Τα συνδικάτα συμφερόντων και η πρόκληση-πρόσκληση των Αστυνομικών στην Προκοπίου
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 13 Μαρτίου 2023
Ξεκάθαρα μηνύματα, με αποδέκτρια την νέα υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, στέλνουν οι Αστυνομικοί, καταγγέλλοντας για ακόμα μια φορά συνδικάτα συμφερόντων εντός του Σώματος. Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» Νίκος Λοϊζίδης, και περιέγραψε αφενός τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα των Αστυνομικών και αφετέρου τις χαμηλές προσδοκίες του για να αλλάξει κάτι με τη νέα υπουργό.
Ο κ. Λοϊζίδης με τα όσα ανέφερε στον REPORTER, ουσιαστικά προκάλεσε τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης να συναντήσει την αντιπροσωπεία της Συντεχνίας, έτσι ώστε να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει στείλει ήδη επιστολή προς την υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να καθοριστεί μεταξύ τους, μια πρώτη συνάντηση, χωρίς ακόμη να λάβουν απάντηση, ενώ δεν έκρυψε και την ενόχληση του για το γεγονός ότι το πιθανότερο είναι η υπουργός να μην ανταποκριθεί θετικά, κάνοντας λόγο για κατεστημένα και συνδικάτα συμφερόντων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Λοϊζίδης, «μπορεί τα κατεστημένα να μην της επιτρέψουν να μας συναντήσει. Είναι οι ίδιοι που δεν επιτρέπουν στον Αρχηγό Αστυνομίας να μην μας συναντά. Δεν γνωρίζω τι οδηγίες θα δώσει ο Προέδρος της Δημοκρατίας. Φαίνεται πως, η χώρα μας πάσχει από συνδικάτα συμφερόντων, δηλαδή όποιος συμφωνεί μαζί τους τον συναντούν, σε αντίθεση με κάποιον που προκαλεί τριγμούς».
Αυτό που ζητούν οι αστυνομικοί από τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, είναι να μην ξεχνά ότι είναι υπεύθυνη για πέντε χιλιάδες αστυνομικούς, όπως είναι υπεύθυνη και για την ευνομία τους κράτους. «Θα πρέπει να έρθει στο τραπέζι και να συζητήσει με τα συνδικάτα και να δώσει χρόνο στον διάλογο, με σκοπό να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν», είπε και έδωσε ως παράδειγμα το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη, με το πρόσχημα πως εάν οι αρμόδιοι άκουγαν τις συντεχνίες, σήμερα δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό.
«Ας προβληματιστούμε και ας γίνει αντιληπτό πως οι συντεχνίες λένε αλήθειες, χωρίς αλλότρια κίνητρα. Μια πολυκατοικία, θα πρέπει να φτιάχνεται στο ισόγειο και όχι να γίνεται μόνο μπογιάτισμα στο εξωτερικό του κτηρίου και να παραμένουν χαλασμένα από μέσα τα διαμερίσματα», κατέληξε.
Οι προκλήσεις στην Αστυνομία
Τα ζητήματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς είναι πολλά και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν της κας Προκοπίου, λόγω της κατάφορης αδικίας που αισθάνονται-ειδικότερα τα μέλη της Δύναμης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή- τονίζει ο κ. Λοϊζίδης.
Οι οικονομικές αποκοπές, η επαναφορά επιδομάτων βάρδιας και της Κυριακής που παραμένουν ως έχουν από το 2013, οι υπερπληρωμές στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), η ανανέωση του εξοπλισμού και οι επιπλέον εκτός των καθηκόντων τους εργασίες, είναι μερικά από τα ζητήματα, που τα μέλη της ΙΣΟΤΗΤΑΣ έχουν ψηλά στις δικές τους διεκδικήσεις.
Αποκοπές και υπέρογκα ποσά στο ΓεΣΥ
Από το 2013, το κράτος, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, έχει προχωρήσει σε αποκοπές των Αστυνομικών της πρώτης γραμμής, οι οποίες φτάνουν στο 30% της μισθοδοσίας τους, όπως επίσης έγινε αποκοπή του επιδόματος βάρδιας και των δημοσίων αργιών. Την ίδια ώρα, τα μέλη της Δύναμης καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο ποσό σε ΓεΣΥ σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. «Αυτό που ζητάμε, είναι η επαναφορά της μισθοδοσίας των μελών μας και την επαναφορά όλων των επιδομάτων, στα επίπεδα του 2013. Δεν έφταναν οι αποκοπές της τάξεως του 30%, τα μέλη μας πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσό στο ΓεΣΥ, σε σύγκριση με όλους τους κρατικούς υπαλλήλους και όλη την κυπριακή κοινωνία και πρόκειται για μια μεγάλη αδικία. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τους άλλους υπαλλήλους όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ενώ να σημειώσουμε ότι εν ώρα καθήκοντος το κράτος δεν μας έχει ασφαλισμένους ενώ σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».
Επίσης, θέτει ζήτημα για την αφυπηρέτηση των Αστυνομικών στο 62ο έτος. «Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες τα σώματα ασφαλείας αφυπηρετούν σε αυτή την ηλικία. Αυτό που ζητάμε, είναι όταν ένας Αστυνομικός συμπληρώσει τα χρόνια υπηρεσίας του να έχει την επιλογή να αφυπηρετεί χωρίς πέναλτι σε σύνταξη και εφάπαξ», τόνισε.
Πέραν των πιο πάνω, ο κος Λοϊζίδης, σημείωσε πως το λιγότερο που μπορεί να δώσει η Υπουργός Δικαιοσύνης είναι προσοχή, ώστε να επιστραφούν όσα δικαιούνται στους Αστυνομικούς, ανάμεσα σε αυτά και η επαναφορά της ΑΤΑ. Ενώ παράλληλα, θέτει θέμα ασφάλειας και ζητά επίδομα επικινδυνότητας για τους Αστυνομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, την αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών, αλλά και την τροποποίηση του νόμου που διέπει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), αφού θεωρεί πως πρόκειται για μια απαρχαιωμένη νομοθεσία που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές αξίες και νομοθεσίες.
Εξοπλισμός και εργασίες εκτός καθηκόντων
Άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της Αστυνομίας, είναι η ανεπάρκεια στον αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, πιστόλια και αλεξίσφαιρα γιλέκα κάτι για το οποίο η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να επιλύσει, όπως τόνισε ο κος Λοϊζίδης, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας.
«Υπάρχουν αστυνομικά οχήματα που δεν περνούν από ΜΟΤ. Δεν θέλουν να δείχνουμε προς τα έξω, ότι δεν διαθέτουμε στολές ή ότι κάθε αστυνομικός δεν διαθέτει ατομικό εξοπλισμό. Όλα αυτά η υπηρεσία, δεν μας τα έχει παραδώσει και τα ζητάμε εδώ και δύο χρόνια», σημειώνει και θέτει ερώτημα προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, «εάν ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει για την Αστυνομία 270 εκατομμύρια ευρώ, που πάνε αυτά τα χρήματα και δεν προσφέρονται σε εξοπλισμό; Θέτω και ένα προβληματισμό. Τι προτιμάει ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης, να πηγαίνουν εκπαιδευτικά ταξίδια οι Αστυνομικοί, αλλά αν μην έχουν εξοπλισμό; Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να δείχνουμε προς τα έξω ότι είμαστε ένας τάφος με μωσαϊκό, γυαλισμένος αλλά από μέσα είναι κενός; Προτιμούν να είμαστε βιτρίνες και να δείχνουμε ωραίες εικόνες προς τα έξω;».
Επίσης, τα μέλη του Κλάδου Αστυνομικών «ΙΣΟΤΗΤΑ», ζητούν κατάργηση οποιασδήποτε επιπλέον εργασίας εκτός των καθηκόντων τους, αφού όπως αναφέρθηκε, οι Αστυνομικοί εκτελούν εργασίες άλλων Υπουργείων, όπως για παράδειγμα να ασκούν χρέη επιμελητών ανηλίκων, να φυλάνε υπόδικούς και κατάδικους στα κρατητήρια, να μεταφέρουν ασθενείς στο ψυχίατρο και να προχωρούν σε επιδόσεις κλήσεων Δικαστηρίων και Φύλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ), της Εθνικής Φρουράς. Όλα αυτά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της συντεχνίας, δεν περιλαμβάνονται στα καθήκοντα των Αστυνομικών.
«Διορίζουν επιμελητές ανηλίκων Αστυνομικούς, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν μπορεί ένας Αστυνομικός να είναι και επιμελητής. Επίσης, φυλάμε υπόδικους και κατάδικους και δεν είναι στα καθήκοντα των Αστυνομικών να έχουν και ρόλο δεσμοφυλάκων των Κεντρικών Φυλακών. Όπως επίσης, δεν μπορεί ένας Αστυνομικός να τελεί χρέη νοσηλευτή ή νοσοκόμου των ψυχιατρικών υπηρεσιών και να μεταφέρει ασθενείς, ούτε είναι δουλειά τους να δίνουν δικαστικές κλήσεις ή ΦΑΠ του στρατού σε ανυπότακτους, από τη στιγμή που το Υπουργείο έχει συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία και από τη στιγμή που η Εθνική Φρουρά διαθέτει δικούς της υπαλλήλους».