Ετοιμάζεται για δύο Συνέδρια το ΔΗΚΟ-Όλες οι ηγετικές θέσεις υπό διεκδίκηση

Σε διαδικασία εξεύρεσης ημερομηνιών και χώρων για την πραγματοποίηση του τακτικού Καταστατικού και του Εκλογικού του Συνεδρίου βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα. Θα προηγηθεί η πραγματοποίηση του Καταστατικού Συνεδρίου, που τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ακολούθως, περί τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, θα γίνει το Εκλογικό Συνέδριο, ώστε να είναι συμβατές οι ημερομηνίες με την καταστατική πρόνοια αναβολής που ενεργοποιήθηκε λόγω των Προεδρικών Εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το καταστατικό σκέλος, δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν και, ως εκ τούτου, αναμένεται πως οι αλλαγές που θα προωθηθούν θα αφορούν κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα του κόμματος. Η προσυνεδριακή συζήτηση αναμένεται να γίνει αυτό το διάστημα, καθώς θα καταγραφούν οι διάφορες εισηγήσεις που εκφράζονται σε επαρχιακό επίπεδο και ακολούθως θα αναλυθούν από τα συλλογικά όργανα, με την Κεντρική Επιτροπή να κάνει τις τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν προς ψήφιση ενώπιον του Συνεδρίου.

Ένα ζήτημα, πάντως, που δεν αποκλείεται να ανοίξει σε αυτό το στάδιο είναι αυτό της εγγραφής μελών και το δικαίωμα ψήφου τους. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, τα μέλη του ΔΗΚΟ αυξομειώνονταν πολύ απότομα πριν από διάφορες εσωκομματικές διαδικασίες. Για να ρυθμιστεί, πλέον δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο κόμμα εννέα μήνες πριν τις εκλογές. Ωστόσο το διάστημα αυτό θεωρείται πολύ μεγάλο και αναζητείται από κάποιους η χρυσή τομή για να καταστεί πιο λογικό, χωρίς να παρουσιάζονται φαινόμενα όπως αυτά του παρελθόντος.

Το ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο, συγκεντρώνει το Εκλογικό Συνέδριο, καθώς είναι προς διεκδίκηση όλες οι θέσεις στην ηγεσία του κόμματος. Πρόκειται για τα αξιώματα του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα, του κεντρικού οργανωτικού, καθώς και των μελών των συλλογικών οργάνων, δηλαδή της Γραμματείας, του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών. Μετά την ολοκλήρωση του Εκλογικού Συνεδρίου θα καταρτιστούν επίσης και οι Τοπικές Επιτροπές. Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό πως, αναλόγως των υποψηφιοτήτων και των δυναμικών που θα αναπτυχθούν, δεν αποκλείεται προκύψουν νέα πρόσωπα στην ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει άλλη μία θητεία στην προεδρία του κόμματος και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εκδηλωθεί τάσεις αμφισβήτησής του από άλλο πρόσωπο. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι την πραγματοποίηση των εσωκομματικών εκλογών, ώστε το σκηνικό να αλλάξει και να προκύψουν κι άλλοι διεκδικητές. Το ΔΗΚΟ, άλλωστε, είναι ένα κόμμα στο οποίο παραδοσιακά ευδοκιμούν τα στρατόπεδα και οι κλίκες και, ως εκ τούτου, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπήρξε μια μεγάλη σύγκρουση όταν δημιουργήθηκε η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, το καλοκαίρι του 2020, η οποία στη συνέχεια συμπορεύτηκε με τη ΔΗΠΑ, είναι σαφές πως πολλοί διαφωνούντες και επικριτές της νυν ηγεσίας αποχώρησαν τότε από το κόμμα, ενώ ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» έγινε μετά τις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές, με αποτέλεσμα τα υφιστάμενα στελέχη να θεωρούνται πιο συμπαγής ομάδα.

Πάντως, πέραν του κ. Παπαδόπουλου, ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί τα υπόλοιπα μέλη της ανώτατης ηγεσίας ως προς την πρόθεσή τους να επαναδιεκδικήσουν ή όχι το κομματικό τους αξίωμα. Υπενθυμίζεται ότι αναπληρώτρια πρόεδρος είναι η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και αντιπρόεδροι οι Μιχάλης Δαμιανός, Αντώνης Αντωνίου και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Στη θέση του γενικού γραμματέα υπηρετεί ο Άθως Αντωνιάδης και του κεντρικού οργανωτικού ο Φύτος Κωνσταντίνου. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως σχεδόν όλοι θα επαναδιεκδικήσουν, με τον κ. Κωνσταντίνου να αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό, λόγω της πολύχρονης παρουσίας του στο ΔΗΚΟ και το γεγονός πως πλέον βρίσκεται σε ηλικία σύνταξης.

Στη βάση, πάντως, ακούγονται διάφορες ιδέες ως προς τα πρόσωπα που θα ήταν κατάλληλα για αυτές τις θέσεις, αλλά δεν σημαίνει πως οι ίδιοι ενδιαφέρονται να διεδικήσουν τα εν λόγω αξιώματα. Αναμένεται, συνεπώς, το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων, μέχρι να λάβουν στελέχη τις τελικές τους αποφάσεις. Η μεγαλύτερη κινητικότητα φαίνεται να παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως προς τη διεκδίκηση θέσεων στα συλλογικά όργανα, δηλαδή ακούγονται διάφορα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα ήθελαν να πάρουν «προαγωγή» στη Γραμματεία ή στο Εκτελεστικό, παρά για την ηγετική πυραμίδα. Απ’ εκεί και πέρα δεν αποκλείεται κάποια προβεβλημένα στελέχη και δη βουλευτές, να διεκδικήσουν κάποια από τα ανώτατα αξιώματα, αλλά για πολλούς θεωρείται πρώιμο να γνωστοποιήσουν από τώρα τις προθέσεις τους, καθώς οι εκλογές τοποθετούνται χρονικά το καλοκαίρι.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας