Επιφυλακτικοί οι φαρμακοποιοί για ανακύκλωση φαρμάκων-Θα ζητήσουν συνάντηση με Κανάρη

Συνάντηση με την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, αναμένεται να ζητήσουν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την θέσπιση των κανονισμών για απόρριψη φαρμάκων οικιακής προέλευσης που έχουν λήξει, σε καθαρισμένα σημεία, οι οποίοι κανονισμοί έχουν ομόφωνα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η Κύπρος μπορεί να είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καθυστερήσει στην θέσπιση των σχετικών κανονισμών, ωστόσο κατάφερε να λάβει πράσινο από τη Βουλή δέκα χρόνια μετά από συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως στις περισσότερες χώρες ως σημεία για απόρριψη των φαρμάκων -όπως και στην Ελλάδα- έχουν καθοριστεί τα φαρμακεία, με τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου να κάνουν λόγο για αποφάσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά και τη συμπερίληψη και των δικών τους αποβλήτων (φαρμάκων).

«Έχουν παρθεί αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς», σχολίασε μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, αφού όπως τονίζει, οι φαρμακοποιοί καλέστηκαν στη Βουλή μια μόνο φορά από τις συνολικά επτά συνεδρίες και έχουν πολλά ζητήματα που τους απασχολούν και θα θέσουν ενώπιον της αρμόδιας υπουργού.

Τα ζητήματα αυτά, έχουν να κάνουν με την μη συμπερίληψη των δικών τους φαρμάκων στους κάδους, τον καθορισμό του τρόπου συμμετοχής και ελέγχου, αλλά και τη συχνότητα συλλογής των φαρμάκων από τα σημεία. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Ισσέγιεκ, είχε ζητηθεί ως αντισταθμιστικό μέτρο, η συμπερίληψη των δικών τους φαρμάκων, αλλά αντί αυτού, στους κανονισμούς υπάρχει απαγορευτικό.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρός του ΠΦΣ ζητά απαντήσεις και για τον τρόπο συμμετοχής τους στη διαδικασία. «Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος συμμετοχής μας, αλλά στους κανονισμούς καταγράφεται ως υποχρέωση από τον παραγωγό μέσω του συλλογικού ή ατομικού συστήματος συλλογής αποβλήτων, να ζητήσει αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός να καθορίζει και τον τρόπο με το οποίο θα συνεργαστεί με τα φαρμακεία. Αυτό, μας δημιουργεί ανασφάλεια. Θεωρούμε πως η νομοθετική εξουσία θα πρέπει να ρυθμίσει με κανονισμούς στη Βουλή τον τρόπο συμμετοχή των φαρμακοποιών. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε με την υπουργό Υγείας».

Πέραν των πιο πάνω, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ενημερωθεί για την συχνότητα συλλογής των φαρμάκων, ενώ εκφράζουν ανησυχία και για το γεγονός ότι υπάρχουν φάρμακα που έχουν τεθεί εκτός της λίστας των επιτρεπόμενων που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως είναι τα ελεγχόμενα φάρμακα (σ.σ. που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες).

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς, υπάρχει απαίτηση, για την οποία δεν ενημερωθήκαμε ότι κάποια φάρμακα, όπως ελεγχόμενα φάρμακα θα πρέπει να τα παίρνουν στο Κυβερνητικό φαρμακείο, αυτό σημαίνει ότι κάθε σακούλα που θα έρχεται στο φαρμακείο θα πρέπει να ελέγχεται. Δεν υπάρχει χρόνος από τον φαρμακοποιό να ελέγχει τα σακούλια που θα κουβαλάει κόσμος και ούτε θα μπορούμε να διαχωρίζουμε τα φάρμακα. Επίσης, δεν έχει καθοριστεί το που θα τοποθετηθούν οι κάδοι, εάν δηλαδή θα είναι εντός ή εκτός των φαρμακείων».

Η κα Ισσέγιεκ, ξεκαθαρίζει πως οι ανησυχίες τους δεν αφορούν την θέσπιση των κανονισμών αλλά του περιεχόμενου τους και εκφράζουν αισιοδοξία πως, αφού καθοριστεί η συνάντηση με την κ. Κανάρη, θα πάρουν απαντήσεις, χωρίς να επιβαρυνθεί το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των ιδιοκτητών φαρμακείων.

Δέκα χρόνια για τους κανονισμούς

Οι κανονισμοί βρίσκονταν προς συζήτηση στη Βουλή εδώ και δέκα χρόνια και αναμένεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, μέσα σε επτά περίπου μήνες να εφαρμοστούν πλήρως.

Όπως σημείωσε ο κος Θεοπέμπτου, «η νομοθεσία υποχρεώνει όλους όσους εισάγουν και κατασκευάζουν φάρμακα, να δημιουργήσουν έναν οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει τη συλλογή των φαρμάκων. Θα πρόκειται δηλαδή για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, όπως συμβαίνει με τις μπαταρίες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές . Η εταιρεία αυτή θα συνεργαστεί με φαρμακοποιούς, να δει ποιος θα τα συλλέγει και θα είναι ευθύνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος για εφαρμογή της νομοθεσίας».

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, ο κος Θεοπέμπτου είπε πως στη νομοθεσία γίνεται αναφορά για να τοποθετούν τα σημεία στα φαρμακεία, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες, ωστόσο αυτό είναι ευθύνη της εταιρείας. «Δεν διαφωνώ για την αντίθεση που εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, όσον αφορά τα δικά τους φάρμακα. Θα είναι κάτι που θα πρέπει να δουν οι αρμόδιοι»

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Δήμοι και οι κοινότητες αναλαμβάνουν την επίβλεψη της εφαρμογής της ανακύκλωσης, οπόταν σε αυτούς εναπόκειται και ο έλεγχος, είπε τέλος ο κος Θεοπέμπτου.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό