Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήρια την μέρα, μπάτε σκύλοι αλέστε το βράδυ (pics)

Περιστασιακά, φαίνεται να επέλεξαν οι αρμόδιοι να παρέχεται η ασφάλεια στα κτήρια των Δικαστηρίων, τοποθετώντας συστήματα ελέγχου στις εισόδους, με την εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική το πρωί σε σχέση με το τι μπορεί κάποιος να αντικρίσει κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στους χώρους των Δικαστηρίων. Και σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί πως τα μέτρα λήφθηκαν μετά από εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες ως γνωστόν, δεν διαπράττονται την ημέρα, αλλά τις βραδινές ώρες...

Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στα Δικαστικά Μέγαρα ήταν επιτακτική και είχε γίνει πρώτο θέμα συζήτησης, έπειτα από τον εμπρησμό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τεκμήρια και εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθε και η πανδημία η οποία δεν επέτρεπε την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων στα Δικαστήρια, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για μέτρα ασφαλείας να μην αποτελούν κατά τον δεδομένο χρόνο, προτεραιότητα. Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2022 το σύστημα ελέγχου μπήκε στην καθημερινότητα των Δικαστηρίων, με την χρήση των ακτινογραφικών μηχανημάτων και την τοποθέτηση αψίδων ανίχνευσης μετάλλων από ιδιωτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας.

tessera

Ως εκ τούτου, για να εισέλθει κάποιος εντός των χώρων των Δικαστηρίων - την ημέρα -, θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο, τόσο ο ίδιος, όσο και οι αποσκευές που μπορεί να κουβαλάει μαζί του. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των Δικαστηρίων, αφού όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας - τουλάχιστον σε ότι αφορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - οι πύλες του Δικαστηρίου, που οδηγούν στον προαύλιο χώρο, παραμένουν ορθάνοικτες μέχρι την επόμενη μέρα και χωρίς την παρουσία υπεύθυνου ασφαλείας. Συνεπώς, αν στόχος ήταν να μην επαναληφθούν εγκληματικές ενέργειες, τα μέτρα σίγουρα, δεν αποτρέπουν τους δράστες.

dikastiriopente

dikastiriotria

dikastiriookto

Η πρακτική αυτή, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον τα μέτρα αυτά επαρκούν ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια στα κτήρια. Και αυτό διότι, συνήθως οι επίδοξοι εμπρηστές, δρουν υπό το σκότος, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να πει πως υπάρχουν πλέον κάμερες ασφαλείας, εντούτοις, ως συνήθως οι δράστες, φέρουν κουκούλες, συνεπώς πάλι οι Αρχές θα βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, όπως σε άλλες τόσες υποθέσεις εμπρησμών ή επεισοδίων, που παραμένουν ανεξιχνίαστες λόγω της κάλυψης των προσώπων.

pente

dikastirioexi

Μάλιστα, η πιο πάνω φωτογραφία, που λήφθηκε κατά τις απογευματινές ώρες και το Δικαστήριο είχε κλείσει, φαίνεται η πλαϊνή πόρτα από το κτήριο των ποινικών υποθέσεων ανοιχτή, η οποία όμως, το πρωί είναι κλειστεί και δεν εισέρχεται κανένας από το συγκεκριμένο σημείο. Σημειώνεται, πως πρόκειται για το κτήριο που ξέσπασε φωτιά το 2018.

dikastirioepta

dikastioennea - Copy

Καθυστέρηση στην πλήρη λειτουργία

Τα ερωτήματα αυτά, θέσαμε και στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστο Κληρίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην πλήρη λειτουργία του συστήματος ελέγχου και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα να κλείνουν οι σιδερένιες είσοδοι των κτηρίων. «Το σύστημα ασφάλειας έχει τεθεί σε εφαρμογή μόνο κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας των Δικαστηρίων, αλλά όχι τις υπόλοιπες ώρες».

Θέση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως είπε ο κος Κληρίδης, είναι η άμεση και πλήρης εφαρμογή του συστήματος, μιας και έχουν ήδη κατά πολύ ξεπεραστεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν αποφασιστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

dikastiriodekapente

dikastiriodekaokto

dikastiriodwdeka

Υπάρχει φρουρός λέει η Αστυνομία...

Πάντως, υπεύθυνη για την ασφάλεια των κτηρίων κατά τις βραδινές ώρες, είναι η Αστυνομία και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, Χρήστο Ανδρέου, κάθε βράδυ στις εισόδους των Δικαστηρίων βρίσκονται σε στατική φρούρηση μέλη της Δύναμης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι φωτογραφίες στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, λήφθηκαν σε 2-3 διαφορετικές περιπτώσεις και αφότου περπατήσαμε περιμετρικά σε όλο το χώρο του Δικαστηρίου και τις εισόδους του, χωρίς βέβαια, σε καμία από τις περιπτώσεις, να εντοπίσουμε φρουρό ασφαλείας ή αστυνομικό.

dikastirodekatria

dikastiriodekatessera

dikastioennea - Copy

dikastiriopente

Δειτε Επισης

Χ. Ανδρέου: Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού μέχρι σήμερα εντόπισε η Αστυνομία στην Ορόκλινη
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη (pics)
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας
Αναβολή στην υπόθεση απόπειρας φόνου στο Ψάθι
Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Δικηγόρος Ταμασού για υπόμνημα μοναχών: Έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει ο κάθε ιεράρχης
Συγκινητικό βίντεο με γυναίκα που αγκαλιάζει τον δότη που της έσωσε τη ζωή-«Ήμουν έτοιμη να φύγω...»