Κατακραυγή για την εκτέλεση Ιορδανού στη Σαουδική Αραβία για υπόθεση ναρκωτικών

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε έναν Ιορδανό πολίτη ο οποίος σύμφωνα με ακτιβιστές βασανίστηκε πριν υπογράψει ένα έγγραφο που ομολογούσε ότι διακινούσε ναρκωτικά. Η οικογένειά του διατυπώνει κατηγορίες για «άδικη δίκη».

Ο Χουσεϊν Άμπο αλ Καϊρ, ένας οδηγός γύρω στα 50, θανατώθηκε την Κυριακή στη βορειοδυτική επαρχία Ταμπούκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμωρία που επιβλήθηκε δείχνει «την θέληση της Κυβέρνησης του Βασιλείου να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά κάθε είδους, λόγω της σοβαρής βλάβης που προκαλούν  στην κοινωνία», ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Η Σαουδική Αραβία επικρίνεται συστηματικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη χρήση της θανατικής ποινής, η οποία έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό με 11 εκτελέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ο αλ Καϊρ ήταν πατέρας οκτώ παιδιών και η οικογένειά του δεν είχε ειδοποιηθεί πριν από την εκτέλεση, κάτι που οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι είναι κοινή πρακτική από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Συνελήφθη το 2014 ενώ περνούσε στη Σαουδική Αραβία, όπου εργαζόταν ως οδηγός, σύμφωνα με την αδελφή του Ζεϊνάμπ.

Η αδελφή του και η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve, που εδρεύει στη Βρετανία καταγγέλλουν ότι ο αλ Καϊρ βασανίστηκε για 12 ημέρες προτού υπογράψει ένα έγγραφο που ομολογούσε ότι έκανε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ότι δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς και οι σαουδαραβικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 147 άτομα το 2022, σε σύγκριση με 69 το 2021. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για την κράτηση του αλ Καϊρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να υποστηρίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η CENTCOM
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα-Νέα έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός
Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ στη συντριβή του ελικοπτέρου, σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ενημερώνει Νετανιάχου για τη «δυνατότητα» συμφωνίας με Σ. Αραβία
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο προς τον Κόλπο του Άντεν
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια για έρευνες διάσωσης Ρέισι