Έκοψαν επισκέψεις κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια-«Παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων»
16:34 - 13 Μαρτίου 2023
Ένα… αλαλούμ επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στα αστυνομικά κρατητήρια, όπου αστυνομικοί, με βάση εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας, απαγόρευαν τις επισκέψεις σε κρατούμενους που τελούσαν υπό κράτηση, γεγονός που έφερε την έντονη δυσφορία των συγγενών τους, αφού παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Συγκεκριμένα, στις Μαρτίου 2023, η εγκύκλιος του Αρχηγού Αστυνομίας προς όλους τους Αστυνομικούς Διευθυντές των Επαρχιών, ανέφερε πως «σε συνέχεια προβληματισμών που προέκυψαν, σε σχέση με την πραγματοποίηση ή όχι επισκέψεων, σε κρατούμενους που τελούν υπό κράτηση σε Κρατητήρια Αναφοράς, πληροφορείστε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η κράτηση εκεί είναι προσωρινή, αφού μετά την έκδοση του αποτελέσματος της εξέτασης μετακινούνται από τα κρατητήρια Αναφοράς, οι επισκέψεις από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα, δεν επιτρέπονται για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης εξάπλωσης του ιού covid. Ωστόσο, τα εν λόγω πρόσωπα, μπορούν να συνομιλούν τηλεφωνικά με τον κρατούμενο και να φέρουν σε αυτόν επιτρεπόμενα προσωπικά αντικείμενα, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τα μέλη της Αστυνομίας».
Ωστόσο, στα εν λόγω κρατητήρια Αναφοράς, λόγω έλλειψη χώρου, έχουν τοποθετηθεί και άλλοι κρατούμενοι που παραμένουν υπό κράτηση με διάταγμα Δικαστηρίου, στους οποίους επίσης απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις, γεγονός που έφερε δυσφορία ανάμεσα στους συγγενείς που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους.
Κάτι που απαγορεύεται με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, αφού εμπίπτει στα συνταγματικά τους δικαιώματα και η παραβίαση τους, ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις σε περίπτωση που οποιοδήποτε επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία, είτε στην Επίτροπο Διοικήσεως, είτε προσφύγει στο Δικαστήριο, είτε ακόμα και σε καταγγελία στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.
Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, ο οποίος τόνισε πως είναι αυθαίρετο δικαίωμα ενός κρατούμενου που τελεί υπό κράτηση να έχει επισκέψεις, είτε αυτές γίνονται στην παρουσία αστυνομικού, σε περίπτωση που δεν θα πρέπει να συζητήσουν για την υπόθεση τους, είτε όχι.
Όπως είπε, η άρνηση επισκέψεων σε κρατούμενους που τελούν υπό κράτηση δημιουργεί σοβαρό ζήτημα, τονίζοντας πως αν κρατούμενοι βρίσκονται σε κρατητήρια που έχουν κηρυχθεί ως Αναφοράς λόγω πανδημίας, τότε «θα πρέπει να γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις ώστε οι κρατούμενοι να φύγουν από τα συγκεκριμένα κρατητήρια, με σκοπό να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους, αλλιώς σε περίπτωση καταγγελίας, θα δικαιωθούν πλήρως και θα υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία. Από τη στιγμή που στερείς ένα δικαίωμα, τότε υπάρχει θέμα, και θα μπορούσε να επέμβει ακόμα και αυτεπάγγελτα η Επίτροπος Διοικήσεως αλλά και η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων (CPT) που αυτή τη στιγμή ασκεί έλεγχο και ετοιμάζει έκθεση για την Κύπρο».
Ο κ. Απαισιώτης, τόνισε πως το δικαίωμα των επισκέψεων καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία υιοθέτησε η Κύπρος, συνεπώς θα πρέπει να εφαρμόζεται, αφού η εγκύκλιος του Αρχηγού δεν μπορεί να υποκαθιστά τον οποιοδήποτε νόμο, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό.
Φυλακισμένοι σε κρατητήρια
Σε ότι αφορά τους φυλακισμένους που κρατούνται στα αστυνομικά κρατητήρια λόγω υπερπληθυσμού στις Φυλακές, επίσης ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να ακολουθούνται οι νομοθεσίας και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Όπως εξήγησε, «όταν το Δικαστήριο αποφασίσει πως ένας κατηγορούμενος θα πρέπει να πάει υπόδικος στις Φυλακές, που είναι διαφορετική με την προσωποκράτηση, τα δικαιώματα θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτούς που κρατούνται στη Φυλακή. Όταν γίνεται παραπομπή και πρέπει να πάει Κεντρικές αλλά οι Κεντρικές δηλώνουν αδυναμία να τον κρατήσουν και τότε πάει σε αστυνομικά κρατητήρια όπου η υπουργός τα κήρυξε ως Φυλακή, τότε αυτά τα κρατητήρια θα πρέπει να παρέχουν όλα τα δικαιώματα στους κρατούμενους, όπως αυτά που έχουν στην Φυλακή. Δηλαδή, να προαυλίζονται, να έχουν επισκέψεις, να έχουν πρόσβαση σε διάφορους χώρους όπως για παράδειγμα τα σχολεία, σε προγράμματα κτλ και να έχουν όλα εκείνα που διαθέτουν οι κρατούμενοι στις Φυλακές, ώστε να μην τους στερείς τα συνταγματικά του δικαιώματα».
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν, υπόδικος κρατείτο στα κρατητήρια Λακατάμιας για τρεις μήνες, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του να προσφύγει στο Δικαστήριο, αφού όπως ήταν η θέση του παραβιάζονταν τα δικαιώματα του, ωστόσο μια ημέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κρατούμενος επέστρεψε στη Φυλακή.
Νέες οδηγίες από Αρχηγό
Μετά τις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον μας από συγγενείς κρατουμένων, επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπο από το Αρχηγείο Αστυνομίας, ώστε να υπάρξει τοποθέτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επισκέψεις των κρατουμένων.
Είναι η επίσημη θέση της Αστυνομίας, πως λόγω έλλειψης χώρου, όντως κάποιοι κρατούμενοι που τελούν υπό κράτηση με διάταγμα δικαστηρίου, έχουν τοποθετηθεί στα κρατητήρια Αναφοράς για covid, με αποτέλεσμα να τους απαγορευτούν και αυτούς οι επισκέψεις.
Ωστόσο, λόγω του ζητήματος που προκύπτει με την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, όπως μας αναφέρθηκε, ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε εκ νέου οδηγίες, ώστε να επιτρέπονται οι επισκέψεις σε όσους τελούν υπό κράτηση.
Παράλληλα, ο Αρχηγός Αστυνομίας αναμένεται εντός ημερών να ζητήσει από τη νέα υπουργό Υγείας να καταργηθούν τα κρατητήρια Αναφοράς, αφού προκύπτει θέμα με τους χώρους κράτησης λόγω υπερπληθυσμού στα κρατητήρια.