Record υπό όρους-Ποιες προϋποθέσεις βάζει η Λοϊζίδου για τις φορητές κάμερες σε αστυνομικούς

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις ανάβει το πράσινο φως για τοποθέτηση καμερών στις αστυνομικές στολές και εξαρτήσεις των μελών της Αστυνομίας, όπως και στα οχήματα της Δύναμης, για χρήση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Από τη μία, οι Αστυνομικοί θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο προστασίας της Αστυνομίας και ότι αρχικά θα πρέπει να τεθούν οι σωστές βάσεις έτσι ώστε να μην αφήνονται κενά, από την άλλη όμως, η Επίτροπος, ξεκαθαρίζει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει, είναι εφικτό να τροχοδρομηθεί το εν λόγω Νομοσχέδιο.

Απώτερος στόχος της τοποθέτησης των φορητών καμερών στους Αστυνομικούς, είναι η προστασία των ίδιων των μελών της Δύναμης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από διάφορες επιθέσεις σωματικές ή φραστικές, ενώ παράλληλα με την τοποθέτηση καμερών, θα υπάρχει και η προστασία του κοινού από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών της Αστυνομίας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο, βρίσκεται στο τραπέζι της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με τους βουλευτές να ψάχνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι δικλείδες ασφαλείας. Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η θέση στο εν λόγω ζήτημα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία μίλησε στον REPORTER και ανέφερε ότι, «από το 2016 μέχρι το 2021, υποβλήθηκαν στο Γραφείο μας, τρία προσχέδια Νομοσχεδίων. Ο κύριος στόχος μας ήταν μέσα από τις παρατηρήσεις μας, να μην γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση των καμερών, αλλά να επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα καθορίζονταν μέσα στον Νόμο».

Μεταξύ άλλων, το Γραφείο της Επιτρόπου, απαίτησε να συμπεριληφθεί μέσα στο Νομοσχέδιο, ο ορισμός του όρου επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, κάτι που έγινε. «Επίσης, να ενημερώνονται οι πολίτες, με το πότε οι κάμερες βρίσκονται σε recording mode, σε χρήση δηλαδή, κάτι που επίσης έγινε. Ακόμη, να μην χρησιμοποιούνται σε ειρηνικές συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις, ούτε σε σκηνές τροχαίων αδικημάτων, οι συγκεκριμένες κάμερες. Επίσης, το υλικό πρέπει να διαγράφεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, που ήταν οι τριάντα ημέρες. Επιπρόσθετα, με βάση και το τελευταίο Νομοσχέδιο, η ενεργοποίηση των καμερών, πρέπει να επιτρέπεται μόνο κατά τη σύλληψη ή έρευνα προσώπου ή κατά την είσοδο σε έρευνα».

Οι όποιες εισηγήσεις είχε παραθέσει πάντως το Γραφείο Επιτρόπου, φαίνεται να έχουν γίνει αποδεκτές για το εν λόγω Νομοσχέδιο. «Κάποιες από τις προϋποθέσεις μας ήταν επίσης κατά την καταδίωξη προσώπου ή μεταφορικού μέσου και κατά την ανακοπή προσώπου ή μεταφορικού μέσου για έρευνα ή καταγγελία, να ενεργοποιείται η κάμερα μόνο όταν είναι εμφανές στο πρόσωπο που καταδιώκεται ή ανακόπτεται, ότι πρόκειται για όχημα της Αστυνομίας».

Πλέον, σημείωσε η κ. Λοϊζίδου, «είναι θέμα της Αστυνομίας το πώς θα ενεργοποιήσει αυτές της διατάξεις του Νομοσχεδίου. Από πλευράς του Γραφείου μας, έγινε η νενομισμένη και υποχρεωτική διαβούλευση, έχουν γίνει δεκτές οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις μας, οπόταν έχουμε θετική αντιμετώπιση ενώπιον της βουλής στην Επιτροπή Νομικών».

Αντίθετοι οι Αστυνομικοί στις φορητές κάμερες

Πάντως, θέση του Συνδέσμου της Αστυνομίας Κύπρου, που εκφράστηκε στο παρελθόν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Αμερική λόγω των φορητών καμερών στις στολές των Αστυνομικών, οι επιθέσεις εναντίον των Αστυνομικών, έγιναν πιο βίαιες, σε μια προσπάθεια να τους αποσπάσουν την κάμερα οι εγκληματιές, ευελπιστώντας ότι δεν θα μπορούν να αναγνωριστούν και αυτό διεφάνει περισσότερο με άτομα και παραβάτες, τα οποία ήταν υπό την επήρεια ουσιών που ενεπλάκησαν σε σοβαρά αδικήματα.

«Σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί, ή τουλάχιστον έγινε προσπάθεια εφαρμογής, σκόνταψε το όλο εγχείρημα στο οικονομικό κομμάτι αφού το κόστος εγκατάστασης εκπαίδευσης και συντήρησης τέτοιων συστημάτων, ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορο ειδικά για μικρά τμήματα της Αστυνομίας. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω σύστημα, αλλά λίγο χρόνο μετά να σταματήσει αφού ειδικά τα μικρά τμήματα της Αστυνομίας, δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν οικονομικά. Από τα μεγάλα κόστη, αφορούσαν αναβάθμιση και εκπαίδευση στα συστήματα και τη διαχείριση αυτών η οποία πρέπει να είναι συνεχής».

Οι Αστυνομικοί, την ίδια ώρα, δεν θωρούν ότι είναι απαγορευτικό να τοποθετηθούν κάμερες σε αυτούς, αλλά θεωρούν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να τεθούν οι σωστές βάσεις έτσι ώστε να μην αφήνονται κενά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η τύχη σοβαρών υποθέσεων αλλά και να βρεθούν αντιμέτωποι Αστυνομικοί με τη Δικαιοσύνη Πειθαρχικά ή και Ποινικά. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει το Νομοσχέδιο να γίνει πιο λεπτομερές, ενώ πρέπει να δίδει την εξουσία το Νομοσχέδιο να θεσπίζονται κανονισμοί οι οποίοι να ρυθμίζουν τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης».

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο οι φορητές κάμερες θα μπορούν να τίθενται σε λειτουργία για λήψη καταγραφή ήχου και εικόνας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Την προστασία των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους (από επιθέσεις σωματικές /φραστικές, ανυπόστατες καταγγελίες). Την προστασία του κοινού από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών της Αστυνομίας κατά την εξάσκηση των εξουσιών τους
  • Την βελτίωση της μαρτυρίας που αφορά στην διάπραξη αδικημάτων
  • Κατά τη σύλληψη ή και έρευνα οποιουδήποτε προσώπου
  • Κατά την είσοδο σε τόπο για έρευνα και κατά την διεξαγωγή της
  • Κατά τη καταδίωξη οποιουδήποτε προσώπου ή μεταφορικού μέσου
  • Κατά την ανακοπή προσώπου, ή και μεταφορικού μέσου για έρευνα και κατά την διεξαγωγή αυτής, ή /και για καταγγελία οποιουδήποτε αδικήματος
  • Κατά την προσέλευση μελών της Αστυνομίας σε σκηνή διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος
  • Κατά την διεξαγωγή επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου
  • Κατά την διάρκεια οχλαγωγιών και μαζικών επεισοδίων βίας
  • Όταν το μέλος της Αστυνομίας υφίσταται επίθεση, ή αντιμετωπίζει αντίσταση, ή παρεμποδίζεται κατά την εκτέλεση του καθήκοντος του

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»