Να λυθεί το θέμα με τις καταχρηστικές ρήτρες το συντομότερο επιδιώκει η Επιτροπή Εμπορίου
14:34 - 14 Μαρτίου 2023
Συνεχίστηκε την Τρίτη η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου αναφορικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, με στόχο πριν από το Πάσχα να ολοκληρωθούν τα σχετικά νομοσχέδια για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.
Ερωτηθείς μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα, στο πλαίσιο των προτάσεων που υπάρχουν από πλευράς των βουλευτών.
«Υπάρχουν δύο πρωτοβουλίες. Η μια αφορά τους ειδικούς λογαριασμούς και ήρθε από τους συναδέλφους του ΑΚΕΛ, και η άλλη, πρόταση του υποφαινόμενου, αφορά τα δικαιώματα και τον καθορισμό δικαιωμάτων των καταναλωτών για τον τραπεζικό τομέα», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.
Πρόσθεσε ότι την Τρίτη ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση, ωστόσο υπάρχουν βασικές εκκρεμότητες, για τις οποίες θα υπάρξει σε βάθος συζήτηση, όπως για παράδειγμα η κατανομή του εποπτικού ρόλου, δηλαδή με ποιον τρόπο θα γίνει ο εποπτικός ρόλος μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, σημασία έχει ότι πήραμε το ΟΚ από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς να αναδιατυπώσουμε το κείμενο με τις δικές τους παρατηρήσεις και προσδοκώ ότι θα υπάρξει στο τέλος της ημέρας θετική κατάληξη και θα οδηγηθούμε στην Ολομέλεια. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να κάνουμε εφικτό ένα δίκτυ προστασίας για τα δικαιώματα των καταναλωτών για τον τραπεζικό τομέα και για να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν και οδηγηθήκαμε σε εκμετάλλευση με τεράστιες συνέπειες στους πολίτες. Προσδοκούμε ότι πριν από το Πάσχα ενδεχομένως να έχουμε μορφή που να μπορεί να τεθεί και ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι αυτές οι νομοθεσίες δεν αφορούν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και τα επενδυτικά ταμεία και όσους αναφέρονται στη νομοθεσία του χρηματοοικονομικού επιτρόπου στην παράγραφο που ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής.
«Επίσης, συμφωνήσαμε ότι όσον αφορά την πρόταση νόμου για τον καταναλωτή, δεν θα πάμε με διεύρυνση του όρου του καταναλωτή, με επέκταση και στα νομικά πρόσωπα, αλλά θα δώσουμε την ευκαιρία και στη Νομική Υπηρεσία και στην Κεντρική Τράπεζα να επανέλθουν να μας δώσουν κατεύθυνση πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», διευκρίνισε.
Ο κ. Παπαδούρης τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις καταχρηστικές ρήτρες. «Υπάρχει ένα αμαρτωλό παρελθόν με τα θέματα χειρισμού των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε τους τρόπους πριν το Πάσχα να λύσουμε το θέμα αποτελεσματικά και να διευκολύνουμε τους καταναλωτές».
Τέλος, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι με τις εξελίξεις με την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, «όλοι ανησυχούμε ότι, εκτός από τα επιπρόσθετα επιτόκια, βάση της απόφασης της ΕΚΤ, υπάρχει ένα ασταθές περιβάλλον, ιδιαίτερα με επενδυτές, ιδιαίτερα με επενδύσεις προς τον τραπεζικό τομέα. Οι οικονομίες που θα επιβιώσουν είναι οι οικονομίες που αναγνώρισαν τις αμαρτίες του παρελθόντος και τις έχουν διορθώσει έγκαιρα για να μπορούν να σταθούν στο δυσχερές περιβάλλον που θα γίνει ακόμα χειρότερο τους επόμενους μήνες. Σκοπός είναι να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε για να είμαστε ανθεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις», κατέληξε.
Πηγή: KΥΠΕ