Πέθανε ο Ιάπωνας «αυτοκράτορας» των μίνι μάρκετ-Είχε 83.000 σε όλο τον κόσμο

Πλήρης ημερών, στα 98 του, έφυγε από τη ζωή, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασατόσι Ίτο, που «έχτισε» την περιουσία του μετατρέποντας την εταιρεία μίνι μάρκετ 7-Eleven σε κολοσσό που δραστηριοποιείται σε Ασία και Αμερική.

Η φίρμα έχει σήμερα πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Η παρουσία του Ίτο στο εμπόριο άρχισε το 1956, από μία μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο την οποία διηύθυνε ο ετεροθαλής αδερφός του. Αρχικά ο Ίτο την μετονόμασε σε Ito-Yokado και την μετέτρεψε σε αλυσίδα μικρών καταστημάτων τροφίμων, ακόμη και ενδυμάτων.

Σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, στέλεχος της Ito-Yokado γνώρισε τα καταστήματα της 7-Eleven, τα οποία ανήκαν στην Southland Corporation. Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν και, σύντομα, το 1974, άνοιξε το πρώτο 7-Eleven στην Ιαπωνία.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1990, η Ito-Yokado έφτανε να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Southland Corporation.

Ο Ίτο παραιτήθηκε το 1992 (παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος) με την κατηγορία ότι προχώρησε σε πληρωμές στην ιαπωνική μαφία, τη γιακούζα για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Απέδιδε την επιτυχία του σε ένα συνδυασμό σκληρής δουλειάς και τύχης. «Ήμουν τυχερός που ξεκίνησα τις επιχειρήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της καταναλωτικής κοινωνίας άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία», είχε πει σε συνέντευξή του.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Επιστράτευσαν γυναίκες που έκαναν παράνομους εράνους σε όλη την Κύπρο-Δρούσαν εδώ και τρία χρόνια
Δυο νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Τα βλέμματα στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας
Νέα απάτη με δήθεν εταιρεία καυσίμων, απέσπασαν 8.5000 χιλιάδες από 45χρονο-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Σκύλοι δάγκωσαν δύο μικρά παιδιά και 25χρονη-Χειροπέδες στους ιδιοκτήτες τους
Προβληματισμένοι οι γονείς για τα μαθήματα σε λυόμενες στα νηπιαγωγεία-Ο προγραμματισμός ΥΠΑΝ
Στο «εδώλιο» της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ η Αστυνομία-Ομοφωνία τριών υπουργών για μη ενημέρωση του Συμβουλίου
Ο φόβος για αλλαγή, η επιμονή για παραμονή της υφιστάμενης κατάστασης και στο βάθος κρυμμένη η παιδεία
Οι δαπάνες ανά νοικοκυριό και οι διαφορές ανάμεσα στις περιοχές-Μεγάλο ποσοστό του μισθού φεύγει για στέγαση
Ανενημέρωτοι και απροστάτευτοι οι νέοι στην Κύπρο-Χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας