«Δεν θα ήθελαν να ζουν μέσα οι γονείς τους»-Πιέσεις για την μελέτη των προσφυγικών πολυκατοικιών
12:31 - 14 Μαρτίου 2023
Πιέσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και στο Τμήμα Πολεοδομίας, ώστε να τους παραδοθεί η μελέτη του Τμήματος που εκπονήθηκε για 358 προσφυγικές πολυκατοικίες, από τις οποίες βάσει της μελέτης, οι 43 κρίθηκαν ως επικίνδυνες, ασκούν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, εν αναμονή της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό την ερχόμενη Τρίτη.
Δεν είναι πρώτη φορά που το θέμα εγγράφεται στη Βουλή, ωστόσο οι ισχυροί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, κτύπησαν για άλλη μια χρονιά τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε όπως λέχθηκε από τους παρευρισκόμενους «να μην κλάψουμε επί ερειπίων», με τους εκπροσώπους του Δήμου Λατσιών να εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Δήμαρχου Λατσιών, Χρίστου Πιτταρά, ο οποίος εκπροσωπώντας Δήμους και κοινότητες, επισήμανε ενώπιον της Βουλής, ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους Δημάρχους Στοβόλου, Λακατάμιας και Αγλαντζιάς, με σκοπό να αποφασιστούν κοινές δράσεις. «Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο το Δήμο Λατσιών, απλά ο Δήμος μας τείνει να έχει περισσότερες προσφυγικές πολυκατοικίες. Πρέπει να δράσουμε πριν γίνει το κακό, γιατί δεν θέλουμε να ζήσουμε συμβάντα όπως αυτά σε Συρία και Τουρκία».
Σε αυτές τις πολυκατοικίες, όπως είπε ο κος Πιτταράς, ζουν άτομα της τρίτης ηλικίας και το 80% αυτών είναι πρόσφυγες. «Εμείς είμαστε καθημερινά με τον κόσμο αυτό. Προκαλώ οποιοδήποτε να έρθει στην περιοχή να δει τις πολυκατοικίες. Δεν θα ήθελαν οι γονείς τους να ζουν εκεί. Κάποιος πρόσφατα είπε πως στις πολυκατοικίες διαμένουν αλλοδαποί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτοί δεν είναι άνθρωποι;»
Παράλληλα ο κος Πιτταράς τόνισε την ανάγκη να επιδοθεί η μελέτη για να απομακρυνθεί ο κόσμος από τις πολυκατοικίες που είναι επικίνδυνες και πως θα πρέπει να το κράτος να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες και το πρόβλημα στην τοπική διοίκηση. «Έρχομαι στη Βουλή εδώ και χρόνια. Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε έτσι και δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει το κακό».
Την επικινδυνότητα στην οποία επήλθαν οι προσφυγικές πολυκατοικίες στο Δήμο Λατσιών, εξήρε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λατσιών, Νεόφυτος Λοϊζιάς, ο οποίος είπε πως σε πρόσφατη επίσκεψή του σε πολυκατοικίες διαπίστωσε πως το μπετόν στο κτίριο είναι ετοιμόρροπο. «Έσκαψα το μπετό με το νύχι. Θα πρέπει όλοι να ανοίξουν τα μάτια τους για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει. Δεν θέλω οι δημότες μου να με πουν δολοφόνο».
Σε δηλώσεις του ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σημείωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κατά την οποία θα επαναλάβουν το πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι έγινε μια εσωτερική συνάντηση στο Υπουργείο όσον αφορά το θέμα και ελπίζουμε στη συνάντηση να πάρουμε απαντήσεις».
Οι βουλευτές της Επιτροπής, επανέλαβαν ουκ ολίγες φορές τους προβληματισμούς τους και κυρίως για την μη παράδοση της μελέτης, τονίζονταν πως το θέμα αφορά τη ζωή ανθρώπων, με τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκο Κούνδουρο να σημειώνει πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα να δώσει τη μελέτη. «Η μελέτη έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον αρμόδιο υπουργό. Ευελπιστώ ότι θα παρθούν σχετικές αποφάσεις. Διαβεβαιώνω ότι μίλησα με τον υπουργό Εσωτερικών και από τη δεύτερη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα και του μετέφερα τα ζητήματα αυτά. Στη συνάντηση, έχουμε καταθέσει εισηγήσεις για τη διαχείριση του προβλήματος».
Σε ερώτηση για το ποιος αρμοδίως έχει την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε ατύχημα στις πολυκατοικίες, ο κος Κούνδουρος είπε πως υπεύθυνος για την ασφάλεια είναι αυτός που κατέχει τον τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ όσον αφορά τα σενάρια και τα μέτρα που θα ληφθούν, ζήτησε να του δοθεί χρόνος για να επανέλθει αφού πρώτα επικοινωνήσει ξανά με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος όπως είπε «έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα».
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε πως «η πολιτεία ετεροχρονισμένα καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να περάσει στο επόμενο βήμα της πλήρους αποτύπωσης της στατικής επάρκειας των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών, που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής».
Όπως είπε «το κράτος χρειάζεται να προχωρήσει με άμεσα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας και θεραπεία του προβλήματος, το οποίο άπτεται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», για να προσθέσει πως «το ζήτημα θα το παρακολουθούμε διαρκώς ως Επιτροπή Προσφύγων και θα κρατάμε ζωντανό τον δέοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Περαιτέρω, ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής Προσφύγων στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ασκώντας και τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις, μέχρι την εξεύρεση λύσης.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, είπε ότι «οι εκτοπισθέντες δεν αξίζουν αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά αξίζουν της ύψιστης προσοχής από την πολιτεία», για να προσθέσει πως «πρέπει όλοι να συμβάλουν στην μετακίνηση των κατοίκων των εν λόγω κτηρίων προτού θρηνήσουμε θύματα».
«Η περιοχή μας είναι σεισμογενής και αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να μας προλάβουν τα γεγονότα. Πρέπει οι αρμόδιοι να δράσουν άμεσα. Το βάρος είναι στην πολιτεία», είπε ο κ. Γιακουμή.
Ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αντισεισμική αναβάθμιση των προσφυγικών οικισμών.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες «αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου και της φθοράς, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και προβλήματα».
Είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα και να είμαστε την επόμενη μέρα εδώ και να καταλογίζουμε ευθύνες».
Ζήτησε άμεσες απαντήσεις και να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε άμεσα διαβήματα, ώστε να λυθεί αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα.