Η δύσκαμπτη δημόσια υπηρεσία, η ανάγκη για micromanagement και το μεγάλο στοίχημα

Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας οι συντεχνίες των νοσηλευτών ανακοίνωσαν ότι, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναστέλλουν την στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει για μισή ώρα την Τρίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τους ανέφερε ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο θα συζητήσει το θέμα, με στόχο την επίλυσή του. Ο Πρόεδρος βρισκόταν μαζί με την αντιπροσωπεία του σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έχοντας ένα ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα όταν είχε την επικοινωνία.

Για την ιστορία, οι συντεχνίες των νοσηλευτών αντιδρούσαν επειδή, όπως κατήγγειλαν, δεν ανανεώθηκαν τα συμβόλαια δύο νοσηλευτών, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν λόγω Covid με το καθεστώς της επίταξης. Από την πλευρά του, ο ΟΚΥπΥ υποστηρίζει πως είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει των νομικά συμβατών διαδικασιών, οι οποίες ισχύουν για όλους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέτρεψε την στάση εργασίας αλλά επικρίθηκε πως παρεμβαίνει στο έργο της Υπουργού Υγείας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά στην κριτική λέγοντας ότι η ίδια η Πόπη Κανάρη ενημέρωσε τον Πρόεδρο και αυτός επικοινώνησε με τους νοσηλευτές και τους ζήτησε να τον περιμένουν να αφιχθεί στην Κύπρο για να λάβει ενημέρωση. «Ο Πρόεδρος θέλει να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος με οργανωμένα σύνολα με κοινωνικούς εταίρους και άμεσα με την άφιξή του θα υπάρχει ανακοίνωση», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Όπως προκύπτει, πάντως, από τις ανακοινώσεις των νοσηλευτών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ασχολήθηκε με το θέμα, καθώς είχε ενημερωθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος «είχε δώσει σαφείς οδηγίες στο Υπουργείο Υγείας και τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, που συμμετείχαν στη συνάντηση, να βρουν λύση στο θέμα». Αυτές οι «σαφείς οδηγίες» προφανώς και δεν υλοποιήθηκαν από κάποιους αρμόδιους αφού δεν βρέθηκε λύση και ούτε ενημερώθηκε σχετικά η επόμενη Υπουργός, καθώς, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα λάβει μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη ενημέρωση ως προς το ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα.

Με λίγα λόγια, δύο Πρόεδροι της Δημοκρατίας ασχολήθηκαν προσωπικά με το θέμα και αναζήτησαν λύσεις, κάτι που απέτυχε να κάνει τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, οι άμεσα αρμόδιοι δηλαδή να χειριστούν το θέμα. Ως αποτέλεσμα, ανακοινώθηκε η στάση εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του Προέδρου από την Αθήνα, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία απλών πολιτών που δεν έχουν καμία ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν οι διάφοροι αρμόδιοι και υπηρεσιακοί να αναμένουν από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειρίζεται τέτοιου είδους ζητήματα κι όμως τα γεγονότα δείχνουν πως αυτό ακριβώς συμβαίνει, αφού δεν βρήκαν εγκαίρως τις λύσεις οι ίδιοι.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που παρήλθε από την εκλογή του, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αναγκάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο κ. Χριστοδουλίδης για την επίλυση ζητήματος που έλαβε δημοσιότητα. Είναι, βεβαίως, κατανοητό ότι θέλει να στείλει το μήνυμα πως η δική του διακυβέρνηση θα επιδεικνύει ενδιαφέρον και θα βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και της κοινωνίας, όπως ήταν άλλωστε και η προεκλογική του υπόσχεση, και είναι προς τιμή του που παραμένει πιστός στη διακήρυξή του ή έστω που αισθάνεται την ίδια αγανάκτηση με τους απλούς πολίτες όταν διαπιστώνει αυτές τις αδυναμίες. Είναι, όμως, παράλογη απαίτηση να αναμένουμε από τον Πρόεδρο να ασχολείται προσωπικά με κάθε ζήτημα που προκύπτει λόγω της δυσκαμψίας του δημοσίου.

Δεν φταίει ο Νίκος Χριστοδουλίδης που ενδιαφέρεται. Φταίει το κράτος που δεν ενδιαφέρεται. Που συστηματικά ταλαιπωρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους πολίτες του. Που δεν διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που να διασφαλίζουν μια ομαλή και σε εύλογο χρονικό διάστημα εξυπηρέτηση ή εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα. Που αδιαφορεί για την ποιότητα των υπηρεσιών του και που δεν τιμωρεί την ανικανότητα ορισμένων λειτουργών του να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, εξισώνοντας τους καλούς και φιλότιμους δημόσιους υπάλληλους με αυτούς που δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Είναι απαράδεκτο οι κρατικές υπηρεσίες, όποιες κι αν είναι αυτές, να αναμένουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει micromanagement για να γίνεται η δουλειά των πολιτών ή να επιλύονται μικρά προβλήματα που προκύπτουν επί καθημερινής βάσεως. Και φυσικά δεν είναι καθόλου εφικτό, ούτε λογικός τρόπος να δουλεύει ένα κράτος. Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς αχρείαστη ταλαιπωρία και χρονοβόρες διαδικασίες. Πρέπει να είναι σε θέση να επιλύει προβλήματα μέσα από τους θεσμούς, τις δομές και τους μηχανισμούς που διαθέτει κι όχι μετά από απειλές και παρακάλια όταν το ποτήρι ξεχειλίσει. Πρέπει να μπορεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς να προηγούνται καταγγελίες στα ΜΜΕ και χωρίς να εμπλέκεται προσωπικά ο Πρόεδρος.

Το στοίχημα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι αν θα βοηθήσει δύο νοσηλευτές που θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τις διαδικασίες ή αν θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασθενών για μισή ώρα. Το στοίχημα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι να μην χρειάζεται η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην αδικούνται και να μην ταλαιπωρούνται πολίτες.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, πρόσφατα αναγνώρισε πως η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης μιας χώρας είναι βασικός παράγοντας για την οικονομική της απόδοση και την ευημερία των πολιτών. Παραδέχθηκε, επίσης, πως δεν μπορεί η δημόσια υπηρεσία πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, λειτουργώντας με δομές και διαδικασίες που διαμορφώθηκαν από το 1960. Είναι στα υπέρ της νέας Κυβέρνησης ότι δείχνει να γνωρίζει το πρόβλημα. Και είναι, πλέον, στο χέρι της να το διορθώσει.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Μηνύματα συνέχισης αγώνα επιστροφής στα εγκαίνια γραφείων Δήμου Μόρφου και ΕΚΚΕΛ
Τα μέτρα της Κύπρου για το κράτος δικαίου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ
Τη δέσμευσή του για λύση στη βάση ΔΔΟ εξέφρασε ο ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις
Στην Αυστραλία ο Ερσίν Τατάρ-«Στόχος μου να αγκαλιάσω του ανθρώπους μας»
Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος