Ζελένσκι: Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από την έκβαση των μαχών στο ανατολικό μέτωπο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες βράδυ ότι το μέλλον της χώρας του εξαρτάται από την έκβαση των μαχών σε στρατηγικής σημασίας περιοχές στο ανατολικό μέτωπο.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά - είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού. Και θα την καταστρέψουμε», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Σε Μπιλοχορίφκα και Μαρίνκα, Αβντίφκα και Μπαχμούτ, Βουλεντάρ και Καμιάνκα και σε άλλες περιοχές, όπου διακυβεύεται το μέλλον μας. Εκεί όπου δίνεται ο αγώνας για το μέλλον όλων των Ουκρανών», είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Φινλανδή Πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε χθες Δευτέρα ανοικτή σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία τα μαχητικά F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της που θα αντικατασταθούν προσεχώς από τα πιο σύγχρονα F-35.

Το Κίεβο, που πρόσφατα εξασφάλισε υποσχέσεις για παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, ιδίως Leopard 2, γερμανικού σχεδιασμού, ζητά επίσης σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπίσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο, έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα προτιμούσαν F-16, αμερικανικής κατασκευής, τα πλέον διαθέσιμα, που αντικαθίστανται ολοένα συχνότερα από πιο σύγχρονα μοντέλα.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ πως διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη για να τιμωρήσει, κατ' αυτόν, κράτη μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Η εκθετική μεγέθυνση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές οφείλεται εν μέρει, όχι σε αμελητέο βαθμό, σε σαφή στρατηγική υβριδικού πολέμου του ομίλου Βάγκνερ,  που χρησιμοποιεί το σημαντικό βάρος του σε χώρες της Αφρικής», υποστήριξε ο κ. Κροσέτο, ο Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή του.

«Όπως η ΕΕ, το NATO και η Δύση συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι στο μέτωπο της νότιας Ευρώπης, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη καθημερινά», συνέχισε.

Προειδοποίησε πως η «ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση έχει μετατραπεί σε μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρωτίστως η Ιταλία» για τις «γεωστρατηγικές επιλογές τους».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι φάνηκε να υιοθετεί με τη σειρά του τη θέση αυτή χθες Δευτέρα, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ισραήλ, επισημαίνοντας πως «πολλοί μετανάστες» φθάνουν στις ιταλικές ακτές «από ζώνες που ελέγχει ο όμιλος Βάγκνερ».

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, ο ιδρυτής της οποίας Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δρα επίσης σε χώρες της Αφρικής, όπως ιδίως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί. Μισθοφόροι της έχουν δράσει και στη Λιβύη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Άμυνας, ο κ. Πριγκόζιν, σε μήνυμά του —διανθισμένο με ύβρεις— μέσω της πλατφόρμας Telegram, αντέτεινε ότι «δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ' αυτήν», και κάλεσε τον κ. Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες Δευτέρα στο Παρίσι τον Βίκτορ Όρμπαν, για να επιμείνει στην «ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζήτημα για το οποίο ακούγονται συχνά αποκλίνουσες απόψεις από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, καθώς και για τις «ευρωπαϊκές αξίες» και το «κράτος δικαίου», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Γάλλου προέδρου.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στο Ελιζέ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συζήτησαν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (σ.σ. 23η και 24η Μαρτίου) στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα που άπτονται της «βιομηχανικής πολιτικής» και της «ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, καθώς και σε θέματα που άπτονται «της μετανάστευσης», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κ. Μακρόν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κινείται αντίθετα στο ρεύμα των ευρωπαίων εταίρων του στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επικρίνει τον «έμμεσο πόλεμο» της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και απηύθυνε ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Πέραν αυτού, ο Ούγγρος δεξιός εθνικιστής ηγέτης έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και ο κ. Μακρόν, θερμός υποστηρικτής της ΕΕ, είχε σκοπό να του θέσει το θέμα χθες βράδυ.

Το δείπνο, έναν χρόνο και πλέον μετά την τελευταία διμερή συνάντηση, τον Δεκέμβριο του 2021 στη Βουδαπέστη, έδωσε «την ευκαιρία» στον Γάλλο πρόεδρο να «επαναβεβαιώσει την ανάγκη ενότητας των ευρωπαϊκών χωρών στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επίθεση, ειδικά διά της αυστηρής εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», έκανε γνωστό το περιβάλλον του κ. Μακρόν.

Παράλληλα, έθιξε ακόμη «το ζήτημα της επικύρωσης της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO», καθώς και «μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος» που αναμένεται να συζητηθούν «τις επόμενες εβδομάδες στο ουγγρικό κοινοβούλιο».

Από τα 30 κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία μένει ακόμη να επικυρώσουν την εισδοχή των δύο νορδικών χωρών, που υπέβαλαν υποψηφιότητες αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γαλλική διπλωματική πηγή εξέφραζε χθες «σιγουριά» για την έγκριση της ένταξης στην κοινοβουλευτική διαδικασία σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχει επιλέξει να τηρεί αμφίσημη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Όρμπαν, που είχε στενή σχέση με τον κ. Πούτιν πριν από τον πόλεμο, αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο, ενώ στηλιτεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρότι η κυβέρνησή του τις ενέκρινε μαζί με τους εταίρους της.

Μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, κατηγορείται πως σταδιακά αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, από τα ΜΜΕ ως τη δικαιοσύνη, κάτι που τον βάζει συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει παγώσει κεφάλαια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη, εν αναμονή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Στον «αέρα» η εκεχειρία στον νότιο Λίβανο-Τουλάχιστον 22 νεκροί από ισραηλινά πυρά
Από τις ντουζιέρες μέχρι τα ψαράκια στην Καλιφόρνια-Οι κλιματικές πολιτικές Τραμπ καθοδηγούνται από εμμονές
Επανεξελέγη για μια έβδομη πενταετή θητεία με 87% ο Λουκασένκο
Δεκάδες κατοικίδια έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους μετά τις φωτιές στην Καλιφόρνια
Η Μπογκοτά δεν δέχτηκε δύο αμερικανικά αεροσκάφη που μετέφεραν απελαθέντες μετανάστες από τις ΗΠΑ
Κλοπή σε μουσείο στην Ολλανδία-Άρπαξαν τέσσερα αρχαία χρυσά αντικείμενα, εθνικούς θησαυρούς για τη Ρουμανία
Ο Μακρόν κάλεσε τον Νετανιάχου να αποσύρει δυνάμεις που είναι ακόμη στον Λίβανο
Συγκλονίζουν γυναίκες όμηροι της Χαμάς-Ήταν πεινασμένες και χωρίς ντους, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Δεκαπέντε συλλήψεις στην Τουρκία για την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου με 78 νεκρούς
Με δοκιμή στρατηγικών πυραύλων απαντά η Β.Κορέα στις ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας