι η παρουσία του συνδέεται με την πρότασή του για να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, δίδει μια νέα πνοή στην όλη προσπάθεια.

Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καμφθεί η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος ακόμα και σήμερα, δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την πρόταση Χριστοδουλίδη, βλέποντας με καχυποψία τον όποιο ρόλο μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλε το μήνυμα στον Τατάρ, πως στο ψευδοκράτος μπορεί να περιφρονούν τον όποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις και τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου σε ότι αφορά την πρόταση Χριστοδουλίδη για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, αυτή αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες και τους ηγέτες των θεσμών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει ήδη περιγράψει σε αδρές γραμμές την πρόταση του, αναμένεται να αναλύσει σχολαστικά και με πάσα λεπτομέρειά τον οδικό χάρτη με μια σειρά ενεργειών που θα ξεκλειδώσουν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα έχει και η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γαλλίας που μαζί με τον Γερμανό Καγκελάριο κινούν τα νήματα εντός της ΕΕ και διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με την Άγκυρα.

Μέχρι τότε όμως, η προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στρέφεται στη σημερινή συνάντηση με τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, την οποία επίσης θα ενημερώσει για την πρότασή του, ξεκαθαρίζοντας της πως σε καμία περίπτωση, αυτή δεν στρέφεται εναντίον των πρωτοβουλιών, των ενεργειών και του πλαισίου που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει. Αντιθέτως, θα υπογραμμίσει πως η δική του πρωτοβουλία έρχεται για να λειτουργήσει ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και προϋποθέτουν τη δική τους συνεργασία.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να εκφράσει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών και την πρόθεση συμμετοχής του σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί το επόμενο διάστημα για τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ την ίδια ώρα θα υποδείξει πως η όποια προσπάθεια δεν θα πρέπει να εκφεύγει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, βασιζόμενο στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και να απορρίπτει τις εκβιαστικές θέσεις της άλλης πλευράς για κυριαρχική ισότητα.

Η κα. ΝτιΚάρλο βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, είναι πρόθυμη να συζητήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Μάλιστα έκανε γνωστό πως θα συναντηθεί με ομάδες νεολαίας και με γυναίκες, ενώ θα επισκεφθεί και τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Σημειώνεται πως η κα. ΝτιΚάρλο ήρθε στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου ως γνωστό θα βρεθεί και ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για να παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Μαρτίου.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ με τον Ερσίν Τατάρ η συνάντηση πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στα κατεχόμενα.

Δειτε Επισης

Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα