Προωθούν νομοσχέδιο για λαμπρατζιές-Από νωρίς στην... μάχη, σε επαγρύπνηση η Αστυνομία

Αντίστροφα άρχισαν να μετρούν σε κάθε γειτονιά οι πιτσιρικάδες για το Πάσχα, αφού όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα τηρήσουν το έθιμο της λαμπρατζιάς, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βραχνάς τόσο για την Αστυνομία, αλλά και για την Πυροσβεστική, όπου βρίσκονται σε κινητοποίηση, για να προλάβουν κάποια περιστατικά, πριν αποβούν μοιραία.

Ήδη, σε αρκετές γειτονιές σε κάθε άκρη της Κύπρου, ξεκίνησαν να μαζεύουν ξύλα μικροί και μεγάλοι, ενώ δεν είναι λίγοι, αυτοί που θα διανυκτερεύσουν στα σημεία που μαζεύουν τα ξύλα ενόψει της λαμπρατζιάς, αφού υπάρχουν και οι «μάχες» μεταξύ των γειτονιών, για το ποιος θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και ψηλότερη λαμπρατζιά.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα ξύλα και στην παράνομη αποκοπή δέντρων που προχωρούν αρκετοί, αλλά ιδιαίτερη ανησυχία, προκαλεί και η αλόγιστη χρήση κροτίδων που γίνεται αυτό το διάστημα μέχρι το Πάσχα, που αρκετές φορές έχει τραγικά αποτελέσματα, όπως ακρωτηριασμούς.

Κάτι, που θέλουν να προλάβουν τα μέλη της Αστυνομίας και γι’ αυτό προχωρούν σε διάφορες περιπολίες καθημερινώς, για την πάταξη της εμπορίας των κροτίδων. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των προηγούμενων ημερών, όπου οι Αρχές έχουν εντοπίσει σε όχημα πέραν των 96.000 κροτίδων και προχώρησαν στη σύλληψη τριών προσώπων, αφού τα τσάκωσαν την ώρα που έκαναν τη μεταφόρτωση από ένα όχημα σε άλλο. Έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς, σε πόσες χιλιάδες χέρια θα έφθαναν αυτές οι κροτίδες, για να «εκραγούν» για το έθιμο του Πάσχα.

cache_1000x3000_Analog_medium_1675765_489846_1332023

FrCclq6WcAIj8r_.width-800

Όπως υπέδειξε σε δηλώσεις της Μαρίνα Χριστοδουλίδου, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ενόψει των εορτών του Πάσχα, «αρχίζουμε από νωρίς να εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα, με διάφορες εκστρατείες. Συγκεκριμένα, εντατικοποιούνται οι περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές ορισμένα περιστατικά, πραγματοποιούνται διαλέξεις σε σχολεία, προσεγγίζουμε περίπτερα και καταστηματάρχες για ενημέρωση αναφορικά με τις κροτίδες και εντείνονται οι προσπάθειες για την απόσυρση από την αγορά, επικίνδυνων αντικειμένων».

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία αναζητεί και λαμβάνει πληροφορίες, τις οποίες αξιολογεί και σε πολλές περιπτώσεις, όπως φαίνεται, εντοπίζονται και κατάσχονται ποσότητες κροτίδων και διώκονται ποινικά πρόσωπα. «Ως Αστυνομία, καλούμε τους πολίτες να ενημερώνουν τις Αρχές για περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους, ώστε να προχωρούμε στις δέουσες ενέργειες για την απομάκρυνσή τους από την αγορά. Καλούμε επίσης την ίδια ώρα και τους γονείς, να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν».

Στα σκαριά νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές

Την ίδια ώρα, μετά από οδηγίες του Αρχηγού, Στέλιου Παπαθεοδώρου, η Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν προχωρήσει στη σύσταση ενός προσχεδίου για Νομοσχέδιο, που αφορά τις λαμπρατζιές και το πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει, το οποίο αποστάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, «ως Πυροσβεστική, δεν αντιτιθέμεθα στο έθιμο της λαμπρατζιάς, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι ένα έθιμο που γίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η θέση μας, είναι ότι σαφώς και είναι αποδεκτή η δημιουργία λαμπρατζιών, φτάνει να γίνονται στα σωστά πλαίσια και οργανωμένης εκδήλωσης, που να έχει την ανάλογη επιτήρηση και ασφάλεια και να τηρούνται όλα τα μέτρα πυρασφάλειας που προνοούνται. Πρέπει την ίδια ώρα, να εμπλέκονται οι τοπικές αρχές, οι εκκλησιαστικές επιτροπές και τα οργανωμένα σύνολα που μπορεί να υπάρχουν στις πόλεις και κοινότητες, ούτως ώστε να γίνονται στους σωστούς χώρους και με τις σωστές πρόνοιες, οι λαμπρατζιές».

Από εκεί και πέρα, φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις όλες παρανομίες που λαμβάνουν χώρα, ενόψει του Πάσχα. «Βλέπουμε τον καθένα να ανάβει φωτιά όπου θέλει και να καταστρέφουν δημόσιες περιούσιες. Αυτά ασφαλώς και δεν είναι αποδεκτά. Από την πλευρά μας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποδείξεις για το πού μπορεί να κάνει λαμπρατζιά η κάθε περιοχή, φτάνει να είναι μακριά από σπίτια και χόρτα, απομακρυσμένα από οποιουσδήποτε κινδύνους. Φτάνει να είναι οργανωμένα στα πλαίσια τα φυσιολογικά και να μην υπάρχουν αυτές οι γνωστές μάχες μεταξύ διαφόρων περιοχών, για το ποιος θα ανάψει τη μεγαλύτερη και ψηλότερη λαμπρατζιά».

Ταυτόχρονα, τσουχτερό είναι το πρόστιμο για τους παρανομούντες, που προχωρούν στο κόψιμο δέντρων, για να μεταφέρουν ξύλα στη λαμπρατζιά. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, «σε περίπτωση που εντοπίσουμε πρόσωπο να κόβει παράνομα, χωρίς άδεια, συγκεκριμένα είδη δέντρου, αυτό που προνοείται από τη δασική νομοθεσία, το πρόστιμο που υπάρχει είναι μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ, ή ένα χρόνο φυλάκιση, ή και τα δυο μαζί».

Πάντως, αυτό που απασχολεί το Τμήμα Δασών, είναι από τη μια τα βεγγαλικά, που ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και είναι επίσης και παράνομα και από την άλλη επίσης, είναι τα δέντρα τα οποία κόβουν από διάφορα δάση, για να κάνουν το έθιμο της λαμπρατζιάς. «Είναι μια ενέργεια που σαφώς και είναι παράνομη. Από την πλευρά μας ως Τμήμα Δασών, καλούμε τους πολίτες να μην κόβουν παράνομα τα δέντρα της φύσης, καθώς καταστρέφουν το περιβάλλον».

332804101_759124428942730_3772311130327776074_n

333164780_1394294578052637_3093627503778603524.width-800

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστια πινακίδα καταρρέει στην Ινδία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ζωντανό γεννήθηκε το βρέφος που πέταξε ο πατέρας στα σκουπίδια στη Βραυρώνα
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση