Εορτασμός της Ημέρας Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο με κυπριακή συμμετοχή

Με δοξολογία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, διανθισμένη με καλλιτεχνικές εμφανίσεις, εορτάστηκε το απόγευμα στο Λονδίνο η Ημέρα της Κοινοπολιτείας.

Ο οργανισμός της Κοινοπολιτείας απαρτίζεται από 56 χώρες πλέον, καθώς το 2022 εντάχθηκαν η Γκαμπόν και το Τόγκο από τη δυτική Αφρική. Οι χώρες μέλη έχουν συνολικό πληθυσμό που φτάνει τα 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το θέμα της φετινής Ημέρας της Κοινοπολιτείας είναι «Διαμορφώνοντας ένα αειφόρο και ειρηνικό κοινό μέλλον», θέμα που αντανακλά τα ενδιαφέροντα του βασιλιά Καρόλου Γ’, ο οποίος ως νέος επικεφαλής του οργανισμού απηύθυνε μήνυμα από τον άμβωνα του ιστορικού ναού, για πρώτη χρονιά δίχως τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Αρχικά εξήρε την αφοσίωση της μητέρας του στην «οικογένεια της Κοινοπολιτείας», η οποία, όπως είπε, αποτελεί πηγή μεγάλης δύναμης για τον ίδιο.

«Η Κοινοπολιτεία υπήρξε μια σταθερά στη ζωή μου, και όμως η ποικιλομορφία της εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει και να με εμπνέει. Οι σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες της, ως δύναμη για το καλό στον κόσμο, απαιτούν την υψηλότερη φιλοδοξία μας· η τεράστια κλίμακά της μας προκαλεί να ενωθούμε και να είμαστε τολμηροί», συνέχισε ο βασιλιάς Κάρολος.

Επισήμανε τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον Καταστατικό Χάρτη της Κοινοπολιτείας που αναδεικνύει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, την ανεκτικότητα, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη, τη φροντίδα για το περιβάλλον και για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Όπως πρόσθεσε, δεν πρόκειται απλώς για ιδανικά της Κοινοπολιτείας, αλλά για κάλεσμα σε κοινή δράση για κοινούς σκοπούς.

«Η κοινότητα στην οποία από κοινού ανήκουμε περιέχει μια τόσο μοναδική ποικιλομορφία ιδεών, πολιτισμών, παραδόσεων και εμπειριών. Ακούγοντας ο ένας τον άλλο, θα βρούμε πολλές από τις λύσεις που αναζητούμε. Αυτή η εξαιρετική δυνατότητα που έχουμε από κοινού, υπερβαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Βρετανός μονάρχης και κατέληξε λέγοντας ότι οι λαοί της Κοινοπολιτείας μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν το μέλλον, αλλά και να το οικοδομήσουν.

«Εδώ, η Κοινοπολιτεία έχει μίαν απίστευτη ευκαιρία, και ευθύνη, να δημιουργήσει ένα πραγματικά στέρεο μέλλον, ένα μέλλον που θα προσφέρει ευημερία σε αρμονία με τη Φύση και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ενός και μοναδικού πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. (…) Ας είναι η Κοινοπολιτεία μας τέτοια που όχι μόνο να στέκεται ενωμένη, αλλά και να αγωνίζεται ενωμένη σε μια διαρκή και έμπρακτη επιδίωξη του παγκόσμιου κοινού καλού», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Αβαείο η κυπριακή γυναικεία χορωδία Amalgamation Choir συμμετείχε με το τραγούδι «Η Ξενιτιά του Έρωτα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κάρολος και Κάθριν, ο δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου Έντουαρντ και Σόφι, καθώς επίσης η βασιλική πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της αντιναύαρχος σερ Τιμ Λώρενς.

Συνολικά προσκεκλημένα ήταν 2.000 άτομα, περιλαμβανομένων των Υπάτων Αρμοστών που εκπροσωπούν τις χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και των ηγετών θρησκειών και δογμάτων στη χώρα, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας.

Η Amalgamation Choir, με έδρα την Κύπρο, γεννήθηκε από το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Η δύναμη της φωνής σου» που πραγματοποιήθηκε το 2014 και το 2015 από τη Βασιλική Αναστασίου, η οποία είναι η διευθύντρια του φωνητικού σχήματος.

Η χορωδία απαρτίζεται από γυναικείες φωνές που τραγουδούν a cappella δικές τους συνθέσεις με επιρροή από παραδοσιακή μουσική, καθώς και συνθέσεις από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Στο δικό της μήνυμα η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ είπε μεταξύ άλλων πως ο οργανισμός εργάζεται για την ειρήνη, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
ΒΙΝΤΕΟ: Μετά το Al Jazzeera έριξε μαύρο και στο AP το Ισραήλ για τη Γάζα
Στην Τεχεράνη την Τετάρτη η σορός του Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Μασχάντ την Πέμπτη (pics&vid)
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Η Ρωσία αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων-Έδωσε εντολή ο Πούτιν
Αποζημιώσεις για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα θα δώσει η βρετανική Κυβέρνηση
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»