Ακονίζονται μαχαίρια στον ΔΗΣΥ-Γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η διαδικασία που επιλέχθηκε, παρά τις φωνές, στον ΔΗΣΥ, σε σχέση με την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, η οποία βρήκε μεγάλη νικήτρια με ισχυρή εντολή την Αννίτα Δημητρίου. Την ώρα που σημαντικά και προβεβλημένα κομματικά στελέχη, εξέφρασαν την αντίθεση τους με την εκλογή νέου προέδρου πριν την συζήτηση για το τι πήγε λάθος στις εκλογές, τελικά αυτό συνέβη και η Αννίτα Δημητρίου, χωρίς να κοπιάσει και πολύ εκλέχθηκε νέα πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως η ευθύνη για τις διαδικασίες εξπρές, ανήκει ουσιαστικά στον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει την παραίτηση του και την εξαγγελία της εκλογικής συνέλευσης του περασμένου Σαββάτου από το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι του είχαν αποδώσει αλλότρια κίνητρα, σε μια προσπάθεια, να επανεκλεγεί, χωρίς να προηγηθεί η συζήτηση για τις ευθύνες της ήττας στις Προεδρικές.

Τα πράγματα ωστόσο δεν δικαίωσαν, ούτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ούτε όσους τον κατηγορούσαν, αφού, αφενός ο ίδιος δεν υπέβαλε τελικά υποψηφιότητα, ενώ την ίδια ώρα, παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, ως προσωπικής του επιλογής, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να κατέχει τον έλεγχο στο κόμμα.

Κι αν η προεκλογική περίοδος για την προεδρία του κόμματος κύλησε αναίμακτα και εντός των επιτρεπόμενων ορίων εσωστρέφειας και αντιδικιών μεταξύ των υποψηφίων, πολλοί εκτιμούν πως οι επόμενοι δύο μήνες, μέχρι τη διεξαγωγή του Εκλογικού Συνεδρίου, όπου πρώτα θα αναλυθούν οι λόγοι της αποτυχίας και ακολούθως θα στηθούν κάλπες για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας, τα πράγματα θα εκτραχυνθούν και θα υπάρξουν πολύ σοβαρότερες και εντονότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν, (α) ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που ήδη καταγράφεται και (β) η διαφορετική πολιτική προσέγγιση των υποψηφίων και (γ) η εκπροσώπηση διαφορετικών τάσεων, κυρίως των παλαιότερων και ιστορικών στελεχών της παράταξης που εκφράζουν κυρίως ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν εξαγγείλει επίσημα υποψηφιότητα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο διευθυντής του ιδρύματος Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους και ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος στη Λεμεσό, Ευθύμιος Δίπλαρος. Για τη συγκεκριμένη θέση, έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν αποτυπώθηκε σε επίσημη εξαγγελία οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Καρούσος και Νίκος Νουρής, ενώ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σημειώνεται πως παρά την αρχική πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία, τελικά απέσυρε, στη σκιά της πρόθεσης της Αννίτας Δημητρίου να θέσει υποψηφιότητα.

Κι αν για τη μια θέση του αναπληρωτή προέδρου υπάρχει πιθανότητα για τρεις μέχρι έξι υποψηφιότητες, ανάλογη είναι και η κοσμοσυρροή και το ενδιαφέρον για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος. Η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής, είναι αυτή της Σάβιας Ορφανίδου, ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και της Φωτεινής Τσιρίδου, του Μάριου Πελεκάνου, της Ξένιας Κωνσταντίνου, της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, του Γιώργου Νικολέττου, ενώ τις τελευταίες ώρες διακινείται και το όνομα του Πέτρου Δημητρίου. Μιλάμε δηλαδή για επτά εν δυνάμει υποψηφιότητες για τρεις θέσεις, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν, πως δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.

Το ζήτημα, ωστόσο, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το τι εκπροσωπούν όλα αυτά τα πρόσωπα που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για μια θέση στην ηγεσία. Έχει να κάνει βεβαίως και με το τι στήριξαν, τόσο στον δεύτερο γύρο των εκλογών όσο και στις εσωκομματικές εκλογές. Οι διαφορές, οι τάσεις και οι προσεγγίσεις που αυτή τη στιγμή καταγράφονται, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα, ωστόσο όσοι βρίσκονται κοντά στην Πινδάρου, γνωρίζουν το ποιον του κάθε στελέχους και αυτό αργά ή γρήγορα, αναμένεται ότι θα διοχετευθεί και προς τη βάση του κόμματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η πρόθεση κάποιων εξ αυτών των στελεχών να δημιουργήσουν συμμαχίες, που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους. Αυτό θα συμβεί με τη σύναψη άτυπων συνεργασιών μεταξύ υποψηφίων για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου με υποψήφιο για τη θέση αναπληρωτή, για τη δημιουργία μπλοκ εντός του κόμματος που θα καθοδηγεί τις προσωπικές ψήφους, εκάστου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε αυτό αναμένεται να μπουν τις επόμενες ημέρες και τα στελέχη που ενδιαφέρονται για τις εικοσιπέντε θέσεις των αιρετών του Πολιτικού Γραφείου, που επίσης θα διεκδικήσουν μια θέση στο Εκλογικό Συνέδριο του Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως στο Εκλογικό Συνέδριο, θα στηθούν κάλπες για πρώτη φορά για την πρόεδρο της Γυναικείας Οργάνωσης του ΔΗΣΥ, όπου θα έχουν δικαίωμα ψήφου, όλες οι γυναίκες μέλη του κόμματος.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ