Η νέα εποχή του ΔΗΣΥ, οι ανοιχτοί λογαριασμοί και η καυτή σκυτάλη στην Αννίτα

«Εδώ είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενωμένος και ισχυρός». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Αννίτας Δημητρίου, αμέσως μετά την ανακήρυξή της στην προεδρία της παράταξης. Αν και πρόκειται περί τετριμμένης συνθηματολογίας, σε αυτό το πλαίσιο το σλόγκαν προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με αυτό πορεύθηκε προεκλογικά και αυτόν τον στόχο υπερψήφισαν τα μέλη του ΔΗΣΥ που την ανέδειξαν με ποσοστό 68%. Και αυτό ακριβώς είναι που περιμένουν από την κ. Δημητρίου να επιτύχει.

Το έργο της δεν είναι εύκολο, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΗΣΥ σε μία περίοδο που στο κόμμα κυριαρχεί η πικρία, ο διχασμός και η επίρριψη ευθυνών. Μετά την εκλογική ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου και τα όσα επακολούθησαν, η παράταξη βυθίστηκε στην εσωστρέφεια και αναμένεται ότι οι δύο πρώτοι μήνες της Αννίτας Δημητρίου στο πηδάλιο εκ των πραγμάτων να κινηθούν στο ίδιο τέμπο, καθώς εκκρεμεί η εκλογή της υπόλοιπης ηγεσίας, στις 6-7 Μαΐου, διαδικασία που πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι ένα άτυπο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ των αντιμαχόμενων τάσεων, αφού κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε τελικά στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Ήδη υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων σε επίπεδο φημολογίας και το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, όταν όλοι όσοι δέχονται παραινέσεις ή το σκέφτονται θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Ήδη υπάρχουν τρεις εξαγγελίες για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο, τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλη Σοφοκλέους. Έχουν, επίσης, ακουστεί δύο ονόματα τέως Υπουργών, του Νίκου Νουρή και του Γιάννη Καρούσου. Ακόμη περισσότερα είναι τα πρόσωπα που ακούγονται για διεκδίκηση των τριών θέσεων αντιπροέδρου. Ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της η βουλεύτρια Σάβια Ορφανίδου, ενώ έντονα φημολογείται και το όνομα της συναδέλφου της Φωτεινής Τσιρίδου. Στα ονόματα που παίζονται συμπεριλαμβάνονται επίσης εκείνα του Μάριου Πελεκάνου, της Τζώρτζιας Παναγιώτου, της Ξένιας Κωνσταντίνου και του Γιώργου Νικολέττου.

Πίσω από κάποια από αυτά τα πρόσωπα αρκετοί βλέπουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οποίοι, ως πρώην πρόεδροι του κόμματος, διατηρούν ισχυρές σφαίρες επιρροής. Δεδομένης της όξυνσης των σχέσεων τους και της υπόγειας αντιπαράθεσης που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία κορυφώθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, πολλοί εκτιμούν ότι θα έχουν έντονη παρασκηνιακή εμπλοκή στις εκλογές της υπόλοιπης ηγετικής πυραμίδας.

Η Αννίτα Δημητρίου, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παρέλαβε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου μια καυτή σκυτάλη, καθώς καλείται να συνενώσει αυτές τις τάσεις και να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στο κόμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν περισσεύει κανένας και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και μόνος νικητής είναι ο ΔΗΣΥ, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν γέφυρες συνεννόησης και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ατόμων που αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και που μετετράπηκαν από συναγωνιστές σε εχθροί το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει να βάλει τον ΔΗΣΥ σε μια πορεία ανανέωσης, να προωθήσει αλλαγές στη λειτουργία του και να φροντίσει ώστε οι συνθήκες να μην επιτρέπουν φαινόμενα όπως αυτά του τελευταίου διαστήματος. Πρωτίστως, όμως, η νέα πρόεδρος, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι θα δημιουργηθούν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα τους επιτρέπουν να γνωρίζουν και να κατανοούν τη βάση του κόμματος, αντλώντας διδάγματα από τη διάσταση που παρουσιάστηκε μεταξύ ηγεσίας και βάσης στις Προεδρικές Εκλογές και που έβαλε τον ΔΗΣΥ σε μεγάλους μπελάδες. Καλείται, ταυτόχρονα, να προσδιορίσει τον ρόλο του ΔΗΣΥ ως «εποικοδομητική» αντιπολίτευση και να βρει, μαζί με τα άλλα μέλη της ηγεσίας, την ακριβή του τοποθέτηση στον αντιπολιτευτικό χάρτη και να μορφοποιήσει τη σχέση που θα έχει με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, την οποία ψήφισαν τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του κόμματος.

Η δυναμική που ανέπτυξε η κ. Δημητρίου είναι μια εξαιρετικά καλή αρχή για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, καθώς με το που ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα, όλοι βρέθηκαν στο πλευρό της, με τα συγχαρητήρια και τις υποσχέσεις να πέφτουν βροχή. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθυνόμενος στη διάδοχό του, δήλωσε: «Εμείς ένα πράγμα θέλουμε να σου υποσχεθούμε. Δεν χρειάζεται ούτε τις συμβουλές μας, ούτε την καθοδήγηση μας, να θεωρείς δεδομένη τη στήριξη μας». Από την πλευρά του, ο ανθυποψήφιός της, Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε πως έγινε το πρώτο βήμα για να κλείσουν οι πληγές των τελευταίων μηνών και παραμένει το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για τον σκοπό αυτό στο πλευρό της κ. Δημητρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, ο Δημήτρης Δημητρίου πέρασε την πόρτα της Πινδάρου ακούγοντας χειροκροτήματα. Κι αυτό έχει τη δική του σημασία για τη νέα εποχή που θέλουν να χαράξουν στον Συναγερμό, δεδομένου ότι, ένα μήνα πριν, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στο Συνεδριακό, τα πνεύματα είχαν οξυνθεί τόσο πολύ που υπήρχαν τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί και γιουχαΐσματα.

Η Αννίτα Δημητρίου έχει πια στα χέρια της δύο πρωτιές. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής και η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε πρόεδρος μεγάλου κόμματος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της είναι πλέον, μια τρίτη πρωτιά: Μετά το πισωγύρισμα του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές να τον καταστήσει ξανά πρώτη δύναμη.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ